56 milyar dolarlık pasta: İş dünyasının sponsorluk sevdası

56 milyar dolarlık pasta: İş dünyasının sponsorluk sevdası

Şirketler hedef kitlelerine çeşitli sponsorluklarla dokunuyor. Bu yıl dünyada toplamda 56 milyar doları aşması beklenen sponsorluk gelirlerinin Türkiye’de 225 milyon doları bulacağı tahmin ediliyor.

56 milyar dolarlık pasta: İş dünyasının sponsorluk sevdası
16px
24px
13.02.2015 12:49
ABONE OLgoogle
Rahime Baş Uçar'ın yazısı

BİR bankanın cazla ne ilgisi olur demeyin… Bir menkul kıymet şirketinin futbola desteğine şaşırmayın... Bir holdingin klasik müzik sevgisini sakın ‘anlamsız’ bulmayın… Bu türden her bir girişimin hedef kitle ile buluşmak ve duygusal bağ kurmak için çok ama çok önemli bir rolü var. Reklam, tanıtım gibi klasik pazarlama faaliyetlerinin destekleyicisi olarak görülen ‘sponsorluk’ faaliyetlerinin son yıllarda yıldızı iyice parlıyor. Bankalardan GSM şirketlerine, içecek üreticilerinden menkul kıymetler firmalarına kadar birçok kuruluş sponsorluk faaliyetleriyle hedef kitlelerine dokunuyor ve duygusal bir bağ kuruyor. 

Sponsorluk özetle, şirketlerin reklam ve tanıtım amacıyla, daha geniş kitlelere ulaşmak için bir etkinlik, organizasyon ya da bir kişiye kaynak aktarma yoluyla destek olması olarak tanımlanıyor. Klasik pazarlama araçlarının dışına çıkmak isteyen birçok şirket sponsorluğun gücünü ve büyüsünü keşfetmiş durumda. Sponsorluk faaliyetleriyle hedef kitleleriyle doğrudan ve interaktif iletişim kuran şirketler; topluma fayda sunuyor; hedef kitlenin bilinçaltındaki marka imajını güçlendiriyor. Daha sonrasında da dolaylı olarak satın alma tercihini etkiliyor. 

54 MİLYAR DOLARLIK PASTA

ABD’li IEG Sponsorship Report’un verilerine göre, dünyadaki sponsorluk harcamaları 2013’te bir önceki yıla göre yüzde 4.4 oranında büyüyerek 51.1 milyar dolara ulaştı. 2014’te ise rakam 54 milyar dolar olurken, 2015’te 56 milyar dolar olacağı tahmin ediliyor. Avrupa’da 15 milyar dolarlık bir sponsorluk harcamasından söz edilirken Türkiye’de rakamın yıllık 210 milyon dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Dünyada sponsorluk harcamalarının yüzde 4 civarında arttığı, Türkiye’de bunun iki katı kadar yüzde 8’lik bir artış sağlandığı hesaplanıyor. Dünyada Türkiye’de de olduğu gibi sponsorluk harcamalarından aslan payını spor; özellikle de futbol alıyor. Dünyadaki sponsorluk harcamalarının yüzde 70'i spor faaliyetlerine gidiyor. Sanat etkinlikleri ve festivallere ayrılan oran ise yüzde 9 seviyesinde. Ancak kültür sanat faaliyetlerine ayrılan payın her yıl arttığını belirtelim. Özellikle yaz aylarında artan konser ve etkinlikler firmaların gözdesi…

BÜTÇELER GİZLİ

Türkiye’de sponsorlukla ilgili bütçeler genelde gizli tutuluyor. Ama ses getirecek bir sponsorluğa imza atmak için en az yıllık 1 milyon doları gözden çıkarmak gerekiyor. Futbol söz konusu olduğundaysa ise rakamlar çok ama çok artıyor. A Milli Futbol Takımı’na anasponsor olan NG Kütahya Seramik, yıllık 5 milyon TL’yi gözden çıkarmış durumda. 2013’te Beşiktaş Jimnastik Kulübü (BJK) ile üç yıllık ana sponsorluk anlaşması yapan Integral, kulübe üç yıllığına 10 milyon dolar vermeyi kabul etti. Bu anlaşmayla Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı’nın adı ‘Beşiktaş İntegral Forex’ olurken, BJK Akatlar Spor Kompleksi'nin adı ise ‘Beşiktaş İntegral Arena’ olarak değişti. 

FUTBOL AÇIK ARA LİDER

Türkiye’de Süper Lig’de mücadele eden futbol takımları sponsorluk açısından en şanslı olanlar. Özellikle dört büyükler yıllardır bu alanda en çok parayı alanlar olarak biliniyor. Bu yıl şike ve statlardaki küfür nedeniyle Türk Telekom, Ülker, Turkcell gibi önemli sponsorlar futbol takımlarına direkt verdiklerini destekleri sonlandırdıkları için birçok takım göğüs reklamsız lige başlasa da geniş kitlelere ulaşmak isteyen şirketlerin yine en önemli tercihi futbol kulüpleri oluyor. Örneğin, Süper Lig’de mücadele eden takımlar Anadolu kulüpleri forma göğüs reklamı için 1-2 milyon TL arası bir rakam isterken, sırt reklamları içinse 1-1.5 milyon TL arasında bir rakam talep ediyorlar. Büyük kulüplerde ise rakamlar bunun 4-5 katına kadar çıkıyor. Ancak son yıllarda şirketlerin futbolun dışına çıkarak basketboldan tenise voleyboldan bireysel yapılan branşlara kadar birçok spor dalına hatırı sayılır destekler verdiğini de belirtelim. 

GLOBAL SPONSORLUKLAR

Global olma yolunda ilerleyen Türk şirketleri global sponsorluklara da imza atmaya başladı. Bu konudaki en önemli örnek tabii ki THY (Türk Hava Yolları). Daha önce Manchester United, Barcelona, Borrusia Dortmund gibi kulüplerle sponsorluk anlaşması imzalayarak ismini tüm dünyaya duyuran THY, geçen yıldan itibaren de İngiliz Chelsea’ye sponsor oldu. Chelsea’nin THY ile 25 milyon sterline (86 milyon TL) anlaştığı basına yansıdı.

Koç Holding şirketlerinden Arçelik de ‘Beko’ markasıyla global sponsorluk arenasına çıktı. Beko, geçen yıl İspanya’nın FC Barcelona kulübünün küresel sponsoru oldu. 1 Temmuz 2014’te yürürlüğe giren dört yıllık anlaşma ile Beko’nun FC Barcelona’da Nike ve Katar Airways'dan sonra üçüncü en büyük sponsoru olduğu açıklandı. Beko’nun Katalan ekibine yılda 10 milyon euro ödediği iddia ediliyor. 

Türkiye’de şirketler futbola global sponsor olurken yerel ölçekteki şirketler de futbolun büyüsünden yararlanıyor. Örneğin İstanbul Çekmeköy’de bulunan Kardiyum Alışveriş ve Yaşam Merkezi, geçen yıl kendi bölgesindeki Alemdağ Spor Kulübü’ne destek vermeye karar verdi. Butik bir AVM olan Kardiyum’un yıllık sporsorluk bütçesi 30 bin dolar. Kardiyum Genel Müdürü Dr. Aydoğan Süer, “Dört yıllık bir AVM olarak sponsorluk bütçemiz yılda toplam 30 bin dolar. Bu bütçeyi çevredeki gençler, esnafla ilişkiler, şiddete maruz kalan kadınlar, sanat projeleri ve sağlık ana başlıklarında dağıtarak kullanıyoruz. Sportmen gençlik de her zaman desteklediğimiz alanların başında geliyor” diye konuşuyor. 

KÜLTÜR-SANAT İKİNCİ SIRADA

Kültür-sanat faaliyetlerine ayrılan sponsorluk bütçeleri de giderek büyüyor. Cazdan klasiğe, sinemadan popüler müziğe kadar birçok alandaki köklü festivaller güçlü sponsorlarla yollarına devam ediyor. Özellikle banka ve holdingler kültür sanat faaliyetlerine isim sponsoru olarak hedef kitleleriyle iletişim kuruyor. Genellikle eğitim ve sağlık alanında topluma katkı sunmak isteyen gruplar, kurumsal sosyal sorumluluk projeleriyle yollarına devam ederlerken, spor ve kültür sanat faaliyetlerinde daha çok sponsorluk işbirlikleri tercih ediliyor.

Tüm işlerde olduğu gibi sponsorluk desteklerinde de ölçümleme çok önemli. Firmalar verdikleri desteğin karşılığını alıp alamadıklarını ölçüyor ya da ölçtürüyorlar. Örneğin, en büyük global sponsor olan Coca-Cola kendi iç sisteminde çeşitli ölçümleme yöntemleri kullanıyor. Ayrıca etkinlikleri öncesinde ve sonrasında araştırmalar yaparak, hedef kitlesini ve beklentilerini analiz ediyor. Planlarına yön verirken de bu verileri dikkate alıyor.

Para Dergisi olarak Türkiye’nin önde gelen şirketlerinin 2015’teki sponsorluk faaliyet ve hedeflerini araştırdık…

ACIBADEM SAĞLIK GRUBU
Sporcu sağlığına 20 milyon TL katkı

Acıbadem Sağlık Grubu, 2000’li yılların başından itibaren spor kulüp ve federasyonları ile işbirlikleri yapıyor. Firma, yurtiçinde ve dışında 50`ye yakın federasyon ve spor kulübünün sağlık sponsoru. Bu kapsamda sporcuların sezon öncesi sağlık kontrolleri, performans testleri ve sportif yaralanmalarının her türlü tedavilerini hastanelerinde gerçekleştiriyor. Grup, 2013-2014 sezonunda takımlara 20 milyon TL katkısı olduğunu açıkladı. Acıbadem, sponsorluk anlaşmalarıyla takımlardan aldığı reklam haklarıyla marka bilinirliğini güçlendirirken, hastanelerinden hizmet alan sporcuların başarılı tedavi haberlerini kamuoyu ile paylaşarak marka güvenilirliğini artırıyor.

Acıbadem Sağlık Grubu Spor Sponsorlukları Müdürü Çağrı İlk, “2014 yılında spora yönelik attığımız en önemli adımlardan biri, yeni konumladığımız Acıbadem Sports markası oldu. Acıbadem Sporcu Sağlığı Merkezi ve Acıbadem Fitness Club olarak sunacağımız iki önemli hizmeti bu çatı altında bir araya getirdik. Böylece profesyonel ve amatör sporcular dahil herkesin bilinçli spor yapabileceği yepyeni bir hizmet modeli oluşturduk” diyor. 

AKBANK 
Sanatın en büyük destekçilerinden

Akbank, kurulduğu günden beri kültür ve sanata destek veriyor. Bunların bir kısmını doğrudan kendisinin yürüttüğü kurumsal sosyal sorumluluk projeleri, bir kısmını da sponsorluk faaliyetleriyle yapıyor. Türkiye’de caz denilince akla gelen ilk etkinliklerden biri olan Akbank Caz Festivali bu sene 24. yılını kutlayacak. Akbank 2004’den beri Uluslararası İstanbul Film Festivali’nin en büyük destekçileri arasında yer alıyor. Banka sekiz yıldır Contemporary İstanbul’un ana sporluğunu üstleniyor. 2004’te başlattığı Akbank Kısa Film Festivali’yle sinema sanatını ve yeni sinemacıları destekliyor. Dünyada çağdaş sanattan söz edildiğinde ilk akla gelen isimlerden biri olan Anish Kapoor, sürrealist akımın en önemli sanatçılarından Salvador Dali’nin eserleri Akbank’ın sponsorluğunda Sakıp Sabancı Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. Bir Dilek Tut Derneği’nin anasponsorunun da Akbank olduğunu belirtelim.

Akbank Kurumsal İletişim Bölüm Başkanı Murat Göllü, “Kurumlar için paydaşları ile etkileşime girdikleri tüm iletişim kanalları ve bu kanallarla kurulan iletişimin kapsamı ve kalitesi büyük önem taşıyor. Sponsorluk faaliyetlerimizle markamızın güçlü algısını daha da yükseltme, marka görünürlüğümüzü ve itibarımızı daha da artırmanın yanı sıra sosyal sorumluluklarımızın bilincinde olduğumuzu farklı bir kanaldan anlatma imkanı buluyoruz” diyor.

AMWAY
Türkiye’de voleybola ‘el’ verdi

Dünyanın en büyük doğrudan satış şirketi Amway, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de sponsorluklarla sporculara ve takımlara destek veriyor. 2013’ten beri Türkiye Voleybol Federasyonu Milli Takımların ‘tedarik sponsoru’ olarak faaliyetlerini sürdüren firma,  20 yılını kutladığı bu yıl ‘Filenin Fidanları’ sosyal sorumluluk projesiyle 20 ildeki ilköğretim okullarına 300 adet mini voleybol kiti temin edecek. Dünyada kayaktan kanoya, atletizmden cirite kadar birçok alanda bireysel olarak sporcuları destekleyen Amvay’ın dünyanın en çok satan vitamin ve takviye edici gıda ürünleri markası Nutrilite/Nutriway, 2008’den bu yana dünyanın en başarılı futbol takımı AC Milan’ın resmi ürün sponsoru.

BEKO
350 milyon taraftara selam!

Koç Holding bünyesindeki Arçelik’in uluslararası pazarlardaki markası Beko, Katalonya’nın efsanevi takımı FC Barcelona’ya geçen yıl sponsor oldu. İmzalanan anlaşmaya göre, Beko’nun aynı gün lansmanı yapılan yeni logosu dört yıl boyunca kulübün formasının sol kolunda, antrenman kitlerinde ve bütün pazarlama materyallerinin üzerinde yer alacak. Beko’nun Qatar Airways ve Nike’ın ardından Barça’nın üçüncü büyük ‘premier partner’ı olduğunu da vurgulayalım.

Arçelik A.Ş. Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Tülin Karabük, Barça’nın tüm dünyada 350 milyon taraftarı olduğunun tahmin edildiğine dikkat çekiyor. Karabük, kulübün özellikle sosyal medyada çok güçlü olduğunu, yaklaşık 130 milyon sürekli takipçisinin bulunduğunu belirtiyor. Karabük, “Bu takipçiler artık Beko logosunu görecekler. Bu konuda Beko’ya büyük katkıları olacağına inanıyoruz. FC Barselona’nın izleyici sayısı yıllık bazda 1 milyara kadar ulaşıyor. İşte biz bu kitleye ulaşmayı hedefliyoruz.”

COCA-COLA
En büyük global sponsor

Coca-Cola, dünyanın en büyük global spor sponsorlarından. Türkiye’de sponsorlukları ağırlıkla spor ve müzik alanlarında yoğunlaşıyor. 2004’ten beri Türkiye Milli Futbol Takımı’nın sponsoru olan firma, yerel futbol takımları ve genç sporculara Coca-Cola Gelişim Ligi sponsorluğuyla destek vermeye devam ediyor. Son üç yıldır Burn markası ile Burn Kiteboard Dünya Şampiyonası’nın Türkiye ayağının resmi sponsoru olan firma, Türkiye Basketbol Federasyonu’nun da tedarik sponsorları arasında. Coca-Cola sporun yanı sıra, müzik alanında da önemli etkinliklere imza atıyor. Gençleri hedefleyen ve markanın kendi etkinliği olan Rock’n Coke Festivali, 2013’te 10. yaşını kutlayarak 60 bin kişilik katılımla rekor kırdı. Firmanın diğer bir müzik festivali olan Fanta Gençlik Festivali de 13 yıl içinde sanatçıları 6 milyon izleyiciyle buluşturdu. Festival, Türkiye’nin en büyük mobil müzik festivali olarak Anadolu’da pek çok şehri geziyor.

Coca-Cola Türkiye Sponsorluk ve Marka İşbirlikleri Müdürü Nazlı Çağlayan, “Spor ve müzik alanlarındaki desteklerimizin 2015’te devam edeceğini söyleyebiliriz. Gerek sponsorluklarımızda gerekse kendi etkinliklerimizde insanların hayatına olumlu katkılar sağlamaya ve daha iyisi için onlara ilham vermeye gayret ediyoruz” diyor ama birçok marka gibi bütçe telaffuz etmiyor. Çağlayan “Neden sponsorluk?” sorumuzu ise şöyle yanıtlıyor: “Bizim için sponsorluk, marka mesajını deneyime dönüştürmenin en önemli yollarından birisi. Sponsorluk ve aktivasyonlar, markalara, tüketiciye birebir dokunabilme ve tek yönlü iletişimden ziyade karşılıklı bir iletişim imkanı veriyor. Bu sebeple bütçe olarak bakıldığında hem Türkiye’de hem de dünyada sponsorluk yatırımlarının hızla artığını görebiliyoruz. Şirket olarak biz de bu trendin öncülerinden olmaya ve yatırımlarımızı bu doğrultuda şekillendirmeye devam ediyoruz.”

GARANTİ BANKASI
Basketboldan caza kapsamlı destek

Garanti’nin kültür sanat alanındaki en önemli desteklerinden birini İKSV tarafından düzenlenen İstanbul Caz Festivali’ne veriyor. ‘Garanti Caz Yeşili’ markasıyla uzun yıllardır Türkiye’de cazın sevilmesine ve yaygınlaşmasına katkı sağlayan banka, çeşitli konser mekanlarına ve etkinliklere de destek veriyor. Bu festival aracılığıyla dünyanın sayılı sanatçılarının Türkiye’ye ilk defa gelmesine aracı olan banka, müzikseverlerin dinlemekten ve izlemekten keyif duyacağı konserlere sponsor oluyor. 

Banka, spor alanında ise altyapı çalışmalarından milli takımlar seviyesine kadar uzanan geniş bir yelpazede basketbola destek veriyor. Türkiye Basketbol Federasyonu ile 2001 yılında sponsorluk anlaşması imzalayan bankanın 12 Dev Adam kampanyası halen hafızalarda. 2010’da FIBA 16. Dünya Basketbol Şampiyonası’nda, 30 Ağustos-14 Eylül tarihleri arasında İspanya’da düzenlenen Dünya Basketbol Şampiyonası’nda A Milli Takım’ın yanında olan Garanti, 2005’ten bu yana A Milli Kadın Basketbol Takımı ‘Potanın Perileri’nin sponsorluğunu da üstleniyor. Banka basketbola olan desteğini Nisan 2013’te bir adım daha ileri taşıyarak Tekerlekli Sandalye Basketbol Ligleri’nin yanı sıra kadın, erkek ve genç Tekerlekli Sandalye Basketbol Milli Takımları’na sponsor oldu. Banka 2013’ten bu yana sualtı dalış rekortmeni ve milli sporcu Şahika Ercümen’e anasponsor desteği veriyor.
 Garanti Bankası, 2002’den beri 12 Dev Adam Basketbol Okulları ile yetişen gençlere de el uzattı. Halen 75 merkezde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yılda yaklaşık 4 bin öğrenciyle çalışmalarını sürdüren 12 Dev Adam Basketbol Okulları’nda, toplam 55 bin öğrenciye basketbol eğitimi verildi. Garanti Bankası Genel Müdür Yardımcısı Nafiz Karadere, bankanın sponsorluk yaklaşımını şu cümlelerle açıklıyor:

“Sponsorluk yaklaşımımızın temelini, seçilen alanlarda uzun soluklu destek vermek ilkesi oluşturuyor. Bizim için spor, çevre, kültür ve sanat, eğitim alanlarında destek verdiğimiz tüm projelerin sürdürülebilir olması, toplumun yaşam kalitesine ve değerlerine katkıda bulunması, topluma fayda yaratması açısından büyük önem taşıyor. Bu projelerin aynı zamanda kurum kültürümüzle örtüşmesine de özen gösteriyoruz. Müzik alanındaki sponsorluklarımızın ölçümleme sonuçlarına göre, bu alandaki çalışmalarımızın Garanti markasına ve bankanın genel imajına olumlu katkılarda bulunduğunu görebiliyoruz.”

ECZACIBAŞI TOPLULUĞU
Öncü sponsor 

Eczacıbaşı Topluluğu, sponsorluk çalışmalarını kurumsal sosyal sorumluluk projeleri içinde değerlendiriyor. Eczacıbaşı Hijyen Projesi, Dr. Nejat Eczacıbaşı Vakfı Müzik Bursları, Dr. Nejat Eczacıbaşı Tıp Ödüllüleri gibi uzun yıllardır devam eden KSS projeleri olan Eczacıbaşı, geçen yıl 10. kuruluş yıldönümünü kutlayan İstanbul Modern Sanat Müzesi’nin ilk yatırım ve proje yönetim finansmanı ile çekirdek koleksiyonunu sağladı. Türkiye’nin kültür sanat hayatının en önemli dinamolarından olan İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı da Eczacıbaşı Grubu’nun destekleriyle bugünlere geldi. İKSV’nin Dr. Nejat F. Eczacıbaşı öncülüğünde kuruluşundan bu yana Uluslararası İstanbul Müzik Festivali’ni destekleyen, son 10 yıldır ise festival sponsorluğunu üstlenen Eczacıbaşı Topluluğu, 2006’dan başlayarak İKSV’nin ‘öncü sponsoru’ oldu. Eczacıbaşı Topluluğu, müzik, film, tiyatro, caz festivalleri, İstanbul Bienali ve İstanbul Tasarım Bienali’ni de kapsayan öncü sponsorluk yapısı ile daha geniş bir sanatsever çevre ile buluşmayı ve desteğini yaygınlaştırmayı hedefliyor. Öncü sponsor olarak, özel iletişim kampanyaları düzenleyerek festivallerin geniş kitlelerce bilinirliğinin artırılmasına destek veriyor. Eczacıbaşı, spora olan desteğini son yıllarda Eczacıbaşı Bayan Voleybol Takımı ile somutlaştırıyor. Avrupa Kupaları’nda dokuz kez final oynayan takım, 1999’da kazandığı Avrupa Kupa Galipleri Kupası ile Türkiye’ye voleybolda ilk Avrupa Şampiyonluk Kupası’nı getiren takım oldu. Topluluk, 2015’te de takıma desteğini sürdürme kararı aldı.

İNTEGRAL MENKUL DEĞERLER
BJK’ya 10 milyon dolarlık destek

Ulukartal Ailesi’nin sahibi olduğu İntegral Menkul Değerler, kurulduğu 2010’dan bu yana sponsorluk faaliyetlerine çok önem veriyor. Büyük forex şirketlerinin İngiltere kökenli futbol kulüplerine yatırım yaptığını gören aile de spora büyük destek bütçesi ayırdı. Firma 2013’te BJK (Beşiktaş Jimnastik Kulübü) ile üç yıllık ana sponsorluk anlaşması imzaladı. 10 milyon dolar değerindeki bu anlaşma ile Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı’nın adı ‘Beşiktaş İntegral Forex’ olurken, BJK Akatlar Spor Kompleksi’nin adı ise ‘Beşiktaş İntegral Arena’ olarak değişti. Anlaşma uyarınca, Beşiktaş Erkek Basketbol Takımı’nın formasında ‘İntegral Forex’ reklamı yer alıyor.
İntegral Menkul Değerler Genel Müdürü Kıvanç Memişoğlu, “Bu anlaşmanın tarafımızca önemi çok büyük. Çünkü bu bir finans şirketinin spora ve sporcuya verdiği destek anlamında Türkiye’de eşine az rastlanır bir örnek. Bu kapsamda Türkiye’de bir spor kulübüne destek olan ilk aracı kurum olduğumuzu söyleyebilirim” diyor. Forex piyasasının gelişimine yönelik fuar ve etkinliklere de destek veren firma Beşiktaş dışındaki sponsorluk faaliyetlerine geçen yıl 1 milyon TL’nin üzerinde bütçe ayırdı. Firma 2015’te Beşiktaş sponsorluk anlaşması hariç diğer sponsorluk faaliyetlerine 1.5 milyon TL’lik bütçe ayırmayı planlıyor. 

KOÇ HOLDİNG
Spora ve sanata destek

Koç Holding, sponsorluk desteklerini kurumsal sosyal sorumluluk projeleri içinde değerlendiriyor. Holding Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi’nin üç yıllığına sponsorluğunu üstlenmiş durumda. 2009’dan bu yana da Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu’nun ana sponsorluğunu devam ettiriyor. Çocukları hedef alan ve bir deprem simülasyon merkezi yaratan KidZania projesi için de beş yıllık bir sözleşme imzalandı. Koç Holding spora olduğu kadar kültür sanata da önemli destekler veriyor. İKSV’nin İstanbul Bienali’de güncel sanatı tabana yayma amacıyla sponsor olan holding, bu desteğini 2007’den beri sürdürüyor. Holdingin Karikatürcüler Derneği sponsorluğunu 2008’den beri sürdürdüğünü de belirtelim.

Koç Holding Kurumsal Marka Müdürü Okyar Tuncel, “Spordan kültür sanata, eğitimden eğlenceye birçok alanda sponsorluk faaliyeti yapmaya gayret ediyor ve toplumumuzun olabildiğince çok sayıda farklı kesimine dokunmuş olmaya özen gösteriyoruz” diyor. Sponsor olarak desteklerinin yıllık iletişim bütçelerinin önemli kalemlerinden biri olduğunu söylemekle yetinen Tuncel, şu değerlendirmeyi yapıyor:
“Biz hem kısa hem de uzun vadede fark yaratacağına, sosyal ve ekonomik katma değer sağlayacağına inandığımız sponsorluk projeleriyle anılmayı tercih ediyoruz. Sponsorluk projelerimizde uzun soluklu beraberlikler sağlayabileceğimiz partnerlerle işbirliği içinde olmaya özen gösteriyoruz. Toplumsal yayılımı sağlayabilmek ve yaratılan değeri çarpan etkisi ile artırabilmek temel hedefimiz. Koç markasını doğru projelerin imzası olarak kullanmanın önemini biliyor ve kurumsal değerlerimizle örtüşen ve gücümüzün getirdiği sorumluluğu sahiplenen sponsorluk projelerinde yer alıyoruz.”

NG KÜTAHYA SERAMİK
Futbola yılda 5 milyon TL veriyor

NG Kütahya Seramik geçen eylül ayı itibariyle Türk Milli Futbol Takımları’nın ana sponsorluğunu üstlendi. Bu anlaşmayla birlikte Türk Milli Futbol Takımları’na destek veren ilk seramik markası oldu. Sponsorluk kapsamında üç yıl boyunca yıllık 5 milyon TL destek sağlayacak. NG Kütahya Seramik Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Güral, “Fatih Terim liderliğindeki milli takımımız ile birlikte heyecan dolu bir yolculukta koşuyor olmaktan firma olarak gurur duyuyoruz” diye duygularını özetliyor. Aile olarak sosyal sorumluluk faaliyetlerini Nafi Güral Eğitim Vakfı kanalıyla yürüttüklerini söyleyen Güral, şu değerlendirmeleri yapıyor:

“Türk Milli Futbol Takımları’na destek vermenin aynı zamanda bir sosyal sorumluluk olduğuna inanıyoruz. Çünkü sunulan destekler milli sporcularımızın başarıya koşmaları yolunda önemli bir itici güç oluşturuyor. NG Kütahya Seramik, önümüzdeki üç yıl boyunca Türk Milli Futbol Takımları’nın ana sponsorluğunu üstlendi. Ancak belirtmek gerekir ki, şirketlerimizin spor ve eğitim gibi alanlardaki sosyal sorumluluk ve destek yaklaşımını herhangi bir çerçeveyle sınırlamıyoruz. Ülkemize fayda sağlayabileceğimiz her noktada eğitime, spora ve sporcularımıza destek vermeye devam edeceğiz.”

N11.COM
Gençlere ulaşıyor

Nisan 2013’te tüketiciler ile buluşan e-ticaret platformu n11.com, 2013’ten bu yana geçtiğimiz sezon 2. Lig’de oynayan ve başarılı bir sezonun ardından 1. Lig’e yükselen Darüşşafaka Doğuş Basketbol takımına destek veriyor. N11.com bu sponsorlukla basketbol sporunun gelişmesine, spor kulübünün uluslararası yeni başarılara imza atmasına ve ülke çapında amatör sporculara kendilerini geliştirme olanağı sağlayarak profesyonel sporcular yetiştirilmesine destek olmayı hedefliyor. Firma, son iki yıldır Kahramanmaraş Arama Kurtarma Doğa Sporları ve Amatör Telsizciler Kulübü (KADAK) ile Büyük Sır Köyü Muhtarlığı tarafından Kahramanmaraş’ta düzenlenen Geleneksel Uludaz Uğur Böcekleri Festivali’nin ana sponsorluğunu da üstleniyor. Bu sene yedincisi düzenlenen organizasyonla, Türkiye’nin farklı bölgelerinden profesyonel dağcılık ve fotoğrafçılık kulüpleri ile doğaseverleri bir araya geliyor.

N11.com Pazarlamadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Bilgen Aldan Albayrak, 2015’deki sponsorluk çalışmalarıyla ilgili şu bilgileri veriyor: “Önümüzdeki dönemde de başta spor olmak üzere, sosyal ve kültürel alanlarda topluma fayda sağlayacağına inandığımız konularda sponsorluk çalışmalarımıza devam edeceğiz. Darüşşafaka Doğuş Basketbol Takımı sponsorluğu, Dreamstalk ve Uludaz Uğur Böcekleri Festivali 2015 sponsorluk gündemimizde de olan çalışmalar. Bunlar dışında, özellikle gençlere temas edeceğimiz sponsorluk fırsatları her zaman önceliklerimiz arasında olacak.”

TEB
Tenisin en büyük destekçisi

TEB küresel ortağı BNP Paribas gibi tenis sporuna destek veriyor. Bu konudaki ilk adımı 2011’de Gençlik ve Spor Bakanlığı ve TTF’nin (Türkiye Tenis Federasyonu) Türkiye’ye kazandırdığı WTA Championships’e adını vererek attı. Serena Williams’tan Maria Sharapova’ya kadar dünyanın en güçlü kadın raketlerin kupa için mücadele ettiği TEB BNP Paribas WTA Championships’ı üç yıl boyunca yılda ortalama 70 bin kişinin canlı izlediği belirtiliyor. Tenisi sadece televizyondan izlenen bir spor olmaktan çıkarmak isteyen TEB, 2011’den itibaren TTF’nin ana sponsorlarından biri oldu. Bu sponsorluk kapsamında Sokak Tenisi gibi aktiviteler gerçekleştirdi.

Genç milli raketlerin destekçisi de olan TEB’in Bireysel ve Özel Bankacılık Kıdemli Genel Müdür Yardımcısı Gökhan Mendi, “2014’ün en büyük tenis olayı TEB BNP Paribas İstanbul Cup’a adımızı vererek destek olduk. Yine TEB Ankara Cup, TEB İzmir Cup gibi farklı illerimizdeki turnuvaları da ismimizi vererek destekledik. 2015’te de tenis alanındaki desteğimizi gerek TTF’nin ana sponsoru olarak gerekse ülkemizde gerçekleştirilen yerli ve uluslararası tenis turnuvalarına adımızı vererek sürdürmeye devam edeceğiz. Tenis bizim için uzun soluklu yatırım yapacağımız bir alan. Bu nedenle bir bütçe ile kendimizi sınırlandırmadık. Türkiye’de tenisi yaygınlaştırıp, sokağa indirinceye ve Türkiye’nin tenis yıldızlarını yaratıncaya kadar yatırımlarımıza devam edeceğiz” açıklamasını yapıyor.

TÜRK TELEKOM
İsim hakkı için yılda 10 milyon dolar verdi

Galatasaray’ın stadı Türk Telekom Arena’ya ismini vererek Türkiye’de bir ilki gerçekleştiren Türk Telekom’un sarı kırmızılı kulübe 10 yıllığına isim hakkı için 100 milyon dolar vereceği iddia ediliyor. Firma yurtiçinde adını taşıyan amatör spor kulüpleri ile birlikte yaklaşık 5 bin genç sporcuyu desteklemeye devam ediyor. Firmanın basketbol takımı da Türkiye Basketbol Ligi’nde mücadele ediyor ve kazandığı başarıların yanı sıra yetiştirdiği oyuncularla Türk basketbolunun lokomotif ekiplerinden biri olarak kabul ediliyor. Sporun yanı sıra kültür sanat faaliyetlerine desteğini de sürdüren firma, geçen yıl 36’ncısı düzenlenen TRT Uluslararası 23 Nisan Çocuk Şenliği’ne yedi yıl boyunca ana sponsorluk desteği verdi. Eğitim alanında kitap okumayı teşvik etmek amacıyla Cumhurbaşkanlığı himayesinde düzenlenen ‘Konuşan Kitap Şenliği’ne destek veren firma, sinemaya desteğini ise Türkiye-Bosna Hersek ortak yapımı, ödüllü ‘Üç Yol’ filmine sponsor olarak gösterdi. Türkiye’nin en önemli organizasyonlarından Sağlık Bilişim Zirvesi’ne ana sponsor olarak verdiği  destek ise sağlık konusunda yürüttüğü projeler arasında öne çıkıyor.
Türk Telekom Pazarlama ve Kurumsal İletişim Direktörü Kemal Kaptaner “Geçtiğimiz beş yıl boyunca Türk futbolunun köklü kulüpleri Galatasaray, Fenerbahçe ve Trabzonspor’a forma sponsoru olduk ve takımlarımızın başarılarıyla gururlandık. Bu yıl futbolda sponsorluğumuz Türk Telekom Arena ile devam ediyor. Yine basketbolda, Türk Telekom Basketbol takımımızla ligde zirve mücadelesi yapacağız. Ayrıca, Türkiye’ye son 10 yılda 30 bini aşkın sporcu yetiştirdiğimiz altyapı çalışmalarımız da devam edecek. Kültür sanat alanında çalışmalarımızı ise proje bazında sürdüreceğiz” diyerek sponsorluklarda 2015 yol haritasını açıklıyor. 

VODAFONE TÜRKİYE
Türk spor tarihinin en büyük desteği

Vodafone Türkiye, 20 Ağustos 2013 tarihinde Beşiktaş JK ile Türk spor tarihinin en büyük sponsorluk anlaşmasını imzaladı. Toplam 150 milyon dolar tutarındaki anlaşmaya göre Vodafone, Beşiktaş’ta yerine yenisi yapılacak stadyumun isim hakkına 15 yıllığına sahip oldu. Ayrıca 2014-15 futbol sezonundan başlayarak beş yıl süreyle futbol takımının ana sponsorluğu da Vodafone Türkiye’nin oldu. Türkiye'nin ilk akıllı stadyumu olacak Vodafone Arena'nın inşası tüm hızıyla devam ediyor. 

Firma, ülkemizin en büyük katılımlı kitlesel organizasyonu olan Vodafone İstanbul Maratonu’na da üç yıldır destek veriyor. Maraton alanında ayrıca, 2014 itibariyle Vodafone İstanbul Yarı Maratonu’na da destek vermeye başladı. Şirket Alaçatı Uluslararası Balıkçılık Turnuvası, Vodafone Red Famous Cup Yelken Yarışları ve Vodafone İstanbul Champions Running Şirketlerarası Koşu gibi organizasyonlarla da spora desteğini sürdürüyor. Vodafone’un kültür-sanat alanındaki desteklerine ise Vodafone FreeZone Liselerarası Müzik Yarışması, İstanbul Kültür ve Sanat Vakfı (İKSV) Resmi İletişim Sponsorluğu ve Vodafone FreeZone konserleri örnek verilebilir.
Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkan Yardımcısı Ender Buruk, sponsorluk destekleri konusunda şu değerlendirmede bulunuyor: “Gerek geniş kitlesel katılımlı, gerekse kendi içinde özelleşen etkinliklere verdiğimiz desteklerin, marka farkındalığına pozitif katkı sunduğuna, markamıza değer kattığına inanıyoruz. Özellikle spor alanındaki sponsorluklarımızın, Türk insanı ile markamız arasındaki duygusal bağı güçlendirdiğini düşünüyoruz. Sponsorluk faaliyetlerimizin karşılığını aldığımıza ve almaya devam edeceğimize inanıyoruz. Halihazırda sürdürdüğümüz ve Vodafone teknolojisi ile Beşiktaş ruhunu bir araya getiren Beşiktaş JK sponsorluğumuz, Türkiye’de markamızın bilinirliğini daha da artıracak.”

YAPI KREDİ 
Sanatın zirvesindekileri Türkiye’ye getiriyor

Yapı Kredi’nin kurulduğu günden kültür sanat yaşamına en büyük desteği elbette Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık kanalıyla yürütülüyor. Banka son yıllarda ses getiren sponsorluklara da imza attı. Türkiye’de bir ilki gerçekleştirerek, 2012’den beri UEFA Şampiyonlar Ligi’nin Türkiye’deki ‘Resmi Bankası’ oldu. Bankanın önemli sponsorluklarından bir diğeri de 18 yıldır destek verdiği Çatalhöyük Arkeolojik kazıları. Sürdürdüğü sponsorluk sürecinde Çatalhöyük UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alındı. Yapı Kredi 70. Yılı kapsamında bir kültür-sanat bankası olarak anılmasını sağlayan çalışmalara da devam ediyor. Kutlama etkinlikleri kapsamında dünyanın önde gelen sanatçılarına, ana sponsor olduğu konser serisi ‘Good Music in Town’ ile ev sahipliği yapıyor. Dünyanın yaşayan en büyük keman virtüözlerinden Itzhak Perlman, ünlü müzisyen Andre Rieu ve ünlü soprano Sarah Brightman gibi sanatçıları müzikseverlerle buluşturduğunu belirtelim.

Yapı Kredi Marka Yönetimi Direktörü Arda Öztaşkın, sponsorluk faaliyetlerine bakışlarını şu cümlelerle özetliyor: “Sponsorluğa bakışımız sosyal sorumluluk projelerimizden biraz daha farklı bir yönde duruyor. Sponsorluk bizim için hibe, bağış, koşulsuz destek vs. değil, tamamen bir iletişim yatırımı. Markaların sponsorlukla ilgili bir stratejisinin olması gerektiğine ve sponsorluk kararının yatırımın geri dönüşü, ölçülebilirlik, hesap verebilirlik gibi kriterlerin detaylı değerlendirilerek verilmesinin önemli olduğuna inanıyoruz. Sponsorluk, yönetilmesi ve her aşamada markaya katkısının ölçülmesi gereken bir faaliyet. Ancak bu kriterlerle yönetilen sponsorlukların markalara katkıda bulunabileceğini düşünüyoruz. Yapı Kredi olarak sponsoru olacağımız faaliyetlerin kurum kültürümüze, misyon ve değerlerimize, marka kimliğimize uygun olması her kurumda olduğu gibi bizler için de çok önemli. Sektörümüze ve ülkemize sağlayacağı avantaj, oluşturacağı katma değer gibi kriterler de seçimimizi belirleyen özellikler.” 

Sponsor olmanın vergisel avantajları

* Türkiye’de spor sponsorlukları ateşleyen yasal düzenlemeler son 10 yılda yapıldı. 2004’te kabul edilen 5105 sayılı kanunla sponsorluk harcamaları yeniden tanımlanarak, sponsorluk giderlerinin vergi matrahından düşülmesi sağlandı. 
* Kanununa göre, 3289 sayılı Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü’nün Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun ile 17.6.1992 tarihli ve 3813 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun kapsamında yapılan sponsorluk harcamalarının amatör spor dalları için tamamı, profesyonel spor dalları için yüzde 50’si Kurumlar Vergisi matrahının tespitinde, beyan edilen kurum kazancından indirilebiliyor. 
* Bu kanuna göre, spor sponsorluğu üç grupta değerlendiriliyor. Bunlar spor takımlarının, spor organizasyonlarının ve bireysel sporcuların sponsorluğu…
* Kanuna göre, ulaşım, iaşe, promosyon, reklam ve tanıtım, kırtasiye, sağlık ve sigorta, malzeme araç gereç alımı, kiralama bedelleri, tesis kiralama bedelleri sponsorluk harcamaları sayılıyor.
* Ancak her şirket sponsorluk avantajlarından yararlanamıyor. Vergi ve SSK borcu olanlar, hileli iflas ettiğine karar verilenler, sponsorluk yapan ama taahhüdünü yerine getirmeyenler ve kamu ihalelerine katılması yasaklanan gerçek ve tüzel kişiler vergi istisnasından yararlanamıyor. 
* Sponsorluk vergi istisnaları, yıllık dönem sonunda gelir veya kurumlar vergisinde kar eden işlemeler için geçerli. Yani sponsor olan gerçek veya tüzel kişiler dönem sonunda zarar ederlerse, bu kez sponsorluk nedeni ile yapmış oldukları harcamaları gider olarak gösteremiyor veya bir sonraki döneme aktaramıyorlar. 

Para Dergisi
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde