5 günde yüzde 100 arttı, "otomatik" fren devreye girdi

5 günde yüzde 100 arttı, "otomatik" fren devreye girdi

Borsa İstanbul'da işlem gören Galatasaray hisselerinin 5 işlem gününde tam yüzde 100 prim yapması üzerine "Otomatik Seans Durdurma Sistemi" ikinci kez devreye girdi.

5 günde yüzde 100 arttı, "otomatik" fren devreye girdi
16px
24px
21.05.2015 08:41
ABONE OLgoogle
Borsa İstanbul'da işlem gören Galatasaray hisselerinin 5 işlem gününde tam yüzde 100 prim yapması üzerine "Otomatik Seans Durdurma Sistemi" ikinci kez devreye girdi.

Borsa İstanbul tarafından Kamuyu Aydınlatma Platformu'nda (KAP) yayımlanan duyuruya göre daha önce işlem sırası bir kez durdurulan Galatasaray pay işlem sırası, olağan dışı hareketlerin devam etmesi nedeniyle Borsa İstanbul Otomatik Seans Durdurma Sistemi tarafından bu kez gün sonuna kadar ikinci defa durduruldu. 

Duyuruda, piyasaların açık, düzenli ve dürüst çalışmasını sağlamak üzere Galatasaray pay piyasasında tedbir olarak; bugünü takip eden iş gününde gerçekleştirilen işlemlerden başlamak üzere 15 takvim günü süreyle brüt takas uygulamasına geçildiği ve bu süre içinde aracı kurum ve yatırımcı bazındaki takas alacaklarının takas süresinden sonra dağıtılmasına karar verildiği bildirildi.

Galatasaray Sportif AŞ hisselerinin fiyatı, Spor Toto Süper Lig'de sezon bitimine iki hafta kala 3 puanlık avantajla lider olan futbol takımının, Şampiyonlar Ligi'nin garantilemesinin ardından hızlı bir şekilde yükselişe geçmişti. 

Galatasaray'ın toplam piyasada değeri 5 günde 444 milyon lira yükseldi

Galatasaray hisseleri, 13 Mayıs'ta 20,50 liradan günü tamamlamasının ardından şampiyonluktaki rakipleri Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın puan kaybetmeleri ile yükseliş rallisine başladı ve 5 işlem gününde tam yüzde 100 değer kazanarak 41,00 liraya çıktı. Bugünkü yükseliş ile Galatasaray Sportif AŞ'nin toplam piyasa değeri aynı dönemde toplam 443,7 milyon lira artarak 887,4 milyon liraya çıktı. 

Fenerbahçe Futbol AŞ'nin hisse fiyatı ise bugün Galatasaray'ın işlem sırasının kapanmasının ardından etkisini artıran alışlarla şu dakikalarda yüzde 5,11 yükselerek 49,30 liradan işlem görüyor. Şampiyonluk şansını kaybeden Beşiktaş'ın hisse fiyatı yatay bir seyir izlerken, Trabzonspor hisselerinin fiyatı ise yüzde 1,36 artışla 1,48 lira seviyesinde dengelendi. 

Şu dakikalardaki cari fiyatlara göre spor şirketlerinin toplam piyasa değerlerine bakıldığında Fenerbahçe'nin 1,2 milyar lira ile ilk sırada olduğu görülüyor. İkinci sırada yer alan Galatasaray'ın ardından Beşiktaş'ın toplam piyasa değeri 520,8 milyon lira ve Trabzonspor'un toplam piyasa değeri de 149 milyon lira oldu.

Analistler, brüt takas uygulamasının, pay sırasında kredili işlemleri ve gün içi al-sat yapanları engelleyeceğini belirterek, bu uygulama ile fiyat hareketlerinin daha sağlıklı oluşabilmesinin amaçlandığını ifade ediyor. Galatasaray pay piyasasında hem kulübün başkan seçimi hem de şampiyonluk beklentileri ile hızlı bir yükseliş rallisinin görüldüğünü aktaran analistler, 5 işlem gününde görülen yüzde 100’lük artışın, Borsa İstanbul'da otomatik seans durdurma sisteminin ikinci kez çalışmasına neden olduğunu aktarıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde