5 CHP'liye 50 milyon dolarlık rant rüşveti

5 CHP'liye 50 milyon dolarlık rant rüşveti

5 CHP'linin, Boğaz'a nazır arsada yapılan imar değişikliğiyle ilgili açılan davayı 50 milyon dolar rüşvet karşılığı geri çektiği iddiası, partiyi karıştırdı

5 CHP'liye 50 milyon dolarlık rant rüşveti
16px
24px
05.08.2015 05:42
ABONE OLgoogle
Eski Pendik İlçe Meclis Üyesi Tuncer Özyavuz'la birlikte 5 CHP'linin, Boğaz'a nazır arsada yapılan imar değişikliğiyle ilgili açılan davayı 50 milyon dolar rüşvet karşılığı geri çektiği iddiası, partiyi karıştırdı

İstanbul Boğazı'na nazır bir arsayla ilgili geri çekilen dava, CHP'de bomba etkisi yarattı. İddialara göre; Ortaköy'de 2007'de işadamı İsmail Akyıldız'a ait 18 bin 135 metrekarelik arsada imar planı değişikliği yapıldı. İmar hakkı 0.15 emsalden 2.00 emsale çıkarıldı. 

İZLEME KOMİSYONU'NDAYDILAR 

Bu, rezidans, ticari alan ve konut yapılması planlanan arsa için yaklaşık 6 kat fazla bir kazanım demekti. O dönem CHP, plan tadilatlarındaki usulsüz rant artışıyla ilgili tam 181 dava açtı. İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nde (İBB) imar planlarındaki artışları takip etmesi için 9 kişilik "İzleme Komisyonu" kurdu.

Bu davalardan biri ise Ortaköy'deki arsayla ilgiliydi. O dönem İBB Meclisi'nde görev yapan 5 CHP'li; Pendik İlçe Meclis Üyesi ve İzleme Komisyonu üyesi Tuncer Özyavuz, Başakşehir İlçe Meclis Üyesi olan ve İzleme Komisyonu'nun sekretaryasını yapan Serdar Bayraktar, partide yerel yönetimlerden sorumlu Şükrü Metin ile Özyavuz'un yanında avukat olarak çalışan Hüseyin Doğan ve Nilay Kalkan Şeker, bu arsadaki değişikliği mahkemeye taşıdı. 

Davanın takibini ise Özyavuz üstlendi. Ancak Özyavuz, bir süre sonra diğerlerine "Ben komisyon üyesiyim. Yanımda çalışan partili avukat arkadaşlar var. Onlara vekalet verelim takip etsinler" dedi.

Bayraktar ve Metin, hiç düşünmeden avukatlar Doğan ve Şeker'e vekalet verdi. Ancak iki avukat, son genel seçimden önce davayı geri çekti. Bu gelişmenin ardından "Davadan feragat etmek için 50 milyon dolar rüşvet alındı" iddiaları gündeme geldi. 

5 CHP'Lİ DİSİPLİN KURULU'NA... 

CHP İstanbul İl Başkanlığı, iddialar üzerine Özyavuz, Bayraktar, Metin, Doğan ve Şeker'i kesin ihraç istemiyle Disiplin Kurulu'na sevk etti. Bayraktar ise bilgisi olmadan davanın geri çekilmesi nedeniyle avukatları Baro'ya şikâyet etti. Avukatlar için "Suiistimal, avukatlık kanununa aykırı davranma ve kamuoyu nezdinde küçük düşürülme" gerekçesiyle suç duyurusunda bulundu. 
Erhan Öztürk/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde