5.5 Milyar Dolarlık yatırımda Türk ortaktan flaş karar

5.5 Milyar Dolarlık yatırımda Türk ortaktan flaş karar

Turcas Grubu, yüzde 18.5 paya sahip olduğu STAR Rafinerisi'ndeki hisselerin tamamını satarak çekilme kararı aldı.

5.5 Milyar Dolarlık yatırımda Türk ortaktan flaş karar
16px
24px
25.03.2014 13:27
ABONE OLgoogle
Shell ve RWE gibi enerji devlerinin Türk ortağı olan Turcas Grubu'ndan bugün önemli bir açıklama geldi. Turcas, 5.5 milyar dolarlık bir yatırımla 2018 yılında hayata geçmesi planlanan Star Rafinerisi'ndeki hisselerinin tamamını devretmek için harekete geçti.

Turcas geçtiğimiz ay yaptığı ilk açıklamada yüzde 13.5'lik payın devri için görüşmelere başlandığını bildirmişti. Bugün ise kalan yüzde 5'lik payın da devredilmesi yönünde görüşmelerin genişlediği kaydedildi. Satışın gerçekleşmesi durumunda Turcas dev projeden tamamen çekilmiş olacak.

Turcas'tan bugün KAP'a gönderilen açıklamada şu ifadeler kullanıldı:
  
"Turcas Grubu ile SOCAR Türkiye'nin yüzde 100 iştiraki Rafineri Holding arasında, Turcas Grubu'nun STAR Rafineri'de sahip olduğu yüzde 18.5 oranındaki hisselerin, yüzde 13.5'lik kısmının Rafineri Holding'e satışı ve dolayısıyla Turcas Grubu'nun STAR'daki dolaylı hissedarlık oranının yüzde 5'e düşmesi konusunda görüşmelere başlandığı bilgisi 10 Şubat tarihli Özel Durum Açıklamamız ile kamuoyu ile paylaşılmıştı.

Söz konusu görüşmelerin, Turcas Grubu'nun STAR'daki dolaylı hisselerinin tamamını da kapsayacak şekilde devam ettiği bilgisi Şirketimize ulaşmıştır. İşlemin tamamlanması, taraflar arasında ulaşılacak mutabakata tabi olup konuyla ilgili gelişmeler kamuoyu ile zamanında paylaşılacaktır."

ÜÇ ORTAK VAR

Türkiye'de yapılacak en büyük yatırımlardan biri olan STAR Rafinerisi'nde halen üç ortak bulunuyor. Azeri petrol ve doğalgaz devi Socar projede yüzde 41.5 hisseye sahip. Projedeki yüzde 40 hisse Azerbaycan Cumhuriyeti Ekonomik Kalkınma Bakanlığı'na kalan yüzde 18.5'lik oran da Turcas'a ait. Turcas'ın elindeki tüm hisseleri satması durumunda Socar'ın payı yüzde 60'a ulaşacak. 
  
STAR Rafineri Projesinin temel atma töreni Ekim 2011’de gerçekleşmişti. 5.5 milyar dolarlık bir yatırımla hayata geçirilmesi planlanan projede 1.6 milyon tonluk nafta, dizel, jet yakıtı ve LPG gibi petrol ürünleri üretilecek. 10 milyon ton ham petrol işleme kapasiteli rafinerinin Türkiye'nin yıllık cari açığını 2.5 milyar dolar azaltması bekleniyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde