49 polisden 30'u serbest, 11 tutuklama

49 polisden 30'u serbest, 11 tutuklama

Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında mahkemeye sevk edilen 49 kişiden, 11'i tutuklandı

49 polisden 30'u serbest, 11 tutuklama
16px
24px
29.07.2014 18:53
ABONE OLgoogle
Emniyetteki "paralel yapı" iddialarına ilişkin yürütülen "casusluk" soruşturmasında tutuklanmaları istemiyle İstanbul 1. Sulh Ceza Hakimliği'ne sevk edilen 49 kişiden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı. 

İstanbul 1. Sulh Ceza Mahkemesi Hakimi İslam Çiçek, savunmasını aldığı 32 şüpheli ve dosya üzerinden işlem yaptığı 17 şüpheliyle ilgili kararını açıkladı.

49 şüpheliden, eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün'ün de aralarında bulunduğu 11'i tutuklandı.

Hakimlik, 8 şüphelinin denetimli serbestlik şartıyla serbest kalmasını kararlaştırdı. Bu kişiler hakkında yurt dışına çıkış yasağı konuldu. 30 şüpheli de serbest bırakıldı. 

Yurt dışına çıkış yasağı konulanlar arasında İstanbul Eski Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Ömer Köse ve Emniyet Amiri Gaffur Ataç da yer alıyor. Soruşturma kapsamında mahkemece ifadeleri alınamayan 17 kişinin tamamı da serbest kalanlar arasında.

İŞTE TUTUKLANAN İSİMLER

Kararını açıklayan mahkeme, “Devletin gizli bilgi ve belgelerini paylaşmak” suçundan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Yurt Atayün ile Erhan Körtek, Ensar Doğan, Aytekin Koçak, Ali Fuat Altıntaş, Abdulkadir Ağır,  Yunus Emre Uzunoğlu, Şahin Akdeniz, Serdar Bayraktutan, Muhammed Kaya, Mehmet Örs’ün tutuklanmasına karar verdi. İfadesi alınamayan şüpheli 17 polisin de aralarında bulunduğu 38 kişi ise serbest bırakıldı. Bu kişilerden 8’i için yurtdışına çıkış yasağı konuldu.

OLAĞANÜSTÜ ÖNLEMLER

22 Temmuz'da düzenlenen operasyon ile gözaltına alınan ve 17'sinin sorgusu yapılmadan dosya üzerinden karar verilmesine hükmedilen 49 polisle ilgili saat karar açıklanması beklenirken adliyede olağanüstü önlemler dikkat çekti.

Gözaltında bulunan polislerin tutulduğu 7'nci kattaki nezarethanelere giden her koridor, çevik kuvvet polislerince tutulmuş durumda. Koridorlara açılan kapılar da plastik kelepçelerle kapatıldı.

Ayrıca Nöbetçi Sulh Ceza Hakimi İslam Çiçek'in ara kararında belirttiği ve kararın orada açıklanmasına hükmettiği birinci kattaki en büyük duruşma salonu da şimdiden güvenlik önlemleri ile donatıldı. Büyük duruşma salonuna giden arka koridor ve ön cephe yolu da gözaltındaki polisleri getiren görevli polisler ve çevik kuvvet polislerince koruma altına alındı. Görevli olmayan kişilerin bu bölüme geçmelerine izin verilmiyor.

Öte yandan daha önce de kamera ve fotoğraf makinelerinin alınmasına izin verilmeyen adliye girişine, saat 19.30 itibariyle cep telefonları ile girmeler yasaklandı. Özel güvenlik görevlileri ile birlikte nöbet tutan Güvenlik Şube Müdürlüğü'nde görevli polisler, talimatın İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Hadi Salihoğlu tarafından verildiğini ifade etti.

ADLİYEDE YOĞUN GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Kararın açıklanacağı duruşma salonunun olduğu katta yoğun güvenlik önlemi alan polis ekipleri basın mensuplarını kattan ayrılmaları konusunda uyardı. Savcılığın bu yönde bir talimat verdiğini belirten polis memurları gazetecileri kamera ile görüntüledi. Foto film şubeye bağlı polis memurları gazetecileri kamera ile kayıt altına alırken basın mensupları bu duruma tepki gösterdi. Adliyenin hemen her katında Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü, Spor Güvenliği Şube Müdürlüğü ve Havalimanı Şube Müdürlüğü'ne bağlı polis memurlarının bulunduğu gözlenirken duruşma salonunun bulunduğu zemin katta avukatlar saat 21.00 itibari ile hakimin vereceği kararı beklemeye başladı. Foto film şubeye bağlı 2 polis memurunun kamera ile avukatları da görüntülemesi üzerine şüpheli avukatları duruma tepki gösterdi ve zaman zaman avukatlar ve polisler arasında gerginlik yaşandı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde