42.5 milyar liralık barış!

42.5 milyar liralık barış!

Kamu alacaklarının yapılandırılması uygulamasına 2014 yılı sonuna kadar 3.5 ayda 4.5 milyon vatandaş başvurdu.

42.5 milyar liralık barış!
16px
24px
05.01.2015 08:15
ABONE OLgoogle
Kamu alacaklarının yapılandırılması uygulamasına 2014 yılı sonuna kadar 3.5 ayda 4.5 milyon vatandaş başvurdu. 42.5 milyar liralık alacak yapılandırılırken, 2011 yılındaki 39.4 milyar liralık tarihi rekor yenilendi.
 
Kamu alacaklarının yapılandırılması uygulamasında rekor kırıldı. 6111 sayılı yasayla 2011 yılındaki 39.4 milyar liralık yapılandırmanın ardından geçen yıl başlatılan yeni uygulamada, 3.5 ayda 4.5 milyon mükellefle 42.5 milyar liralık barış gerçekleştirildi.
 
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 11 Eylül 2014’de yürürlüğe giren bazı alacakların yeniden yapılandırılmasını da içeren 6552 sayılı torba yasanın son sonuçlarını açıkladı. Şimşek, 31 Aralık 2014 itibarıyla sadece vergi dairelerine toplam 4.5 milyon kişinin başvuruda bulunduğunu ve 42.5 milyar liralık alacağın yapılandırıldığını bildirdi. 
 
Kesinleşmiş kamu alacaklarının enflasyon oranında güncellenmek suretiyle yeniden yapılandırılması ve taksitle ödenmesine imkan veren yasaya 3.5 ayı aşan süredir başvuruların kabul edildiğini belirten Şimşek, söz konusu imkanlardan yararlanmak üzere yoğun bir başvuru olduğunu ifade etti. Şimşek, af niteliğinde olmayan bu yapılandırmada elde edilen sonucun, kesin bir başarı olduğunu vurguladı. 
 
2011 yılındaki yapılandırmada tahsilat oranı yüzde 67’de, tahsilat tutarı 26.3 milyar lirada kalmıştı. Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, bu konuda mükellefleri zamanında ödeme için uyarırken, şunları söyledi:
 
Ödemede de hassas olun
 
“Rakamlar, 2011’deki yapılandırmayı dahi geçti, ki o büyük ölçüde af niteliğinde bir düzenlemeydi. Vatandaşlarımıza, başvuru için gösterdikleri ilgiye teşekkür ediyorum. Aynı hassasiyeti ödeme noktasında da göstereceklerine inanıyorum. Mükelleflerimiz, yapılandırma sonucu elde ettikleri hakları kaybetmemek için ödemelerini de zamanında yapmak zorunda.” 
 
Şimşek, 11 banka ile yapılan anlaşma çerçevesinde yapılandırılan alacakların kredi kartıyla ödenmesi imkanının sağlandığını belirterek, vergi tahsil anlaşması bulunan 26 banka tarafından Kanun kapsamında yapılandırılan tutarların nakden tahsilatının başladığını da kaydetti.
 
4.9 MİLYON MEKTUP 2 MİLYON SMS GİTTİ
 
Bakan Şimşek, vatandaşın ilgisinde, ülke çapında yürütülen tanıtım  çalışmalarının önemli rol oynadığını vurgulayarak, emeği geçenlere teşekkür etti. Şimşek’in verdiği bilgiye göre, MTV ve trafik para cezasından borçlu 4.9 milyon kişiye mektup ve broşür gönderildi. Nüfus, askerlik, seçim para cezası, öğrenim kredileri gibi küçük tutarlı borçları olan 2 milyon vatandaşa kısa mesajla ulaşıldı. Kanunun 5 farklı içerikteki reklam görselleri 18 il ve 5 bin 159 adet billboardda, yüksek hızlı trenlerde, banliyö trenleri, metro istasyonları, havalimanlarındaki LCD ekranlarda yayınlandı. 150 bin afiş basıldı, 4.1 milyon broşür dağıtıldı.
 
FAİZ VE CEZALARI SİLEN PAKET 18 AY TAKSİT İMKANI SAĞLIYOR
 
- Vergi, SGK primleri ve idari borçlar için 3 yıllık bir aradan sonra yeniden af getiren düzenleme, tüm faiz ve cezai ödemeleri silerken, 18 ayda eşit taksitler halinde borcun ödenmesi imkanı tanıyor. 
 
- Gelir, kurumlar, KDV, ÖTV,  Motorlu Taşıtlar Vergisi gibi vergi borçları kapsama dahil. Ödenmemiş ya da ödeme süresi geçmemiş  alacakların faiz ve cezaları silinirken, yerine TEFE/ÜFE oranları ile yeniden hesaplama yapılacak. 
 
- 6, 9, 12 ve 18 taksitte ödeme imkanı olacak. Taksitle ödemeler için belirli bir katsayı uygulanacak. İlk taksit 2 Şubat 2015’te başlayacak. 
 
- Bir takvim yılında taksitler iki kere aksarsa, yapılandırma bozulacak.
 
- Kredi kartı ile ödeme yapmak mümkün olacak.
 
- 2014 yılı Nisan ayı ve öncesi döneme ait olan tüm sigorta primleri, emeklilik keseneği, kurum karşılığı, işsizlik sigortası primi, sosyal güvenlik destek primleri; isteğe bağlı sigorta primi ve topluluk sigortası primi, genel sağlık sigortası primleri de kapsama giriyor. Burada da faiz ve cezalar silinecek, ÜFE ve TÜFE’ye göre yapılanma olacak. 
 
- Bağ-Kur’da sigortalılıkları durdurulanlar da isterlerse aftan yararlanabilecek. SGK borçları nedeniyle getirilen hacizler kalkacak. 
 
- Şirketler için stok affı yok ancak kasa affı var. 
 
- Sigara cezaları dışında 120 liranın altındaki borçlar tebliğ edilmeyecek.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde