40 ülkeden 300 alıcı geldi: The Core İstanbul'dan 500 milyon dolar katkı

40 ülkeden 300 alıcı geldi: The Core İstanbul'dan 500 milyon dolar katkı

Türkiye genel ihracatının yüzde 17 düştüğü yılın ilk iki ayında hazır giyim ihracatının yüzde 3,7 arttığını vurgulayan İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, "Rüştünü ispatlayan The Core İstanbul 500 milyon dolar artı katkı sunacak"

40 ülkeden 300 alıcı geldi: The Core İstanbul'dan 500 milyon dolar katkı
16px
24px
18.03.2016 09:51
ABONE OLgoogle
The Core İstanbul’un Türkiye’nin tek moda fuarı olduğuna dikkat çeken İHKİB Başkanı Hikmet Tanrıverdi, “Parite etkisi yüzünden 2015’i 1.7 milyar dolar kayıpla kapatan hazır giyim ihracatı 2016’da ibreyi yukarı çevirdi. The Core İstanbul, bu süreçte ihracatın itici gücü olacak” dedi.  
 
İstanbul Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (İHKİB), Moda Tasarımcıları Derneği (MTD) ve İstanbul Moda Akademisi tarafından (İMA) Ekonomi Bakanlığı’nın desteği ile düzenlenen The Core İstanbul, dördüncü kez kapılarını açtı.

İHKİB  Başkanı Hikmet Tanrıverdi açılışta yaptığı konuşmada, The Core İstanbul’un marka ve tasarımcıların koleksiyonlarını ticari faaliyete dönüştürme ve katma değeri yüksek ihracata katkı konusunda her geçen yıl daha büyük bir rol üstlendiğini söyledi.
 
TASARIM ODAKLI VE MARKALI ÜRETİMİ TEŞVİK ETMELİYİZ

2015’i 17 milyar dolar ihracat ile kapattıklarını ve ülkeye yaklaşık 15 milyar dolar net döviz girdisi sağladıklarını bildiren Tanrıverdi, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünyada yaklaşık 550 milyar dolarlık bir hazır giyim pastası var. Türkiye olarak biz bu ticaretten sadece yüzde 3,5 civarında pay alabiliyoruz.  Bunu arttırıp 2023 hedeflerine ulaşabilmemiz için tasarım odaklı ve markalı üretimi teşvik etmemiz gerekiyor.  Markalarımızın ve tasarımcılarımızın  küresel alıcılarla buluşma noktası haline dönüşen The Core İstanbul, artık rüştünü ispatladı.  Bu organizasyon sayesinde önümüzdeki 5 yılda hazır giyim ihracatımızda ilave 500 milyon dolarlık artış hedefliyoruz.”
 
HAZIR GİYİM İHRACATINDA İBRE YUKARI DÖNDÜ

Parite etkisi nedeniyle 2015’i 1.7 milyar dolar kayıpla kapatan hazır giyim ihracatının 2016’da ibreyi yukarı çevirdiğini bildiren Hikmet Tanrıverdi, The Core İstanbul’un, yeniden yükselişe geçen ihracat için itici güç olacağını bildirdi.

Türkiye genel ihracatının yüzde 17 düştüğü yılın ilk iki ayında hazır giyimin yüzde 3,7 artışla 2,7 milyar dolara çıktığını bildiren Tanrıverdi, bunun geleceğe dair iyimserliklerini arttırdığını söyledi. Hikmet Tanrıverdi şöyle devam etti:
 
“Hazır giyim sektörü olarak toplam ihracatımızın yüzde 75’e yakın bölümünü Almanya ve İngiltere başta olmak üzere AB ülkelerine yapıyoruz.  Geçen yıl pariteden kaynaklanan nedenlerle söz konusu ülkelere ihracatımız dolar bazında azalmıştı. 2016 ile birlikte bu kan kaybını hemen hemen durdurduk. Hatta yılın ilk iki ayında  İspanya, Polonya ve Danimarka’ya ihracatımızda yüzde 60’lara varan artış var.

İkinci çeyrekten itibaren Almanya, İngiltere ve Fransa’ya ihracatımızın da ivme kazanacağına inanıyorum. 2016’yla birlikte  ABD’ye ihracatımızdaki yüzde 12’lik artışı da önemsiyorum. Yılda 96 milyar dolarlık

hazır giyim ithal eden ABD’ye ihracatımız 500 milyon dolar düzeyinde bile değil. Bu rakamı ikiye üçe katlama hedefimizde 2016 sıçrama yılı olacak.

Diğer taraftan İran’a ihracatımızda da beklentilerimiz çerçevesinde ciddi bir tırmanma gözlemliyoruz. Yılın ilk iki ayında bu komşu ülkeye ihracatımız yüzde 101 yükseldi. Bu oranın yıl sonunda çok daha yukarılarda olacağını  tahmin ediyorum.”
 
RUSYA’YA HAZIR GİYİM İHRACATI YÜZDE 59 DÜŞTÜ

Türkiye’nin en büyük hazır giyim pazarlarından Rusya’da ise uçak krizinin etkilerinin yılbaşından itibaren çok net görüldüğünü hatırlatan Tanrıverdi, “Ocak-Şubat döneminde Rusya’ya ihracatımızda yüzde 59 kayıp var. Verilere baktığımızda Rusya’ya ihracatta bu yıl ne yazık ki dibe vuracağız gibi görünüyor. Neyse ki kriz diğer BDT ülkelerine ihracatımıza olumsuz yansımadı. Hatta Ukrayna ve Letonya gibi ülkelere ihracatımızda ciddi oranda artış var. Kaybın en azından bir bölümünü buralardan karşılayabileceğiz” dedi.
 
VOLKAN ATİK: THE CORE İSTANBUL’A 40 ÜLKEDEN 300 ALICI GELDİ

İHKİB Başkan Yardımcısı ve MBFWI – The Core İstanbul Danışma Kurulu Başkanı Volkan Atik ise bu yıl Zorlu Center’da Mercedes Benz Fashion Week İstanbul (MBFWI) ile aynı alanda düzenlenen The Core İstanbul’da 24 marka ve 23 tasarımcının sonbahar/kış koleksiyonlarının özel showroom mantığında sergilendiğini söyledi.

The Core İstanbul’un Türkiye’nin tek moda fuarı olduğuna dikkat çeken Volkan Atik, “Almanya, İngiltere, İtalya, İsrail, Suudi Arabistan ve Ukrayna’nın da aralarında bulunduğu 40 ülkeden 300’ün üzerinde satın almacıyı İstanbul’da ağırlıyoruz. Bölgesel gerilimler nedeniyle kaybımızı telafi etmek için The Core İstanbul’u önemli bir çıkış kapısı olarak görüyoruz” diye konuştu.
 
TÜRKİYE’NİN EN ÇOK HAZIR GİYİM İHRACATI YAPTIĞI İLK 10 ÜLKE (milyon dolar)
 
                Ülke                      İhracat          2015/2016 değişim (%)
1.      Almanya         527                  -3.8

2.      İngiltere          315                  -1.1

3.      İspanya           305                  23.4

4.      Fransa             154                  -2

5.      Hollanda         135                  -6

6.      İtalya              132                  1.1

7.      Polonya           109                  61

8.      Irak                 98                    -15

9.      Danimarka     80                    13

10.   ABD               76                    12

 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde