4 ayda 200 Milyon Liraya el kondu

4 ayda 200 Milyon Liraya el kondu

Suç Gelirleriyle Mücadele Şubesi, 4 ay gibi kısa bir sürede 200 milyon liralık suç gelirine el koydu

4 ayda 200 Milyon Liraya el kondu
16px
24px
18.03.2013 07:02
ABONE OLgoogle

Emniyet'in "Suçlular yakalanır yakalanmaz mal varlıklarına el konulmalı. Aksi halde paralar uçuyor" raporundan sonra kurulan Suç Gelirleriyle Mücadele Şubesi, 4 ay gibi kısa bir sürede 200 milyon liralık suç gelirine el koydu, başta terör olmak üzere birçok suçun azalmasını sağladı

Türkiye'de suçla mücadele yöntemi değişti. Artık; yolsuzluk, kaçakçılık, dolandırıcılık, yapanın yanına kâr kalmayacak. Suçtan elde edilen gelire el koyarak suç örgütleriyle mücadeleyi daha da etkinleştirmek amacıyla 4 ay önce kurulan Suç Gelirleriyle Mücadele Şubesi, suçluların korkulu rüyası oldu.

KAÇAKÇILIK ve Organize Suçlarla Mücadele (KOM) Daire Başkanlığı geçmişte düzenlediği çalıştaylarda suçtan elde edilen gelirlerin, yeni suç faaliyetlerinin finansmanında kullanıldığı, örgütlerin suç işleme kapasite ve kabiliyetlerinde artışa neden olduğu değerlendirildi.

PARALAR UÇMASIN

EMNİYET'İN "Suçlular yakalanır yakalanmaz mal varlıklarına ve hesaplarına el konulmalı. Dava bitene kadar paralar uçuyor" raporundan sonra KOM birimleri çatısı altında Suç Gelirleri ile Mücadele Şube Müdürlükleri kuruldu. Şubede, yurtdışında ekonomik suçlar ve finans eğitimi almış personelle birlikte üniversite mezunu polisler yer aldı.

POLİSLER, vergi denetmenleri ve bankacılar gibi çalışarak örgütlerin elde ettiği suç gelirlerinin izini sürüyor. Uzman polisler savcılığın soruşturması sonrasında ekonomik operasyona başlıyor. Suçtan elde edilen gelirler tespit ediliyor. Polis teknik ve fiziki takibin yanı sıra Suç Gelirleriyle Mücadele Şubesi ekipleri mal varlıklarıyla ilgili araştırmalar yapıyor.

PARALAR KULLANILACAK

BAŞTA ABD olmak üzere İngiltere, İtalya, Fransa, Almanya gibi birçok ülke finans suçlarıyla mücadele konusunda özel birimler kurarak yolsuzluk ve kaçakçılığın önüne geçerken Türkiye'de 4 ay önce kurulan Suç Gelirleri ile Mücadele Şubesi ilk icraatlarına başladı. Bu süre içinde yapılan rüşvet, kumar, hayali ihracat, göçmen kaçakçılığı, sahtecilik ve dolandırıcılık operasyonlarında, suçtan elde edildiği değerlendirilen yaklaşık 200 milyon liraya el kondu. ABD Narkotik Birimi DEA, yaptığı operasyonlarda suç gelirlerine el koyarken, bu gelirlerin yüzde 45'ini yine başka operasyonlarda kullanıyor. Aynı modelin Türkiye'de de uygulanabilmesi için çalışmalar başlatılırken operasyonlarda devlet kaynakların asgariye indirilmesi hedefleniyor.

KİMLER DARBE YEDİ?

- Liderliğini Ali P.'nin yaptığı göçmen kaçakçılığı şebekesinden ele geçirilen 42 bin dolar, 4 bin 250 euro ve 11.5 milyon İran Riyali'ne el kondu.
- Kumarhane şebekesi lideri Sami Hoştan'ın suçtan elde ettiği yaklaşık 2 milyon liralık nakit ve gayrimenkulüne el kondu.
- Laleli esnafının tekstil ve halı ihracatını, KDV oranı daha yüksek plastik malzeme olarak gösterip haksız KDV iadesi almayı hedefleyen şebekeye yönelik hayali ihracat operasyonunda devletin 100 milyon lirası ekipler tarafından kurtarıldı.
- Bursa'da telefon dolandırıcılığı şebekesinden elde edilen 5 milyon liraya el konuldu.
- "Tilki Selim" lakaplı suç örgütü lideri Selim Işık'ın uyuşturucu kaçakçılığından elde ettiği tahmin edilen Amerika'da yapılan Hummer marka lüks cipine el konuldu.

Devrim Tosunoğlu/Akşam

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde