4.8 milyar dolara çıkmıştı: Genel Energy’de ‘hayal kırıklığı’

4.8 milyar dolara çıkmıştı: Genel Energy’de ‘hayal kırıklığı’

Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Genel Energy, geçtiğimiz hafta kurucu ortaklarından Mehmet Sepil’in hisselerini satıp çıkması ile gündeme gelmişti.

4.8 milyar dolara çıkmıştı: Genel Energy’de ‘hayal kırıklığı’
16px
24px
01.03.2016 07:27
ABONE OLgoogle
Kuzey Irak’ta faaliyet gösteren Genel Energy, geçtiğimiz hafta kurucu ortaklarından Mehmet Sepil’in hisselerini satıp çıkması ile gündeme gelmişti. Dün de Kuzey Irak’taki ana varlığı olan Taq Taq sahası için rezerv tahminlerini yarı yarıya düşüren şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Tony Hayward, bu revizyonun “hayal kırıklığı” yarattığını açıkladı.

2013 yılında piyasa değeri Londra Borsası’nda 4.8 milyar dolara kadar çıkan Genel Energy, dün itibarıyla sadece 323.8 milyon dolardan işlem görüyordu. Yani aradan geçen iki yılda Genel Energy’deki kayıp, 4.5 milyar doları buldu.

Londra Borsası’nda kayıtlı olan ve Kuzey Irak’ta petrol ve doğalgaz sahaları bulunan şirket, yapılan bir iç inceleme ile Tak Tak sahasında daha önce düşünülenden yarı yarıya daha az petrol olduğunu keşfettiklerini açıkladı. Açıklamanın üzerine şirketin hisseleri yüzde 40’a varan oranda çakılırken, bu şirketin borsaya açıldığı 2011 Haziran’ından bu yana görülen en büyük düşüş oldu.

Şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Hayward, “Bu benim ve takımımın hayal kırıklığı yaşadığı bir gün. Fakat şunun da farkında olmak önemli, bu büyük bir başarısızlık olsa da, hiçbir şekilde Genel’in sonu değil” ifadelerini kullandı. Şirket, 2011 ortası itibariyle kanıtlanabilir rezerv miktarını 683 milyon varilden 356 milyon varile indirdi. 

SATIŞ OLUR MU? 

Çukurova’nın patronu Mehmet Emin Karamehmet ile Mehmet Sepil’in kurucuları arasında olduğu Genel Energy, sattığı petrol için Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nden (IKBY) düzenli şekilde ödemeleri almakta zorlanıyor.

IKBY ile merkezi hükümet arasında petrol satışları konusunda uzun süredir devam eden anlaşmazlık, düzensiz ödemeler, bölgede IŞİD tehdidinin ortaya çıkması, petrol fiyatlarındaki büyük düşüş ve Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı’na sabotaj düzenlenmesi gibi nedenler, Genel Energy için sorun teşkil eden konular arasında. Petrol piyasalarında analistler, “Şu anda esas soru Hayward’ın bir alıcı bulma arayışını hızlandırıp hızlandırmayacağı” yorumları yapıyor.

Şirket, son olarak Mehmet Sepil’in hisselerini satarak çıkması ile gündeme gelmişti. Diğer yandan, geçtiğimiz yıl Forbes’un açıkladığı “Türkiye’nin en zengin kişileri” listesinde 1 milyar 150 milyon dolarlık serveti ile 26’ıncı sırada bulunan Çukurova Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Emin Karamehmet, bu yıl 66’ncı sıraya geriledi.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde