4.5 milyar dolarlık kaynak stop etti!

4.5 milyar dolarlık kaynak stop etti!

Ülkesinden alım yapan THY, Pegasus, Star Rafineri gibi Türk şirketlerine 4.5 milyar dolarlık kredi desteği veren ABD Eximbank’ı, süresi dolan yetki yasası yenilenmediği için çalışmayı durdurdu.

4.5 milyar dolarlık kaynak stop etti!
16px
24px
03.07.2015 08:38
ABONE OLgoogle
ABD ihracat ve ithalat bankası Eximbank, Kongre’deki Cumhuriyetçilerin 30 Haziran’da dolan yetki yasasını yenilememeleri nedeniyle çalışmayı durdurdu. Banka, 2010-2014 yılları arasında ABD’den ithalat yapan Türk Hava Yolları, Pegasus, Star Rafineri gibi Türk şirketlere 4 milyar 480 milyon dolar değerinde destekte bulunmuştu.
 
Cumhuriyetçiler rahatsız
 
Al Monitor’ün haberine göre, Banka tarafından Ortadoğu’da son dört yılda yapılan en büyük üç desteği Türkiye alırken, Körfez ülkeleri de bankanın faaliyetlerini durdurması nedeniyle büyük zorluklar yaşayacak. Bankanın son dört yıla ait performans raporları, bankanın en fazla destek verdiği şirketleri de detaylandırıyor. Buna göre Türk şirketleri en çok Cumhuriyetçileri rahatsız eden Boeing ve General Electric gibi firmalardan yapacakları alımlar için destekler aldı.
 
Aslan pay Boeing’in
 
Türk Hava Yolları, Güneş Ekspres Havacılık ve Pegasus, havacılık şirketi Boeing’ten yapacakları alımlar için 3 milyar 196 milyon değerinde teminat, borç ve destek aldı. Star Rafineri ise petrol ve doğalgaz alanındaki çalışmaları için EximBank’tan 641 milyon dolar değerinde destek elde etti. Türkiye’den çeşitli enerji üretim ve dağıtım şirketleri de General Electric’ten yaptıkları çeşitli ithalatlar için yardımlar aldı. 
 
‘Büyük şirketlerin oyuncağı’
 
Devletin serbest piyasaya ekonomisine müdahalesine karşı çıkan Cumhuriyetçiler, Eximbank’ın da ancak büyük şirketlerin işine yaradığını düşünüyor. Bu şirketler arasında Boeing ve General Electric de bulunuyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde