4.3 milyar dolar gizemli paranın sırrı çözüldü

4.3 milyar dolar gizemli paranın sırrı çözüldü

Merkez Bankası verilerine göre Şubat ayında Türkiye’ye 4.3 milyar dolar kaynağı belirsiz para geldi. Bu rakam son 17 yılın rekoru olarak kayıtlara geçerken, herkesin aklına “Bu kadar parayı kim ve nasıl ülkeye getirdi?” sorusunu getirdi.

4.3 milyar dolar gizemli paranın sırrı çözüldü
16px
24px
14.04.2015 12:24
ABONE OLgoogle
Türkiye’ye Şubat ayında 4.3 milyar dolar kaynağı belirsiz para geldi. Tartışmalara neden olan paranın bankalar üzerinden değil, uçak veya gemiyle getirilmiş olabileceği belirtiliyor.

Merkez Bankası verilerine göre Şubat ayında Türkiye’ye 4.3 milyar dolar kaynağı belirsiz para geldi. Bu rakam son 17 yılın rekoru olarak kayıtlara geçerken, herkesin aklına “Bu kadar parayı kim ve nasıl ülkeye getirdi?” sorusunu getirdi.

Bu soruyu dünya para trafiğini iyi bilen isimlerden Nasrullah Ayan ile konuştuk.

1980-90 yılları arasında devletin bilgisi ve onayıyla Türkiye- İsviçre altın ticaretini yöneten, 90’larda sermaye piyasalarına damgasını vuran Ayan, Millet Gazetesi'nden Ufuk Sanlı'nın sorularını cevaplandırdı. “Kaynağı belirsiz döviz girişi her zaman vardı, her zaman da olacaktır. Ancak rekor kırması pek sık görülen bir durum değil” diyen Ayan sözlerini şöyle sürdürdü: “Kaynağı belirsiz parayı şöyle izah edebiliriz; sizin bir şirketiniz var. Bankaya gidiyorsunuz ve ‘Ben de bir miktar para var ama nereden geldiğini ben de bilmiyorum’ diyorsunuz. Bu durum ister istemez kuşku uyandırır”

“Bir ülkeye rekor seviyede kaynağı belirsiz para giriyorsa bunun kamuoyuna izah edilmesi gerekir. Aksi halde bu parayı kimler, nasıl ve neden getiriyor sorusu herkesin zihnini kurcalayacaktır” diyen Ayan, çok çarpıcı bir iddiada bulundu: “Bu kadar büyük bir parayı ülkeye getirebilmeniz için Ankara’da ciddi bağlantılarınızın olması gerekir. Devleti yönetenlerin bilgisi ve onayı olmadan milyarlarca doların ülkeye getirilmesi mümkün değil.”

MASAK NE İŞE YARAR?

Kara para ile mücadele kanunu gereğince kaynağı belirsiz ve dikkat çekici tutardaki para hareketlerinin Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından soruşturulması gerekiyor. Son beş yıldır Türkiye’ye gelen kaynağı belirsiz dolarla ilgili MASAK tarafından sadece bir soruşturma başlatıldı. O soruşturma da 17-25 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasının ardından hükümet tarafından kapatıldı.

Finans uzmanı Ayan, bu duruma dikkat çekerek, “Bugün yabancı bir müşteri herhangi bir banka şubesine 200-250 milyon dolar para getirse banka bu durumu hemen MASAK’a bildirir. MASAK bu paranın kaynağını inceler ve bir sorun görmez ise bu işleme onay verir. Bu inceleme süreci uzun sürer ve her zaman da aklanmazsanız. Bu da para getirenler açısından ciddi bir sorundur. Bu nedenle 4.3 milyar doları getirenlere bir takım güvenceler verilmiş olmalı. Aksi halde bu miktarda para getirmeye cesaret edemezlerdi.” yorumunu yaptı.

PARA NASIL GELDİ?

Ayan, paranın nasıl getirilmiş olabileceğine dair de önemli açıklamalarda bulundu. “Eğer bu para uluslararası havale sistemleri kullanılarak gönderilmiş ise New Yok, Frankurt veya Londra’nın mutlaka bilgisi olur. Çünkü dolar, euro ve sterlin transferini bahsi geçen ülkeler son derece yakından izler. Ancak para para uçak veya gemiyle getirilmiş ise Batılı ülkelerin bunu öğrenmesi biraz zaman alır. Ancak eninde sonunda öğrenirler, bundan hiç kimsenin şüphesi olmasın…” Nasrullah Ayan, son günlerde yaşanan elektrik kesintilerinin para transflerini kolaylaştırmak için yapıldığı yönündeki iddiaları ise, “Komplo teorisi olarak akla yatkın. Ancak ispatlamak çok zor” dedi.
The Lira
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde