380 mağazası olan tekstil devi iflas erteleme istedi

380 mağazası olan tekstil devi iflas erteleme istedi

Türkiye tekstil sektörünün önde gelen markalarından olan şirket yaşadığı mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu.

380 mağazası olan tekstil devi iflas erteleme istedi
16px
24px
03.02.2016 20:32
ABONE OLgoogle
Ürünleri Türkiye genelinde 380 mağazada satılan Leke Jeans iflas erteleme istedi. Türkiye tekstil sektörünün önde gelen markalarından Leke Jeans yaşadığı mali darboğazı aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu. İflas erteleme isteyen şirket hakkında tedbir kararı verildi; kayyum ataması yapıldı. 2 bine  yakın kişinin çalıştığı şirketlerin cirosu ise 250 milyon lira seviyesinde. Şirket avukatı, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, tedbir kararı ile birlikte faaliyetlerine daha rahat devam edeceklerini kaydetti.

Bundan 20 yıl kadar önce Cengiz Acar’ın kardeşleri ile temelini küçük bir atölyede attıkları Leke Jeans, entegre üretim tesislerine sahip. İstanbul
Hadımköy, Gürpınar, Çerkezköy, Malatya ve Mısır’da tesisleri bulunan Leke Jeans, Türkiye genelinde, 200'ü kendi mağazası toplam 381 satış noktasına sahip. Leke Jeans ürünleri, iç piyasanın yanı sıra Avrupa ve Asya ülkelerinde de satılıyor.

SIKINTIYI AŞAMADI 

Şirket bir süreden beri yaşadığı mali sıkıntıları aşamayınca mahkemenin yolunu tuttu. Leke Jeans ürünlerinin üretim ve satışını yapan C Sistem Tekstil Limited Şti. ve Acar Grup Tekstil Sanayi ve Ticaret A.Ş. için iflas erteleme başvurusu yapıldı. Başvuru 26 Ocak günü İstanbul Anadolu 6. Asliye Ticaret Mahkemesi’ne yapıldı.

DÜŞÜK TALEP VE KUR VURDU

Şirket avukatı İsmail Serkan Yelgin imzası ile mahkemeye sunulan dava dilekçesinde, yaşanan mali sıkıntılara da değinildi. Buna göre, Türkiye ekonomisinde yaşanan dalgalanmalar, kurlardaki artış ve talep meydana gelen düşüş şirketi zora soktu.

MAHKEME KAYYUM ATADI

Mahkeme, iki gün sonra aldığı ara kararda şirketin tedbir talebini kabul etti. Karar ile birlikte anılan iki şirket icra takiplerine karşı korumaya alınmış oldu. Mahkeme şirkete iki kişiyi kayyum olarak atarken, bilirkişi raporunun hazırlanması için de 4 kişilik bir heyet belirledi. Dava dosyasının ilk duruşması için ise
13 Nisan’a gün verdi.

‘ŞİRKET TOPARLANIR BORÇLAR ÖDENİR’

Şirket avukatı İsmail Serkan Yelgin, iflas erteleme mekanizmasının, alacaklılar için de önemli olduğunu vurgulayarak, “Eğer firma iyi niyetli ise ve belli bir süre içinde toparlanabilecek durumda ise bu mekanizma olumlu katkı sağlıyor. Benzer onlarca dosyaya bakan bir avukatım. Birçok şirketimiz iflas erteleme aldı. Ancak işler yoluna girdikten sonra mahkemeye başvurarak aldığı tedbir kararını kaldırttı. Leke Jenas de de benzer bir sürecin yaşanacağını düşünüyoruz. Mahkemeye sunulan iyileştirme planına uygun hareket edilecek.

Tekstil sektörünün önemli bir markası olan Leke Jeans, adeta yoktan var edildi. Manevi yön de önemli bu şirkette ve çalışanlarda. Eğer bu tedbir kararı olmazsa, ne yazık ki agresif davranan kimi alacaklılar şirketin üretim yapmasını dahi ortadan kaldırıyor; yapılan hacizlerle vs. Herkes elbirliği ile bu süreçten hızla çıkmak için çaba içinde. Var olan tüm borçlar da belli bir periyot içinde ödenecektir” dedi. Av. Yelgin, son aylarda iflas erteleme isteyen şirket sayısında artış olduğunu da sözlerine ekledi.

TEZGÂHTARLIKLA BAŞLADI

İlk mağazası 2005 yılında açılan Leke Jeans’in sahipleri markayı sıfırdan yarattı. İş hayatına 16 yaşında tezgahtarlık yaparak başlayan Cengiz Acar’ın kardeşleri ile kurduğu şirket Türkiye’nin en hızlı büyüyen şirketlerinden biri olmuştu. Entegre bir jean markası olan Leke Jeans’da iplikten denim üretimine, yıkamadan dikime kadar jean üretiminin her aşamasını kendi tesislerine yapıyor. Acar kardeşler bir süre önce de Sparta Tower isimli proje ile de gayrimenkul sektörüne girmişti. Grup şirketlerinde 2 bine yakın kişinin çalıştığı kaydedildi.
Dinçer Gökçe/Hürriyet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde