3 milyar $'lık teşvik yatırımı kimin çıktı?

3 milyar $'lık teşvik yatırımı kimin çıktı?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin teşvik sistemi değişikliği için işaret ettiği "3 milyar dolarlık doğalgaz depolama yatırımı"nın sırrı çözülüyor

3 milyar $'lık teşvik yatırımı kimin çıktı?
16px
24px
30.08.2015 12:01
ABONE OLgoogle
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin işaret ettiği "3 milyar $'lık doğalgaz depolama yatırımı"nın Bendis Enerji'ye ait olduğu belirtiliyor

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'nin teşvik sistemi değişikliği için işaret ettiği "3 milyar dolarlık doğalgaz depolama yatırımı"nın sırrı çözülüyor. Enerji sektörü yetkilileri, sözü edilen yatırımın arz güvenliği açısından stratejik öneme sahip olan Mersin'deki iki doğalgaz depolama tesisiyle ilgili olabileceğini belirtiyor. 

BENDİS ENERJİ Mİ? 

Mardinli işadamı Birol Ensari'nin sahibi olduğu Bendis Enerji geçen yıl Enerji Piyasası Düzenleme ve Denetleme Kurumu'ndan Mersin- Tarsus'ta kurulacak Tören Doğalgaz Depolama ve Madencilik Şirketi ile Gaz Depo ve Madencilik Şirketi adına 2 ayrı tesis için 2044 yılına kadar lisans almıştı. İki tesisle 5 milyar metreküplük doğalgaz depolanması bekleniyor. Enerji sektörü yetkilileri şirketin depolama tesisleriyle daha önce Gazprom'un da ilgilendiğini belirtiyor.

Türkiye, TPAO'nun Silivri'de kurduğu gaz deposunda 2.7 milyar metreküp saklayabiliyor. Botaş tarafından Tuz Gölü'nün güneyine inşa edilecek 1 milyar metreküp kapasiteli depoyla da kullanılan doğalgazın 10'da 1'i depolanmış olacak.

Tarsus yatırımı tamamlanırsa Türkiye'nin toplam gaz depolama kabiliyetinin, yıllık tüketimin yüzde 10'una denk gelmesi hedefleniyor. Projeksiyonlara göre, Tuz Gölü deposunun tamamlanmasıyla ulaşılacak olan 22 günlük gaz saklama gücü, Tarsus projesi ile 36 güne çıkacak. 

STRATEJİK ÖNEMİ VAR 

Kış aylarında özellikle doğalgazda düşen basınç nedeniyle gaz çekmekte yaşanan sıkıntıların aşılması için depolama önemli. Enerji arz güvenliği açısından stratejik öneme sahip olan gaz depolama işinin ikinci önemli faydası ise gazı yazın ucuzken satın alarak maliyeti azaltmak. Türkiye'nin mevcut doğalgaz depolama kapasitesi, yıllık tüketiminin (45 milyar metreküp) sadece yüzde 3.5'i seviyesinde. 

ZEYBEKCİ NE DEDİ?

Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, dün İzmir'de 3 milyar liranın üzerindeki yatırımların 'stratejik' olarak değerlendirileceğine ilişkin düzenlemenin ayrıntılarına dikkati çekerek, şöyle dedi:

"Bizden ekstra yatırım ve KDV indirimi isteyen yatırımlar vardı. Başvurdular, bunu uygun gördük. En önemlilerinden biri Türkiye'nin doğalgazda enerji güvenliğinde çok önemli bir adımı öngörüyor. Türkiye'de özel sektörün 3 milyar dolarlık bir doğalgaz depolama yatırımı yapılmasıyla ilgili girişim var, bunu desteklemek anlamında da böyle bir düzenleme yaptık" dedi. Yatırım teşvik sisteminde geçtiğimiz günlerde değişiklik yapılmıştı. 3 milyar TL'yi aşan yatırımlar, 'stratejik' kapsamına alınmıştı. Bu yatırım için sağlanan faiz desteği de 700 bin TL'yi geçmeyecek.
Dilek Güngör/Sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde