3. havalimanının ‘çılgın beşli'si Erdoğan'ın sözünü yerde bıraktı

3. havalimanının ‘çılgın beşli'si Erdoğan'ın sözünü yerde bıraktı

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 3. havalimanında çalışan bütün işçilere Ramazan Bayramı'nda 2 bin 500 lira ikramiye verilmesi sözü tutulmadı.

3. havalimanının ‘çılgın beşli'si Erdoğan'ın sözünü yerde bıraktı
16px
24px
24.07.2015 08:52
ABONE OLgoogle

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 3. havalimanında çalışan bütün işçilere Ramazan Bayramı'nda 2 bin 500 lira ikramiye verilmesi sözü tutulmadı. Yüklenici firmalardan Kalyon İnşaat'ın patronu Cemal Kalyoncu'nun “Biz ‘çılgın beşli'yiz. İşçilerimize bayram harçlığı verdik.” açıklamasına rağmen ana firmada çalışan işçilere para  verilirken, taşeron işçiler alamadı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, 3. havaalanı şantiyesinde çalışan her işçiye 2 bin 500 lira bayram hediyesi verileceğine yönelik sözü tutulmadı. Erdoğan, 15 Temmuz'da işçilerle iftar yapmış, bayram hediyesi olarak her işçiye ikramiye verileceğini açıklamıştı.

Kalyon İnşaat'ın sahibi Cemal Kalyoncu da inşaatın yüklenici firmalarını ‘çılgın beşli' olarak nitelendirmiş ve ‘Cumhurbaşkanı'mız şerefine işçilerimize bayram ikramiyesi verdik.” açıklamasını yapmıştı. Ancak, 2 bin 500 liranın sadece şantiyedeki ana firmada çalışan işçilere verildiği öğrenildi. Yüzlerce taşeron işçi ise bu parayı alamadı. Verilen sözlerin tutulmadığını belirten şantiyedeki taşeron işçiler kendilerinin üvey evlat yerine konulduklarını belirtiyor.   

Ramazan Bayramı'ndan iki gün önce İstanbul'un kuzeyinde yapımı devam eden üçüncü havalimanı projesini havadan helikopterle inceleyen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, şantiyede çalışan işçilerle 15 Temmuz'da iftar yapmıştı. İftarda konuşan Erdoğan, bayram öncesi işçilere hediye verilmesini istediğini, müteşebbislerin de bunu kabul ettiğini açıkladı. Erdoğan, “Bu yatırım yapan müteşebbislere bir ricada bulundum. Dedim ki bu bayram tüm bu şantiyede çalışanları bir sevindirin. Sağ olsunlar, ‘ne derseniz biz de onu yapalım' dediler. Ast, üst hiçbir ayrım yapmaksızın buradaki her bir kardeşimize 2 bin 500'er lira bu bayramda birer hediye verecekler. Dolayısı ile ben beş firmamıza da huzurlarınızda teşekkür ediyorum.” demişti.

Buna göre, projede çalışan 5 bin 328 işçiye bayram öncesi 2 bin 500'er lira ödeme yapılması gerekiyordu. Bayram ikramiyesine ilişkin Kalyon İnşaat'ın sahibi Cemal Kalyoncu da “Biz ‘çılgın beşli'yiz. Cumhurbaşkanı'mız, iftarda şantiyemize gelerek bizi şereflendirdi. Biz de onun şerefine işçilerimize bayram harçlığı, bayram ikramiyesi verdik.” ifadelerini kullanmıştı. Ancak edinilen bilgilere göre havaalanı ihalesini alan firma yetkilileri Erdoğan'a verdikleri sözü tutmadı.

İşçiler, Erdoğan'ın sözünü verdiği paranın sadece şantiyede ana firmada çalışanlara ödendiğini, kendileri gibi taşeron firmalarda çalışan işçilere herhangi bir ödeme yapılmadığını belirtiyor. İşçilerin verdiği bilgiye göre, üçüncü havalimanında personelin yaklaşık 1.500'ü ana firma olan CMLKK'da (Cengiz-Mapa-Limak-Kolin-Kalyon) çalışıyor. Geri kalan kısmı ise sayıları 30'u bulan taşeron firmaların işçileri. Taşerondaki işçilere herhangi bir ödeme yapılmadı.

İŞÇİLER: VERİLEN SÖZLER TUTULSUN

Farklı şehirlerden gelerek ekmek parası kazanan işçiler, firma yetkilileri ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sitem ediyor, verilen sözlerin tutulmasını istiyor. Kendilerinin üvey evlat yerine konulduklarını dile getiren bir işçi, “Memlekete bayram ziyaretine giderken arkadaşım arayarak şantiyedeki tüm işçilere 2 bin 500 lira bayram hediyesi verileceğini söyledi. Çok sevindik. İhtiyacımız vardı. Ancak bayram bitti biz çalışmaya başladık henüz böyle bir para ödenmedi. Ana firmada çalışan arkadaşlarıma ise söz verdikleri gibi 2 bin 500'er lira ödenmiş. Burada büyük bir ayrımcılık var.” dedi.

Kamyon şoförü olarak çalışan bir başka işçi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sadece ana firmada çalışan işçilere değil havaalanında çalışan tüm işçilere söz verdiğine işaret ederek, şunları söyledi:

“Cumhurbaşkanı'mız ana firma-taşeron ayrımı yapmadan şantiyede çalışan tüm işçilere 2 bin 500'er lira ikramiye verileceğini söyledi. Ama iş ödemeye gelince taşeron işçiler her yerde olduğu gibi üçüncü havaalanında da görmezden gelindi, üvey evlat yerine konuldu. Halbuki işçi arkadaşlarla birlikte çok sevinmiştik. Her birimizin ayrı ihtiyaçları vardı. Ama ümidimizi koruyoruz. Hakkımız olan o parayı istiyoruz.”
Derviş Genç/zaman
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde