3. havalimanına yabancı kaynak bulamadılar! Tüm yük kamuya

3. havalimanına yabancı kaynak bulamadılar! Tüm yük kamuya

3. havalimanının finansmanı için imzalar atıldı. 4.5 milyar Avro'luk finansman paketininin yüzde 70'ini kamu bankaları üstlendi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) gelir garantisi verdi.

3. havalimanına yabancı kaynak bulamadılar! Tüm yük kamuya
16px
24px
19.10.2015 10:52
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın projeyi açıkladığından beri "Devletin kasasından 1 kuruş çıkmayacak" diye sunduğu 3. havalimanının finansmanı için imzalar atıldı. İlk etap yatırımına yönelik 4.5 milyar Avro'luk finansman paketininin yüzde 70'ini kamu bankaları üstlendi, Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) gelir garantisi verdi.

Finansmanda Finansbank, Garanti Bankası ve Denizbank ile kamu bankaları Ziraat, Halkbank ve Vakıfbank yer alıyor. Yapı Kredi, finansmana katılmış ancak daha sonra ayrılmıştı.

Uluslararası geçerliliği olan ÇED raporu da alınmayan projeye Dünya Bankası'nın yan kuruluşu olan IFC kredi sağlamamıştı. Dünya Bankası'nın 'tanımadığı' projede yükün çok büyük bir kısmı kamu bankalarında.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Çırağan Sarayı'nda, 'İstanbul Yeni Havalimanı Proje Finansmanı İmza Töreni'nde yaptığı konuşmada yine  "Devletin kasasından 1 kuruş çıkmayacak" dedi. Erdoğan, şunları söyledi:

"Projeyi hazmedemeyen belli kesimlerin aksine bu havalimanı, çevre hassasiyeti açısından dünyada örnek olacaktır. Bu havalimanı kendi enerjisini üreten, çevreci, doğa dostu ve engelsiz olacak şekilde tasarlanmıştır. Yeni havalimanı tamamlandığında yolcu kapasitesi bakımından dünyanın en büyük, gelecekte de uzun yıllar boyunca dünyanın sayılı havalimanlarından biri olacaktır."

Erdoğan, "2013 yılında 3-5 ağaç bahanesiyle başlatılan Gezi olaylarının hedeflerinden biri de işte bu havalimanıydı. Bunu da engellemek istediler, bunun da karşısına dikildiler. Paralel ihanet çetesinin yürüttüğü 17-25 Aralık darbe girişiminin hedefi, şahsım ve dönemin hükümeti yanında bu proje için elini taşın altına koyan firmalarımızdı" dedi.

Geçen hafta 'milli araba' projesinin ilk prototiplerinin kamuoyuyla paylaştığını belirten Erdoğan, "Bunun üzerine birileri hemen gazetelerinde 'Milli değil, devşirme', 'Yerli değil, çakma' diye manşet atarak projeyi ilk aşamasında sabote etmeye, itibarsızlaştırmaya çalıştı. Oysa bu çalışma dünyada nasıl yapılıyorsa ülkemizde de o şekilde yapılıyor. Aynı şekilde havalimanı için de bir başka ülke yapınca tarihi yatırım diye alkışlayanlar konu Türkiye olunca hemen çevre ve doğa hassasiyetlerini hatırlıyor" diye konuştu.

KREDİNİN YÜZDE 70'İ KAMU BANKALARINDAN

İhalesi Mayıs 2013’te gerçekleşen Türkiye’nin en büyük altyapı projesi 3. Havalimanı’nın ilk etabı için gerekli olan kredi miktarı 4.5 milyar Euro. Kredi anlaşmasında 3’ü kamu ve 3’ü de özel olmak üzere toplam 6 Türk bankası yer aldı.

1 milyar 480 milyon Euro ile aslan payını Ziraat Bankası’nın üstlendiği kredi paketine Halkbank ve Vakıfbank 960’ar milyon Euro, Denizbank 500 milyon Euro, Garanti ve Finansbank da 300’er milyon Euro ile katıldı.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde