3 bin 524 iflas erteleme alındı: Her iflas erteleme 10 şirketi batırıyor

3 bin 524 iflas erteleme alındı: Her iflas erteleme 10 şirketi batırıyor

Ekonomideki bozulma ve kriz göstergesi iflas erteleme başvurusundaki artış iflasları tetikliyor.

3 bin 524 iflas erteleme alındı: Her iflas erteleme 10 şirketi batırıyor
16px
24px
28.06.2016 08:31
ABONE OLgoogle
İflas Kanunu’nda değişiklik yapılması için Meclis’e teklif veren CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, 5 yılda yaşanan 3 bin 524 iflas erteleme kararının 37 bin şirketi sarstığını söyledi 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, iflas erteleme kararlarının yeni iflaslara neden olduğunun altını çizdi. 2009-2014 dönemindeki 3 bin 524 iflas erteleme başvurusundaki toplam davacı sayısının 37 bin 31 olduğuna dikkat çekti. İflasların artmaması için bu sistemdeki suistimallerin ortadan kaldırılması gerektiğini belirtti.

ŞİRKET TAŞIMA ÖNLENMELİ

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, 2004 Sayılı İcra İflas Kanunu'nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. Teklif ile iflas erteleme amaçlı şirket merkezlerinin taşınmasının önlenmesi amacıyla, şirketlerin en az 12 ay faaliyet gösterdikleri merkezlerdeki mahkemelerin, bu talepleri değerlendirmesi öngörüldü.

BAŞVURULAR ARTIYOR

Budak, teklifin gerekçesinde, iflas erteleme sisteminin, kriz dönemlerinde sıkıntıya düşen şirket ve kooperatiflerin, kriz sürecini atlatmalarına fırsat verilmesi amacıyla 2003 yılında hukuk sistemine girdiğini hatırlattı. Bu kapsamda 2009'da 733, 2010'da 407, 2011'de 434, 2012'de 576, 2013'te 654, 2014'te 720 iflas erteleme başvurusu olduğunu bildiren Budak, 2015 ve 2016'ya ilişkin resmi rakamların ise henüz açıklanmadığını vurguladı. Ancak her gün gazetelerde iflas erteleme başvurusu yapan şirket haberlerine yansıdığına dikkat çekti.

SİSTEMDE AÇIKLAR VAR

İflas erteleme başvurusundaki artışın ekonomideki bozulmaların ve kriz durumunun göstergesi olduğunu belirten Budak, “Ancak ekonomideki bozulma ile birlikte, son dönemde; sistemdeki açıklardan yararlanarak borçlarını öteleme yoluna gitmek isteyenlerin de bu yönteme başvurduğuna ilişkin şikayetler artıyor” diye konuştu.

İFLAS ERTELEME KARARI ALINIR

Bazı şirketlerin mali yapılarıyla ilgili gerçek durumu gizlediğini anlatan Çetin Osman Budak, “Bazı şirketler de iflas erteleme kararını daha kolay alabilmek için şirket merkezlerini başka illere taşıyor ve kısa süre sonra buradaki mahkemelerden iflas erteleme kararı aldırıyor. Ayrıca birçok danışmanlık firmasının ‘Kısa sürede iflas erteleme kararı alınır' gibi ilanlar verdiği görülüyor” diye konuştu.

ALACAKLILAR TAHSİLAT YAPAMIYOR

İflas erteleme kararlarının, alacaklıları zor duruma düşürdüğünü, 2009-2014 dönemindeki 3 bin 524 iflas erteleme başvurusundaki toplam davacı sayısının 37 bin 31 olduğuna dikkat çeken Budak, “İflas erteleme kararlarıyla birlikte binlerce alacaklı, tahsilatını yapamaz duruma düşüyor. Bu da ödeme zincirinin kopmasına, yeni iflas erteleme başvurularına ve iflaslara yol açıyor. Ekonomik hayatın sürdürülebilirliği ve güven ortamının bozulmaması için iflas erteleme sisteminde açık bırakılmaması, suistimallere izin verilmemesi gerekli. Bu nedenlerle borçluluk durumu ile iyileştirme planlarının, yetkin ve bağımsız kurumlarca denetlenmesi sağlanmalı, iflas erteleme kararı almayı kolaylaştırma amaçlı şirket merkezini taşıma girişimleri engellenmeli” dedi.
Özgür Düşünce
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde