3.5 milyar lirayı yüklenecek kurban aranıyor

3.5 milyar lirayı yüklenecek kurban aranıyor

Hükümetin geri adım atmak zorunda kaldığı yüzde 40’lık Motorlu Taşıtlar Vergisi’nde yapacağı indirimin toplumun hangi kesimine yükleneceği merak konusu

3.5 milyar lirayı yüklenecek kurban aranıyor
16px
24px
04.10.2017 08:09
ABONE OLgoogle

Maliye Bakanı Naci Ağbal'ın Motorlu Taşıtlar Vergisi'ne (MTV) yüzde 40 zam yapacaklarını açıklaması toplum genelinde sert tepkiyle karşılandı.

Tepkiler üzerine Cumhurbaşkanı Erdoğan ilk indirim mesajını Meclis resepsiyonunda verdi. Ertesi gün Bakanlar Kurulu'ndan zam oranının ‘makul seviyeye' indirmesi için Maliye'ye görev verildiği açıklaması yapıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da AKP grubunda yaptığı konuşmada, “Vergi artışı yapılamaz mı elbet yapılır. Ama tek şartla. Ortaya çıkan yükü doğru hesaplayarak, parayı nereye kullanacağımızı millete izah etmeliyiz” dedi.

İşte makul seviye! MTV’de artış % 20-40 aralığında

ORTALAMA ZAM YÜZDE 50

MTV normal şartlarda önümüzdeki yıl en fazla yüzde 14 ila yüzde 15 oranında zamlanacaktı. Oysa Maliye MTV'ye yüzde 40 ila yüzde 68 arasında zam yapılmasını öngören tasarı hazırladı. Bu, zammın ortalama yüzde 50 civarında olacağını gösteriyor.

Normal zamla vatandaştan 1.5 milyar ila 1.6 milyar lira ilave vergi toplanacakken ortalama yüzde 50 zamla elde edilecek vergi toplamı 5.5 milyar lirayı buluyor. Normal zam dışarıda tutulduğunda yaklaşık 30-35 puanlık ilave zamla Maliye'nin 3.5 milyar ila 4 milyar lira ilave vergi toplamayı hedeflediği görülüyor.

HAZİNE BORÇLANACAK

Hükümet, hazırladığı yeni torba tasarıyla 4 milyarı MTV'den olmak üzere toplamda yaklaşık 28 milyar liralık yeni kaynak paketi hazırladı. Bu rakam, önümüzdeki yıl hükümetin, normal zamlar hariç en az bu kadarlık ilave kaynağa ihtiyaç duyduğunu ifade ediyor.

Toplumdan gelen tepkiler üzerine MTV'deki ilave 35 puanlık zamdan tümden vazgeçilip yüzde 15'lik normal orana dönülmesi halinde 3.5 ila 4 milyar liranın mutlaka başka bir alana vergi konularak karşılanması gerekiyor. Başka kesime de vergi getirilmemesi halinde ise bütçe açığı bu tutarda artacak, Hazine 4 milyar lira civarında ilave borçlanma yapmak zorunda kalacak. Maliye'nin şimdi, indirim tutarı ve ilave vergi getirilecek kesimi belirlemek için teknik çalışma yaptığı öğrenildi.

9.3 MİLYAR LİRA TAHSİL EDİLDİ

Sözcü'nün bütçe verileri üzerinden yaptığı hesaplamalar, yüzde 40'lık vergi artışı yoluyla halktan yaklaşık 3.5 milyar ila 4 milyar lira ilave para toplanacağını işaret ediyor. Bu yılın ilk 8 aylık döneminde 9 milyar 333 milyon lira MTV tahsilatı yapıldı. MTV ocak ve temmuz aylarında iki taksitte ödendiği için tahsilatın büyük kısmı tamamlandı. Yılın geri kalan 4 aylık döneminde en fazla 1.7 milyar ila 2 milyar lira daha tahsilat yapılması ve yıllık gelirin 11 milyar lira civarına ulaşması bekleniyor. Maliye'nin yıllık hedefi de 11.3 milyar lira.

Erdoğan Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde