27 Bin KOBİ, 2.6 Milyarlık 'Nefes' aldı..

27 Bin KOBİ, 2.6 Milyarlık 'Nefes' aldı..

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu, 'Nefes kredisi'nden 3 ay içerisinde 27 bin KOBİ'nin yararlandığını bu kapsamda 2,6 milyar lira kredi kullanıldığını açıkladı.

27 Bin KOBİ, 2.6 Milyarlık 'Nefes' aldı..
16px
24px
13.03.2017 12:03
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, 12 Aralık 2016'da başlayan 'Nefes kredisi' projesinden bugüne kadar 27 bin şirketin faydalandığını bu kapsamda 2,6 milyar liralık kredi kullandığını bildirdi.

Hisarcıklıoğlu, "Birliğimizin, oda ve borsalarımızın sağladığı ucuz kaynak ve yüzde 85 KGF teminatı ile TOBB üyesi KOBİ'ler piyasa şartlarının çok altında olan yüzde 9,90 oranından 150 bin TL'ye kadar kredi kullanıyor. Üyelerimize hem kredi veriyor, hem kefil oluyoruz. Bugün bankalar piyasada yüzde 12'li rakamlara mevduat topluyor. Biz ise yüzde 10'un altında faizle kredi kullandırıyoruz" diye konuştu.

Artık masraf yok! Nefes Kredisi’nde limit 3 kat arttırıldı

Nefes Kredisi uygulamasının KOBİ kredi faizlerini aşağı çektiğini ifade eden Hisarcıklıoğlu şöyle konuştu:

"KGF'nin Portföy Garanti Sistemi sayesinde Nefes Kredisi başvuruları saatler içerisinde onaylanıyor. Eskiden olduğu gibi haftalarca beklenmiyor.

Nefes Kredisi'nden sonra bankalar da devreye girdi. Hemen hemen hepsi KOBİ veya esnaf kredisi kampanyalarına başladılar. Yüzde 15-18 bandında seyreden KOBİ kredi faizlerini yüzde 12'lere kadar düşürdüler. Nefes Kredisi projesi, ortaklarımızdan Denizbank ve Ziraat Bankasına da özellikle teşekkür ediyorum." 

En çok kredi toptan ve perakende ticaret sektöründe kullanıldı

Nefes Kredisi kullanım istatistikleri incelendiğinde toptan ve perakende ticaret, imalat, inşaat ile ulaştırma ve depolama sektörleri sırasıyla en çok kredi kullanan sektörler olarak öne çıktı.

Toptan ve perakende ticaret sektörü kredinin yarıya yakınını kullanmış durumda. İmalat sektörünün alt kırılımlarına bakıldığında da gıda ürünlerinin imalatı, metal ürünleri imalatı ve makine ve ekipman imalatı sektörleri başı çekiyor.

İstanbul'da kredi hacmi 400 milyon lira oldu

Öte yandan Türkiye'nin bütün illerinde kredi kullandırıldı. En çok kullanım da sırasıyla İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Kocaeli'de gerçekleşti. İstanbul'da 400, Ankara'da 350, İzmir'de 200 milyon lira kredi hacmine ulaşıldı.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde