200 Milyon TL'lik fark: Fuar alanı krizini Cumhurbaşkanı çözecek

200 Milyon TL'lik fark: Fuar alanı krizini Cumhurbaşkanı çözecek

Başkent Ankara'da yapımı yılan hikayesine dönen Akyurt Uluslararası Kongre Merkezi ve Fuar alanında son sözü Cumhurbaşkanı Erdoğan söyleyecek.

200 Milyon TL'lik fark: Fuar alanı krizini Cumhurbaşkanı çözecek
16px
24px
28.03.2017 08:05
ABONE OLgoogle

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve Ankara Ticaret Odası (ATO) ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek arasında Ankara Uluslararası Fuar Alanı ve Kongre Merkezi için çıkan tartışma kritik bir boyuta taşındı. Aynı proje için TOBB ve ATO’nun 200 milyon lira, Gökçek’in ise 400 milyon liralık maliyet çıkardığı, bu büyük farkla ilgili anlaşmazlığın çözümü için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’dan yardım isteneceği öğrenildi.

Ankara Büyükşehir Belediyesi, ATO, TOBB, Ankara Sanayi Odası (ASO), Ankara Ticaret Borsası (ATB), Akyurt Belediyesi ve Ankara Esnaf ve Sanatkar Odaları Birliği (ANKESOB) yıllar önce bir araya gelerek Ankara'ya uluslararası düzeyde hizmet verecek bir fuar alanı kurmaya karar verdiler. Taraflar bu amaçla ortak bir şirket kurup çalışmalara başladı. Ancak bir süre sonra taraflar arasında görüş ayrılıkları oluştu.

BİZE DEVREDİN

Ortaklar arasındaki gerilim giderek tırmanırken, şirketin geçen ay yapılan olağanüstü genel kurul toplantısında, şirketin yönetim kurulu başkanlığını yürüten Melih Gökçek'ten kritik bir öneri geldi. Gökçek TOBB, ATO ve ATB ile ANKESOB'a şirket hisselerini Ankara Büyükşehir ile Akyurt Belediyesi'ne devretmeleri çağrısında bulundu. Gökçek o toplantıda, diğer ortakların projeyi ‘pahalı' bulduklarını da açıkladı.

BİRİ 200, DİĞERİ 400 MİLYON TL

Sözcü'ye bilgi veren fuar şirketinin ortakları, aradaki anlaşmazlığın yaklaşık 200 milyon liralık farktan kaynaklandığını söylediler. Melih Gökçek'in hazırladığı fuar projesinin 400 milyon lirayı bulacağını belirten ortaklar, “Oysa TOBB ve ATO'nun aynı proje için çıkardığı maliyet 200 milyon lira civarında. Aynı fuar yatırımı için 200 milyon lira fazladan ödemek istemiyoruz” dediler.

ERDOĞAN ÇÖZECEK

Şirket ortakları, aradaki büyük maliyet farkına rağmen iki proje arasında amaca uygunluk açısından bir fark olmadığını ifade ederlerken, “Bir an önce fuar alanını kurup faaliyete geçmek istiyoruz. Zaten bugün başlasan en az 6 yıl sonraki uluslararası organizasyonu alabileceğiz. Zaman kaybediyoruz” dediler. Şirket ortakları, biri 200 milyon, diğeri 400 milyon lira olan iki ayrı maliyetli projelerden hangisinin hayata geçirileceği konusunda Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan destek istediklerini, Erdoğan'ın vereceği karara göre projelerden birine başlanacağını söylediler.

TARTIŞMALI FUARIN ORTAKLIK YAPISI

Şirket ortağı Ortaklık payı (%)
Ankara Büyükşehir Belediyesi 24
TOBB 24
ATO 20
ASO 20
ATB 5
Akyurt Belediyesi 5
ANKESOB 2

Erdoğan/Süzer/Sözcü

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde