20 Türk markası İran’da 500 mağaza açacak

20 Türk markası İran’da 500 mağaza açacak

Türk markaları 1-4 Eylül tarihleri arasında 30 yakın marka ile İran’a çıkarma yaparak 500 mağaza açmayı planlıyor..

20 Türk markası İran’da 500 mağaza açacak
16px
24px
15.07.2015 15:18
ABONE OLgoogle
BMD Başkanı Sami Kariyo, 1-4 eylül 2015 tarihleri arasında Tarhan’a ticaret turu organize ettiklerini belirterek, “27 markamızdan 35 kadar temsilcimiz ile İran’a gidecek ve bu ülkedeki fırsatları inceleyeceğiz. Burada Türk markaları için büyük bir pazar var. Öngörülerimize göre 20 Türk markası 3 yılda 500 mağaza açacak” dedi.
Sami Kariyo şu görüşleri paylaştı:

“Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi üyesi 5 ülke ve Almanya’nın İran’la vardıklarını açıkladıkları anlaşmanın çok değerli olduğunu düşünüyorum. Elbette daha atılacak çok adım ve gidilecek çok yol var. Şunu belirtmek lazım, daha imzalanmış bir metin yok. ABD senatosunda ve BM Güvenlik Konseyi’nde yaklaşık 60-90 gün arasında sürecek bir süreç var. Yani bugünden yarına İran pazarı tamamen açılacak anlamına gelmiyor. Ancak daha şimdiden kendimizi yeni döneme hazırlamalıyız. Bunun için yeterli zaman var.

Bizim açımızdan şu önemli: BMD’nin yurtdışı açılım vizyonunun ne kadar güçlü, ne kadar doğru ve ne kadar öngörüsü yüksek bir vizyon olduğunu bu durum bize kanıtladı. Daha aylar önce biz İran’ın hedef Pazar konumunda olduğunu tekrar teyid ederek, 1-4 Eylül arasında Tahran ticaret turunu organize ettik. 27 markamızdan 35 kadar temsilci İran’a gidecek ve bu ülkedeki fırsatları inceleyecek. Penti olarak biz en az 20 mağaza açacağız.

Biz bugüne kadar İran’ı hep zor bir pazar olarak gördük. Yüksek vergi oranları, perakende sektörünün yeterince olgunlaşmamış olması markalarımız açısından bir dezavantajdı. Ancak yakın zamanda diğer ülkelerle ilişkilerin yumuşaması ve bu anlaşma, sıkıntıların azalmasını ve İran’ın ekonomisinin büyümesini sağlayacak. Ayrıca, Türkiye ile İran arasında Tercihli Ticaret Anlaşması da imzalandı. Bugünlerde 16 milyar dolarlarda olan ticaret hacminin en azından iki katına çıkma potansiyeli olduğuna inanıyoruz. Yurt dışına yatırım planlayan Türk markaları İran’daki firmalarla işbirlikleri kurarak, yatırımlar planlayarak, var olan işbirliklerini arttırarak daha etkin olacaklar. Örneğin BMD olarak biz, geçtiğimiz aylarda Tahran’ın en büyük AVM projesi için İstanbul’da İranlı yatırımcıyla başlattığımız temasları da ilerletiyoruz. Ancak bu yatırımları sadece perakende veya alışveriş merkezi yatırımı olarak düşünmemek lazım, sanayi, ticaret, turizm, altyapı vb. yatırımlarla Türk şirketleri İran’a bir an önce girmelidirler, bu alanlarda İranlı şirketlerle işbirliği yapmalıdırlar.

Türk markaları olarak İran pazarına ne kadar erken girersek o kadar avantajlı olacağız. Özellikle tarihi ve kültürel yakınlığımız sayesinde bu ülkede önemli adımlar atabileceğiz. Kısa ve orta vadede çok avantajlı konumda olduğumuz İran pazarında bu konumumuzu uzun vadede de koruyabilmek için stratejiler oluşturmak gerektiğine de inanıyorum. Bu durum tarihteki Türk-İran rekabetinden kaynaklanıyor. Biliyorsunuz tarihte her zaman rekabet halinde olduğumuz bir ülkeydi İran. Bugün biz daha avantajlı konumdayız ancak bu avantajımızı kullanıp, İran’a güçlü biçimde yerleşemediğimiz takdirde İran gelecekte perakende, sanayi, turizm ve hatta askeri alanda Türkiye’ye rakip olacaktır. Bu nedenle, stratejimizi bugünden sağlam biçimde belirlemekte fayda var.

Diğer yandan, İran’ın uluslararası ticaretle ve perakendeyle yakınlaşması, ülkede fikri mülkiyet haklarında da ilerleme sağlayacaktır. Gerek uluslararası markaların gerekse de Türk markalarının önemli önceliklerinden olan fikri mülkiyet hakları konusunu, markaların İran pazarına girişinde önemli bir etmen olarak görüyoruz. Bu sorunun çözümünde atılacak adımlar İran’ın da yararınadır”.

BMD Başkan Yardımcısı Cüneyt YAVUZ 

İran’la yürütülen görüşmelerin anlaşmayla sonuçlandırılması yönündeki karar, bölgemizi ve dünyayı olumlu etkileyecek. Bölgesel gerginliklerin azaltılması toplumsal, ticari, kültürel ve diğer birçok yönden ülkeleri yakından ilgilendiriyor. 

Biz kendi açımızdan baktığımızda 78 milyon nüfusa sahip dev bir ülke görüyoruz. Perakende ve alışveriş merkezi açısından İran’da inşaat ve proje aşamasında olan ve 15 bin m²’nin üzerinde 100 alışveriş merkezi bulunuyor. Türk markalarının İran’daki bilinirliği ve prestiji de çok yüksek. Zaten birçok markamız İran pazarında, Tahran, Tebriz, İsfahan, Meşhet, Hazar  ve Kiş’te yer alıyor, bu markaların yanına yenileri eklenecek.

BMD olarak pazara girişi kolaylaştırmak, markalara yol göstermek için 1-4 Eylül arasında Tahran’a tur düzenledik. Çok vizyoner bir görüşün ürünü olarak bunu daha 3-4 ay önce planlamıştık. 27 markamızdan 35 temsilci Tahran’a gidecek ve AVM'leri ve önemli caddeleri inceleyecek, AVM yatırımcılarından ve yöneticilerinden bilgi alacak, ticaret ataşeliğimizden ve büyükelçilikten İran'a dair somut bilgiler alacak, "Master franchisee" adayı yatırımcılarla B2B toplantılar gerçekleştirecek, İran'da iş yapan Türk markalarının yerel yöneticileriyle bilgi paylaşımı toplantısına katılacak, bölgede iş yapmanın kolaylıkları ve zorluklarıyla ilgili olarak (lojistik, hukuk, maliye vb.) uzmanlardan bilgi alacak.

Katılımcı markalarımız: Avva, Aydınlı Grup, Boyner, Chakra, Çilek, Deichmann, Derimod, Desa, E-bebek, Gizia, İGS, İmza, İnci, İpekyol, Mavi, Mudo, Penti, Perspective, So Chic, Tekzen, Tudors, Twigy, Orka Group, Vakko, Ziylan.

Amacımız, bu ziyaretle markalarımıza İran pazarını olabildiğince ayrıntılı aktarmak ve kafalarındaki sorulara yanıt bulmalarını sağlamaktır. 

Iran bizim için iyi bir pazar ve mutlaka 2017 yılında orda da  bulunmamız ve en az 4 mağaza açmamız gerek.

MARKA YÖNETİCİLERİNİN GÖRÜŞLERİ:

Nejdet Ayaydın/İPEKYOL YKÜ
 Iran bizim için iyi bir pazar ve mutlaka 2017 yılında orda da  bulunmamız ve en az 4 mağaza açmamız gerek.

Murat Zaim / DERİMOD YKÜ
İran 80 milyonluk nüfusu, kültürü ve tüketim alışkanlığı ile Orta Doğu’daki en önemli pazarlardan biri. Derimod olarak bizim Tebriz’de 1, Tahran’da da iki mağazamız var. İki ay sonra da Meşhet’e mağaza açacağız. Hedefimiz her sene 5 mağaza açarak sektörümüzdeki öncü firma olmak. Pazar ilgi çekici ama en büyük problem gümrük vergileri ve kaliteli perakende lokasyonlarının azlığı. Uzun vadede olumlu olacaktır ama kısa vadede çok hızlı bir değişim beklemiyoruz.

Cüneyt Yavuz / MAVİ CEO
Mavi olarak İran pazarına  master franchise iş modeli ile 2014 yılı başında girdik. Bugün itibari ile İran’ın Tebriz, İsfahan, Meşhet, Hazar  ve Kiş şehirlerinde  5 adet mağazamız bulunmaktadır.  2015 yılı sonunda Tahran’da ilk mağazamızı açarak, 3 yıl içinde 15 mağazaya ulaşmayı hedefliyoruz.

Talha ÇİLEK/ÇİLEK GENÇ ODASI YKÜ
Nükleer anlaşma İran ekonomisinin geleceği için bir milattır. Biz Çilek olarak son 2 yılda İran’da üretim konularında çalışmalar başlattık çünkü bu anlaşmanın eninde sonunda olacağını biliyorduk.  Avrupa ve Rusya’da kriz varken İran gibi yükselen bir pazarın Türkiye ve dünyaya açılması çok önemli. Herkesin bu fırsatı dolu dolu değerlendirmesi diliyorum. 

 Sinan ÖNCEL/ TWIGY YKB
Komşumuz İran'a ambargonun kalkması önce İran halkını ve tabi ki bizi çok mutlu etti. Türk dizilerine ve markalarına İran'da büyük ilgi olduğunu biliyoruz. Sadece bize değil dizi oyuncularımıza da reklam işbirliği anlamında büyük fırsatlar oluştu. Önümüzdeki günlerde markalarımızın tanıtımında çok güzel işbirlikleri olacağını tahmin ediyorum
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde