17 milyar dolarlık proje için 3 yabancı dev Türkiye’de buluştu

17 milyar dolarlık proje için 3 yabancı dev Türkiye’de buluştu

Bir Japon, bir Amerikalı, bir de Çinli Türkiye’de nükleer santral için buluştu

17 milyar dolarlık proje için 3 yabancı dev Türkiye’de buluştu
16px
24px
03.01.2017 08:41
ABONE OLgoogle

2012 yılında Japon teknoloji devi Toshiba, Türkiye’de yapılacak nükleer santral projesinde olmak istediğini açıkladı.

2014’te nükleere Asya’dan bir başka dev; Çin’den bir talip daha katıldı. Bu yılın başında da ABD’li Westinghouse Yönetim Kurulu Başkanı’ndan geldi benzer ilgi.

Westinghouse Başkanı Danny Roderick Washington’da bu yıl nisan ayında düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde “3’üncü santrale talibiz. 20 milyar dolar yatırmaya hazırız” dedi. 

İşte bu 3 ülkenin 3 önde gelen teknoloji devi bir araya geldi. Geçen haftanın son gününde ortak bir takım oluşturan bir Japon, bir Çin ve bir ABD’li dev, Türkiye’deki nükleer santrali projesinde ortak çalışmak için düğmeye bastı.

17 milyar dolarlık proje

Ortak çalışacak devler Japonya’dan Toshiba, ABD’den Westinghouse ve Çin’den State Power Investment Corporation- SPIC (Çin Devlet Enerji Yatırımları) olacak.

Japon medyasında da yer alan bilgilere göre 3’lü dev Türkiye Hükümeti ile de görüşmeleri 2017 içinde tamamlamayı planlıyor. 2 trilyon yen yani 17 milyar dolar olarak tahmin edilen 3’üncü nesil 4 reaktörün yer alacağı santral hakkında konuşan Westinghouse Başkanı Roderick, Çin tarafının özellikle fon sağlama konusunda destek olacağını belirtiyor.

Toshiba ve Westinghouse hakkında bilginiz vardır ama Çinli şirket hakkında kısa bilgi vermekte fayda var. Hong Kong ve Çin borsalarında hisseleri işlem gören SPIC, Japonya’dan Brezilya’ya 36 ülkede faaliyet gösteriyor.

Bu ülkelerde 107 GW enerji kapasiteli projeleri bulunan firmanın toplam varlıkları 775 milyar yuan yani 116 milyar dolar. Çinli şirketin çalışan sayısı da 140 binin üzerinde.

Kerim Ülker/Dünya

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde