150 milyar TL borcu ödemek istiyoruz

150 milyar TL borcu ödemek istiyoruz

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “150 milyar TL’lik 1.5 milyon vergi ve prim borcu dosyası var. İş alemi bunu ödemek istiyor” dedi

150 milyar TL borcu ödemek istiyoruz
16px
24px
06.09.2010 08:47
ABONE OLgoogle

Bakan Ali Babacan’a ilettiği vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırılması isteği olumlu karşılanan İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş, “150 milyar TL’lik 1.5 milyon vergi ve prim borcu dosyası var. İş alemi bunu ödemek istiyor” dedi

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’a vergi barışı talebini ileten İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Ekrem Demirtaş, 1.5 milyon vergi ve prim borcu dosyasının yarattığı borcun 150 milyar TL’ye ulaştığını belirterek, “Af değil, yeniden yapılandırma istiyoruz. Gecikmiş vergi ve prim borçları için yıllık yüzde 5 faiz alınıp, 120 ayda ödeme yapılırsa devlet 150 milyar borcun 100 milyarını karşılar. Bu rakam bütçe açığının kapanmasında da önemli rol oynar” dedi.

Babacan’ın vergi ve prim borçlarının yeniden yapılandırmayla ilgili olarak çalışma yapılacağını açıklamasını memnuniyetle karşıladıklarını anlatan Demirtaş, “İş alemi borcunu ödemek istiyor ama bu şartlarda mümkün değil” dedi.

Borçlar kar topu gibi...

Devletin 36 ay borç yapılandırma hakkı olduğuna dikkat çeken Demirtaş, yüklü borçlar için 60 ay, belediye ve spor kulüpleri için de 120 ay taksitlendirme yapılabildiğini hatırlattı. Demirtaş şunları söyledi:
“Asla af talep etmedik. Vergisini ödeyenlere haksızlık doğuracak talebimiz olmadı. Ekonominin sıkıştığı dönemlerde borçların yapılandırılması tüm kesimlerin kabul ettiği normal bir taleptir. Biz ödemeleri reel değerden yapmakta kararlıyız. Şu anki yıllık faizler yüzde 24.4, aylık 1.95. Normal faizin 3 katı. Kar topu gibi büyüyen borç nasıl ödensin?”

Borçların birikmesinin nedenleri arasında ihracata dayalı iş yapanların ve ara mal üretenlerin işlerinin daralmasının olduğuna dikkat çeken Demirtaş “Bu borç firmaların atılım yapmasını engelliyor” dedi.

 ‘Anlaşalım, beyaz sayfa açalım’

Gelecekte oluşabilecek için borçlar için de yıllık yüzde 12 gecikme faizi talep ettiklerini belirten Ekrem Demirtaş, “Şu anda ülkemizde yüzde 7-9 arasında kredi borçlanması yapılabiliyor. Maliyenin kaynaklarını banka gibi kullanmamak için aylık yüzde 1, yani cari faizden biraz fazla alınmasını normal buluyoruz. Böylece yüzde 12 ile caydırıcılık elde edilmiş olur” dedi.

İthalattaki beyan değerleri ve ihracattaki sorunlar nedeniyle oluşan gümrük ihtilaflarının 1.5 milyar liraya, icra dosya sayısının da 15 milyona ulaştığına dikkat çeken Demirtaş, “Maliye’yle anlaşmak ve beyaz sayfa açmak istiyoruz. İş dünyası rolünü iyi oynayabilsin. Işık yakmadan evde oturan üyelerimiz var” diye konuştu.

Beste Önkol/Milliyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde