1000 lira rüşvete 30 lira vergi

1000 lira rüşvete 30 lira vergi

Gelir İdaresi, Torba Yasa'daki kasa affının uygulamasına açıklık getirdi. Ka­sa­da gö­zük­me­yen pa­ra­ya yüz­de 3 ver­gi öde­ye­rek ak­la­ma yo­lu..

1000 lira rüşvete 30 lira vergi
16px
24px
18.09.2014 08:40
ABONE OLgoogle
Gelir İdaresi, Torba Yasa'daki kasa affının uygulamasına açıklık getirdi. Taslağa göre kayıtlarda görünüp kasada bulunmayan her tür para yüzde 3 vergi ödenerek kayda alınabilecek

Ge­lir İda­re­si Baş­kan­lı­ğı, Tor­ba Ya­sa’­nın uy­gu­lan­ma­sıy­la il­gi­li teb­liğ tas­lak­la­rı­nı ya­yım­la­ma­ya baş­la­dı. Bu­na gö­re şir­ket­ler, bi­lan­ço­la­rın­da gö­rül­mek­le bir­lik­te iş­let­me­le­rin­de bu­lun­ma­yan pa­ra­la­rı, bu yı­lın so­nu­na ka­dar ver­gi da­ire­le­ri­ne be­yan ede­rek ka­yıt­la­rı­nı dü­zel­te­bi­le­cek­ler.

Ka­yıt­lar dü­zel­ti­le­bi­le­cek

Kay­dın dü­zel­til­me­si için, be­yan edi­len tu­tar üze­rin­den yüz­de 3 ver­gi öde­mek ye­ter­li ola­cak. Ör­ne­ğin 1000 li­ra­yı rüş­vet ya da açık­la­na­ma­yan baş­ka bir ne­den­le ka­sa­sın­dan öde­yen şir­ket­ler 30 li­ra ver­gi öde­ye­rek mu­ha­se­be kay­dı­nı dü­zel­te­bi­le­cek­ler.

Ge­li­re gö­re ver­gi öde­me

Şir­ket­le­rin yıl içe­ri­sin­de ger­çek­leş­tir­dik­le­ri her tür­lü pa­ra ve­ya mal gi­riş ve çı­kış­la­rı­nı bi­lan­ço­la­rın­da gös­ter­me­le­ri ve bu­ra­dan olu­şa­cak ge­lir üze­rin­den de ver­gi öde­me­le­ri ge­re­ki­yor. An­cak rüş­vet ve ben­ze­ri ya­sa­ dı­şı yol­lar­la üçün­cü ki­şi­le­re ka­sa­dan öde­me ya­pıl­dı­ğın­da bu öde­me­ler mu­ha­se­be ka­yıt­la­rı­na gir­mi­yor. Bu du­rum­da da öde­nen bu pa­ra­lar ka­sa­da açık ve­ril­me­si­ne yol açı­yor.

Yi­ne şir­ket or­tak­la­rı ka­sa­dan ödünç al­dık­la­rı pa­ra­la­rı ia­de et­me­dik­le­rin­de yi­ne bi­lan­ço ka­yıt­la­rıy­la ka­sa mev­cu­du ara­sın­da fark olu­şu­yor. Ye­ni dü­zen­le­mey­le iş­te bu açık­lar bi­lan­ço­lar­da, “o­la­ğan­dı­şı gi­de­r” ve­ya “Ka­nu­nen ka­bul edil­me­yen gi­der­le­r” adı al­tın­da ka­pa­tı­la­bi­le­cek.

290 bin li­ra­lık açık var

Tas­lak­ta ka­sa­da olu­şan açı­ğın na­sıl ya­sal yol­lar­la ka­pa­tı­la­ca­ğı­na iliş­kin ör­nek de ve­ril­di. Ör­ne­ğe gö­re (A) ano­nim şir­ke­ti­nin, 31/12/2013 ta­ri­hi iti­ba­rıy­la dü­zen­le­di­ği bi­lan­ço­sun­da ka­sa he­sa­bın­da 300 bin li­ra gö­rül­mek­le bir­lik­te fii­len ka­sa mev­cu­du 290 bin li­ra ek­sik gö­rü­nü­yor. GİB teb­liğ tas­la­ğın­da A şir­ke­ti­nin bu açı­ğın yı­lın so­nu­na ka­dar be­yan et­me­si ve yüz­de 3 üze­rin­den de 8 bin 700 li­ra ver­gi öde­me­si­nin ge­rek­ti­ği be­lir­ti­li­yor.

Çetin: Rıza Sarraf affı

CHP Mil­let­ve­ki­li İz­zet Çe­tin, tor­ba­nın Mec­li­s’­te­ki gö­rüş­me­le­ri sı­ra­sın­da ek­le­nen bu mad­de­yi "Rı­za Sar­raf af­fı" ola­rak ni­te­le­miş ve “pa­ra ak­la­ma­” an­la­mı­na gel­di­ği­ni söy­le­miş­ti. Çe­tin, "Ka­sa­da gö­zük­me­yen pa­ra­ya yüz­de 3 ver­gi öde­ye­rek ak­la­ma yo­lu ge­tir­di­le­r” de­miş­ti.

Tas­la­ğa gö­re ka­sa­dan ödünç al­dık­la­rı pa­ra­la­rı bu yol­la be­yan eden şir­ket or­tak­la­rı, al­dık­la­rı bu pa­ra­lar için yüz­de 15-35 öde­me­le­ri ge­re­ken Ge­lir Ver­gi­si­’n­den de kur­tu­la­cak­lar.

Erdoğan Süzer/Bugün
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde