10 kuruş için 5 milyar dolar harcadı

10 kuruş için 5 milyar dolar harcadı

Merkez Bankası, doların ateşini düşürmek için yılbaşından bu yana 5 milyar dolar harcadı. Buna rağmen doların ateşini düşürmeye başaramadı.

10 kuruş için 5 milyar dolar harcadı
16px
24px
24.03.2015 10:49
ABONE OLgoogle
Türk Lirası dolar karşısında yüzde 10 değer değer kaybetti ve dünya para birimleri içinde en fazla değer kaybeden 3 para biriminden biri oldu. Türk lirasının dolar karşısında gereğinden fazla değer kaybetmesinin nedeni ise Cumhurbaşkanı Erdoğan. Erdoğan’ın 16 Ocak 2015’ten itibaren Merkez Bankası’nı hedef alması, hatta Başkan Erdem Başçı ve ekibini ‘ihanetle’ suçlaması piyasaları ciddi anlamda tedirgin etti. Bunun sonucunda dolar tüm zamanların rekorunu kırarak 2.65 TL’ye kadar yükseldi.

DOLARIN ATEŞİ VATANDAŞI YAKTI

Bu yükseliş halkın hayatını alt üst etti. dolar fırlayınca benzin fiyatı uçtu. Benzine yılbaşından bu yana 12 kuruş zam geldi. Vatandaş 1 depo benzin için artık 6 lira fazla ödüyor. Tüpgaza 5 lira birden zam geldi. Et fiyatları da yem yurt dışından ithal edildiği için 2-4 lira arasında zamlandı. doların ateşi vatandaşın ev alma hayallerini de vurdu. Konut fiyatları inşaat malzemelerine gelen zam yüzünden yüzde 10 arttı. Yükselen dolar otomobil almak isteyenlerin 2000 TL fazla ödemesine neden oldu.

İŞÇİ, EMEKLİ VE MEMUR YIKILDI

doların yükselmesi en fazla işçi, memur ve emekliyi vurdu. Yandaş sendika Memur-Sen’in 2014 yılında imzaladığı toplu iş sözleşmesi yüzünden 2014’te gelir kaybına uğrayan çalışan ve emekliler 2015’e de sıkıntılı girdi. doların artması enflasyonun da yükselmesine neden oldu. Ekonomistler, döviz kurundaki yüzde 10’luk artışın enflasyonu yüzde 1.5 artırdığına dikkat çekiyor. dolayısıyla doların 2.32 liradan 2.55 liraya yükselmesi enflasyonun yükselmesine neden oldu. Bu da işçi, memur ve emeklilerin uzun bir aradan sonra enflasyon canavarına yenilmesi anlamına geliyor.

ARTIŞ TÜRKİYE'YE ZARAR VERİYOR

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, doların değer kazanmasının Türkiye açısından ciddi bir risk oluşturduğunu açıkladı. doların değer kazanmasının gelişmekte olan ülkelere etkisini değerlendiren Moody’s, "Malezya, Türkiye ve Şili gibi yüksek tutarlı dış borç ödemeleri bulunan ülkelerde para birimlerinin belirgin bir şekilde değer kaybetmesi şirketlerin dış borçlarını ödemelerindeki maliyetli artırıyor" denildi.

BÜYÜME DAHA DA YAVAŞLAYABİLİR

The Economist dergisinde yer alan bir analizde, Fed’in faizleri artırmaya hazırlanmasıyla doların değerlenmesinin, dolar üzerinden borçlanan ülkeleri zora sokacağına işaret edildi. Analizde, 2009-2014 yılları arasında gelişen ülkelerin banka kredisi ve devlet tahvili yoluyla borçlanmalarının 2 trilyon dolardan 4.5 trilyon dolara çıktığı kaydedildi. Analizde değerli doların Güney Afrika ve Türkiye gibi dış borcu yüksek ve büyüme hızı düşük olan ülkelerde sıkıntıya yol açabileceği belirtildi.

Ufuk Şanlı/Millet
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde