1 Türk, 1 Amerikalı ve 1 Alman bankayı dolandırdı

1 Türk, 1 Amerikalı ve 1 Alman bankayı dolandırdı

Deutsche Bank ve ABD Eximbank'ı, işadamı Hasan Besneli'nin peşine düştü.

1 Türk, 1 Amerikalı ve 1 Alman bankayı dolandırdı
16px
24px
13.09.2014 07:12
ABONE OLgoogle
Deutsche Bank ve ABD Eximbank'ı, işadamı Hasan Besneli'nin peşine düştü. New York Federal Mahkemesi'ne başvuran bankalar, Besneli'ye verdikleri 38 milyon $'lık kredide usulsüzlük tespit etti

Dünyanın en büyük bankalarından olan Alman Deutsche Bank ile ABD Exim Bank (Export-Import Bank of the United States) bir Türk işadamının peşine düştü.

New York Federal Mahkemesi'ne başvuran iki banka, Türk işadamı Hasan Besneli'nin yönetici olduğu SABA Inc (Saudi Arabia Business Association) adlı şirketin, Türkiye'de İstanbul ve İzmir-Urla'da yapacağı inşaat projeleri için kredi verdiklerini belirtti. 

Federal Mahkeme Savcısı Preet Bharara, iki bankanın milyonlarca dolarlık kayıp yaşadığı iddiasıyla başvura bulunduğunu açıkladı.

İddiaya göre 2003'te SABA şirketi ve yöneticisi olan Hasan Besneli, kâr amacı gütmeyen vakıf kuruluşu Darüşşafaka'nın adını vererek iki bankadan 44 milyon dolarlık kredi başvurusunda bulundu. 

38 MİLYON $'LIK KREDİ 

Darüşşafaka için kompleks yapacağını öne süren Besneli Deutsche Bank'tan 16 milyon, ABD Exim Bankı'ndan ise 28.8 milyon dolar kredi talep etti. Bankalar bu paranın yüzde 85'i olan 38 milyon doları ödedi. 

Ancak daha sonra mevzuat dışı hareket ve bazı hesaplarda oynama tespit edildiğini tespit eden bankalar dolandırıldıklarını ileri sürdü. 

Almanya'nın en büyük bankası Deutsche Bank'ın 70 ülkede 98 bin çalışanı bulunuyor. Banka, 2.2 trilyon dolarlık aktifiyle dünyanın en büyük 11'inci finans kuruluşu olarak biliniyor. 

Kerim Ülker/sabah
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde