1 Milyar Dolarlık dev ihale sonuçlandı! İşte kazanan firma...

1 Milyar Dolarlık dev ihale sonuçlandı! İşte kazanan firma...

Enerji Bakanlığı’nın, Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan ve yatırım tutarı 1 milyar dolar olarak hesaplanan 1,000 megawatt (MW) gücünde rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi sonuçlandı.

1 Milyar Dolarlık dev ihale sonuçlandı! İşte kazanan firma...
16px
24px
03.08.2017 09:05
ABONE OLgoogle

Enerji Bakanlığı’nın, Türkiye’de kurulu rüzgar enerjisi üretim kapasitesini yüzde 17 artıracak olan ve yatırım tutarı 1 milyar dolar olarak hesaplanan 1,000 megawatt (MW) gücünde rüzgar santrali kurulum ve türbin üretimi projesinin ihalesi sonuçlandı. İhaleyi 30 tur süren kıran kırana bir mücadelenin ardından 3.48 dolar sent/KWH ile Siemens-Türkerler-Kalyon OGG kazandı. 

Bakanlıkta yapılan ihalenin komisyon başkanlığını Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Alparslan Bayraktar yaptı.

3 konsorsiyum elendi 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığınca, bin megavatlık rüzgar enerjisi kapasitesi oluşturulması için açılan ve Türkiye'nin ilk Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde mali zarflarda en yüksek teklif veren Vestas - Enerjisa, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik ve Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) - Limak Enerji konsorsiyumları elendi. 

İhalede, ilk olarak en düşük teklifi veren 5 teklif sahibini belirlemek amacıyla mali teklif zarfları açıldı. GE - Fina Holding'in mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 5,48 dolar/cent, Siemens - Türkerler- Kalyon konsorsiyumunun zarf teklifi kilovatsaat başına 4,19 dolar/cent olurken, Nordex - İklim Elektrik Yatırım - MKS Marmara - Zorlu Enerji'nin teklifi kilovatsaat başı 5,20 dolar/cent oldu. 

Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) - Limak Enerji'nin mali zarf teklifi kilovatsaat başına 5,72 dolar/cent, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik konsorsiyumunun teklifi kilovatsaat başına 5,98 dolar/cent oldu. 

Vestas - Enerjisa'nın mali zarfındaki teklif kilovatsaat başına 6,33 dolar/cent teklifi çıkarken, MingYang - İlk İnşaat'ın kilovatsaat başına 5,49 dolar/cent ve Senvion Rüzgar Enerjisi Çözümleri - IC İçtaş Enerji'nin kilovasaat başı teklifi ise 5,27 dolar/cent oldu. 

Mali zarflardan çıkan tekliflerin en düşükten yükseğe göre sıralandıktan sonra, en yüksek teklif sahibi Vestas - Enerjisa, Goldwind - Akfen Holding - Beyçelik ve Enercon - Dafne Enerji (Polat Enerji) - Limak Enerji konsorsiyumları ihaleden elendi. 

Böylece, ihalede en düşük teklif veren 5 konsorsiyum ile açık eksiltmeye geçildi.

FİRMA SAYISI İKİYE İNDİ

İhaleye giren 8 firmadan 5'i açık eksiltmeye katılırken, 3'ü katılmadı. Saat 11.34 itibariyle de iki firmanın daha çekilmesiyle 3 firma ihaleye devam ediyor. Saat 12.06 itibariyle firma sayısı ikiye indi.

* İlk teklif zarfları açıldı: En düşük teklif 4,19 sent/KWS

* Enercon, Goldvind ve Vestas OG'leri açık eksiltmeye katılamayacak

* Açık eksiltmede yarışacak olan firmalar şöyle: GE, Siemens, Nordex, Mingyang ve Senvion OGG

* İhale bu 5 OGG arasında devam ediyor

* GE- Fina Enerji ortaklığı da çekildi, ihale 4 firma arasında devam ediyor.

* Senvion ve Içtaş ortaklığı ihaleden çekildi

* İhale saat 11.30 itibariyle Siemens-Türkerler-Kalyon, MingYang-İlk İnşaat ve Nordex - İklim El.- MKS Marmara - Zorlu Enerji ortaklıkları arasında devam ediyor.

* Nordex - İklim El.- MKS Marmara - Zorlu Enerji ortaklığı mola aldı

* 11.38 itibariyle ikinci tur başladı ve fiyat teklifi 4.16 sente indi.

* Nordex- İklim El.- MKS Marmara - Zorlu Enerji ihaleden çekildi ve ihaleye devam eden firma sayısı ikiye indi.

İKİ FİRMA KALDI

* İhale bundan sonra Siemens (Almanya) -Türkerler- Kalyon ve MingYang (Çin)-İlk İnşaat arasında devam edecek. 

* 28'inci turda MingYang-İlk İnşaat 3.52 sente geriledi. Siemens OGG 3.51 sente geriledi. 

* 30'uncu turda MingYang-İlk İnşaat mola aldı. 

* MingYang-İlk İnşaat çekildi ve ihaleyi Siemes-Türkerler-Kalyon OGG 3,48 dolar sent/KWH ile kazandı. 

MİNGYANG- İLK İNŞAAT 11 KEZ MOLA ALDI

İki konsorsiyum arasındaki ilk tur olan açık eksiltmenin dördüncü turunda, MingYang - İlk İnşaat konsorsiyumu kilovatsaat başına 4,09 dolar/cent ile başlarken, Siemens - Türkerler- Kalyon Enerji konsorsiyumunun kilovatsaat başı teklifi 4,07 dolar/cent oldu.

Bu turdan sonra açık eksiltme 30. tura kadar devam etti. Çinli Mingyang ve İlk İnşaat'ın oluşturduğu konsorsiyum ihale boyunca 11 kez mola alırken, Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji konsorsiyumu hiç mola kullanmadı.

Açık eksiltmenin 29. turunda Siemens - Türkerler - Kalyon Enerji konsorsiyumunun kilovatsaat başına 3,49 dolar/cent teklif vermesinin ardından, Mingyang - İlk İnşaat konsorsiyumu 30. turda mola aldı ve molanın ardından ihaleden çekildiğini açıkladı.

"TÜRK EKONOMİSİNE GÜVENİ GÖRDÜK"

Türkerler Holding'in patronu Kazım Türker yaptığı açıklamada; "Türk ekonomisine güveni burada gördük. Özellikle Alman firmalarından bunu gördük. Gerçekten ortaya çıkan sonuç ülkemiz açısından başarılıydı. Siemens gibi ortağımızın olması şanstı. Şu anda sadece 72 adet ölçüm direğimizin olması, bir o kadar Kalyon Enerji'nin de olması önemliydi. Doğru kapasite faktörlerini bulmuş olmamız en önemlisiydi. Rüzgarı iyi bilen ekipler sayesinde düştük." ifadesinde bulundu. 

8 FİRMA GİRMİŞTİ

Dünya rüzgar enerjisi piyasasının yaklaşık yüzde 90'ını elinde bulunduran 8 dev girişim grubu ihaleye girdi. 

İhalede yarışan 8 konsorsiyum şöyle:

Vestas (Danimarka) - Enerjisa
Siemens (Almanya) - Türkerler- Kalyon
Enercon (Almanya) - Polat Enerji - Limak Enerji
Nordex (Almanya) - İklim El.- MKS Marmara - Zorlu Enerji
Senvion Rüzgar (Almanya) - IC İçtaş Enerji
Goldwind (Çin) - Akfen Holding - Beyçelik
GE (Amerika) - Fina Enerji
MingYang (Çin) - İlk İnşaat

Projenin uygulanacağı 5 bölge ise şöyle:

Kayseri - Niğde - Sivas
Edirne - Kırklareli - Tekirdağ
Ankara - Çankırı - Kırıkkale
Bilecik - Kütahya - Eskişehir

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde