1.5 milyar Dolar cezayla pistte yarışacak mı?

1.5 milyar Dolar cezayla pistte yarışacak mı?

Formula 1 (F1) heyecanı, yarışın Monaco ayağıyla sürerken, Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone, İngiliz mahkemelerinde başka türlü bir heyecan yaşıyor.

1.5 milyar Dolar cezayla pistte yarışacak mı?
16px
24px
23.05.2015 05:25
ABONE OLgoogle
F1’in patronu Bernie Ecclestone’un bir vergi cennetinde tuttuğu paralar yüzünden kesilen 1 milyar sterlinlik (1.5 milyar dolar) ‘rekor’ vergi borcu, 2008’de uzlaşmaya varmasına rağmen, bir rüşvet davasında ortaya çıkan bilgiler ışığında tekrar kesildi

Formula 1 (F1) heyecanı, yarışın Monaco ayağıyla sürerken, Formula 1’in patronu Bernie Ecclestone, İngiliz mahkemelerinde başka türlü bir heyecan yaşıyor.   

İngiltere, Bernie Ecclestone’a, yıllardır çekişmeye konu olan bir servet nedeniyle, 1 milyar sterlinlik (1.5 milyar dolar) vergi faturası çıkardı. 6 milyar sterlini bulan serveti olduğu tahmin edilen 84 yaşındaki Ecclestone, İngiltere tarihinin en büyük kişisel vergi borcuyla karşı karşıya.

Rüşvet davası yaktı

Ecclestone’u İngiltere’nin Vergi ve Gümrük Dairesi ile mahkemelik yapan konu, 1997 yılına kadar gidiyor. Ecclestone, F1’in televizyon haklarının satışından elde ettiği parayı, 1997’de Avrupa’nın vergi cennetlerinden Lihtenştayn’da kurduğu ‘Bambino’ adlı bir vakıf fonuna koydu. Kendisinden 28 yaş küçük olan 2. eşi Slavica ile kızları Tamara ve Petra da lehtar oldu.

Bernie Ecclestone fon üzerinde hiç etkisi olmadığını ve bu paradan hiç faydalanmadığını savunuyordu. Ancak İngiltere bu paralar nedeniyle kendisine 1 milyar sterlin vergi borcu çıkardı. Ecclestone İngiliz vergi kurumuyla 2008’de gizli bir anlaşma yaparak 1 milyar sterlinlik borç yerine, 10 milyon sterlin ödeyerek uzlaşmaya vardı.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, geçen yıl Almanya’da görülen bir rüşvet davasında, Ecclestone’un eşi Slavica’dan boşandığı 2009’dan beri söz konusu fondan 300 milyon sterlin aldığı ortaya çıktı. Fonun, Ecclestone’u tehdit eden bir bankacıya da ödeme yaptığı tespit edildi. Bunun üzerine 1 milyar sterlinlik borç faturası tekrar raftan indirildi.

İngiltere yırttı, attı...

Aile fonundan Ecclestone’a yapılan ödemeler ortaya çıkınca, İngiliz vergi kurumu 2008’deki anlaşma sırasında kendisinden bilgi saklandığını öne sürerek uzlaşmanın geçersiz hale geldiğine karar verdi. Ecclestone şimdi 1 milyar sterlinlik cezayı ödememek için sıkı bir mücadele veriyor. 

Formula 1 heyecanı Monaco’da sürüyor

Formula 1 Dünya Şampiyonası’nda heyecan Monaco’da koşulacak sezonun 6. etabıyla devam ediyor. 3 bin 337 metrelik Monaco pistindeki yarış 78 tur üzerinden gerçekleştirilecek. Antrenman turlarıyla başlayan Monaco Grand Prix’sinde pilotlar bugün sıralama turları için piste çıkacak. Yarış ise yarın 15.00’te yapılacak.

Sezonun ilk 5 etabında, Mercedes’in İngiliz pilotu Lewis Hamilton, Avustralya, Çin ve Bahreyn’de düzenlenen yarışlarda, Ferrari’nin Alman sürücüsü Sebastian Vettel, Malezya’daki müsabakada, bir diğer Mercedes pilotu Alman Nico Rosberg ise İspanya’da damalı bayrağı ilk sırada görmüştü.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde