"Yılın İhracatçısı" kim seçildi?

"Yılın İhracatçısı" kim seçildi?

Türkiye'nin ihracatına yön veren firmaların ödüllendirildiği "İhracatın Yıldızları Teşvik Ödülleri" yarışmasında Aselsan "Yılın İhracatçısı" seçildi.

"Yılın İhracatçısı" kim seçildi?
16px
24px
23.04.2014 17:09
ABONE OLgoogle
Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerine ulaşması, ekonomik büyüme ve kalkınmanın temel taşlarından biri olan ihracatın desteklemesi ile ihracatçı firmaların teşvik edilmesi amacıyla 12 yıldır düzenlenen "İhracatın Yıldızları" yarışmasının ödülleri, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Başkanı Mehmet Büyükekşi, DHL Express Türkiye Üst Yöneticisi (CEO) Markus Reckling, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ve Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ'ın da katılımı ile düzenlenen törenle sahiplerine verildi.

Yarışmada, Cumhuriyetin 100'üncü yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi kapsamında katkı sağlayan Aselsan, "2013 Yılında İhracatın Yıldızı" ödülüne layık görüldü. 

TİM Başkanı Büyükekşi, törende yaptığı konuşmada, son 12 yılda ihracatın çok büyük aşama kaydettiğini belirterek, "Türkiye'nin sürdürülebilir büyümesini gerçekleştirebilmesi için mutlaka ihracatla büyümesi gerekiyor" dedi.

Türkiye'nin 2023 ihracat hedeflerinin gerçekleştirilmesi için yapılması gereken ev ödevleri olduğuna işaret eden Büyükekşi, şunları söyledi:

"Rakamlara baktığımızda bugün ABD'nin firma başına senelik ihracat rakamı 5 milyon dolar, Güney Kore'nin ise 8 milyon dolar ama Türkiye'de sadece 2,6 milyon dolar. Firma başına senelik ihracatımızı, 5 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Yine kişi başına mal ihracatımız 2 bin dolar. Bu rakam ABD'de 5 bin doları, Güney Kore'de 11 bin doları aşıyor. Dolayısıyla daha gidecek çok daha yolumuz var."

İhracattaki birim fiyatların artırılması gerektiğine de değinen Büyükekşi, "Türkiye'de bu rakam yaklaşık 1,5 dolar seviyesinde, halbuki  Güney Kore'de 3 dolar, Almanya'da 4 dolar mertebesinde. O yüzden bizim katmadeğeri mutlaka artırmamız gerekiyor. Yüksek teknolojili ürünlerin payı ihracatımızda yüzde 3,5 civarında, halbuki Avrupa Birliği'nin payı yüksek teknolojili ürünlerde yüzde 20. Bu oran Güney Kore'de yüzde 21, Çin'de yüzde 25. İnovasyona ve teknolojiye daha fazla önem vermemiz gerekiyor" değerlendirmesini yaptı.

TİM çatısı altında bu konuda yapılan çalışmalar hakkında katılımcılara bilgi veren Büyükekşi, bu yıl başlattıkları Türkiye'nin ilk inovasyon geliştirme programı "İnovalig" ile ilgili detaylar paylaştı.

 Hakan Güldağ da İhracatın Yıldızları–İhracatı Teşvik Ödülleri'nin Türkiye'nin 2001 krizinden çıkmak için ihracata sarıldığı koşullarda tasarlandığını hatırlatarak, 2002 yılında ilk ödülleri verdiklerinde Türkiye'nin ihracatının 31 milyar dolar düzeyinde olduğunu anımsattı.

"Türkiye'deki her şirketin dijital bağlantılı dünyayla tüm dünyaya açılabilmeleri için çalışıyoruz"

 Akbank Genel Müdür Hakan Binbaşgil de Türkiye ve Türkiye'nin geleceği için ihracatın çok önemli olduğunu dile getirdi, tüm ihracatçıları başarılı performansları nedeniyle kutladı. Binbaşgil, "Ülkemiz son 10 yıla baktığımız zaman ekonomi anlamında büyük bir ilerleme kaydetti, buna devam etmemiz lazım" dedi.

Türkiye büyürken herkesin buna katkıda bulunması gerektiğine işaret eden Binbaşgil, bankalara da önemli görevler düştüğünden bahsetti.

Akbank olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgiler veren Binbaşgil, şunları kaydetti:

"İhracat konusu bizler için çok önceliklidir, en önemli konulardan biridir. İhracatçılarımız Akbank'ı faaliyetlerinde arkalarında hissedebilirler. Son 5 senede bizim üzerimizden geçen ihracat tutarı yüzde 100 arttı. Son seneye baktığımızda 26 milyar dolar civarında ihracata bir şekilde vesile olmuşuz Akbank olarak. Kredi olarak baktığımızda geçen sene yüzde 21 artmış, 6,5 milyar dolara yakın bir rakama gelmişiz. Bunlar bankacılık sektöründe önemli rakamlar."

Vodafone Türkiye İcra Kurulu Başkanı Gökhan Öğüt ise giderek birbirine yakınlaşan, daha bağlantılı hale gelen dünyada, ekonomik rekabetin de hızla küreselleştiğini vurguladı.

Dünya Ekonomik Forumu'nun en son yayınlanan raporunda, Küresel Rekabet Endeksi'nde Türkiye'nin 44'üncü sırada olduğunu hatırlatan Öğüt, şunları anlattı:

"Geçen yılla aynı durumda ama geçmiş son 5 yıla bakıldığında çok iyi yere gelmiş durumda. Burada 10 kriterden 2 tanesi göze çarpıyor. Ortalamanın üzerinde olduğumuz kriterlerden ikisi teknolojik altyapı ve inovasyon. Türkiye'nin ihracatının değişmesi, küresel rekabet gücünün artması için biz de bu teknolojik altyapı ve inovasyonun ne kadar önemli olduğunu biliyor ve bu konuda yatırımlarımızı yapıyoruz. Türkiye'deki her şirketin, iş ortaklarımızın bir an önce dijital bağlantılı dünyayla tüm dünyaya açılabilmeleri için çalışıyoruz."  

 Ödüller



Yarışmada 10 kategoride 18 firma ödül aldı, Aselsan, "2013 Yılında İhracatın Yıldızı" ödülüne layık görüldü. 

Ödül töreninde, Bilgi Birleşik Giyim, Zorlu Dış Ticaret ve Çolakoğlu Dış Ticaret firmaları, nominal olarak geçtiğimiz yıla göre ihracatını en fazla artıran firmalar oldukları için "İhracat Performans" ödülü aldı. Elektro Gitar FYZ, Tosmur Group, ve Hedef Eğitim Araçları firmalarına da geleneksek ürünler dışında Türkiye'den ilk kez ihraç edilen ürünlerle dikkat çektikleri için "Kreatif Ürün" kategorisinde ödül verildi. 

En fazla ülkeye ihracat yapan ve ihraç ürünlerine kattıkları çeşitlilikle "Yeni Pazar - Pazar Çeşitliliği" kategorisinde Türk Traktör, Küçükbay AŞ ve Maramarabirlik firmaları da ödüllendirildi. 

Hızla gelişen "e-İhracat" kategorisinde time2shirt.com, "Hizmet İhracatı" kategorisinde Ford Otosan, "İnovasyon Şampiyonu Ödülü" kategorisinde ise Durmazlar Makina ödüle değer görüldü.  

Turquality desteğinden faydalanan ve bu destek kapsamında yurt dışında Türk Malı imajını güçlendiren firmaların değerlendirildiği "Markalı İhracat Ödülü" kategorisinde Samet AŞ ödül alırken, Türkiye'nin ihracatçısını dış pazarlarda destekleyerek etkinliğini arttırmasını sağlayan, yabancı misyonlar, dernekler, elçilikler ve ataşeliklerin değerlendirildiği "Ticaret Elçisi Ödülü" kategorisinde ise ödül, Enka Şirketler Grubu Fahri Başkanı Şarık Tara'ya takdim edildi. 

İhracatın Yıldızları Ödül Töreni'nde, özel nitelik taşıyan faaliyetlerinden dolayı öne çıkan firma, kurum ve kuruluşlar da "Özel Ödüller" kategorisinde değerlendirildi. Funda Özer Baltalı – Baltalı Gıda, Beyçelik Gestamp ve Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi özel ödüle layık görüldü. 

İhracatın Yıldızları'nda ödül alan 18 firmayı, DHL Express, Dünya Gazetesi, Akbank ve Vodafone ayrıca ödüllendirdi. Toplantıda paylaşılan bilgilere göre, DHL Express, üretici-ihracatçı şirketler bazında dereceye giren firmalara yurt dışına ücretsiz gönderi hakkı sunacak. 

Dünya Gazetesi'nin tüm kazananlara 1 yıllık ücretsiz abonelik hakkı verdiği yarışmada Akbank ödüle değer bulunan firma, kurum ve kuruluşların 1 yıl boyunca yapacakları ihracat işlemlerinden ücret almayacak. Ödül sahibi firmalar, Vodafone Türkiye'nin "İş Ortağım Dış Ticaret Destek Paketi"nden de 12 ay ücretsiz faydalanabilecek. 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde