'Vergi artışı yaşanacak mı?' sorusuna Başbakan ne dedi?

'Vergi artışı yaşanacak mı?' sorusuna Başbakan ne dedi?

Başbakan Binali Yıldırım geçen hafta cuma günü gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları açıkladı.

'Vergi artışı yaşanacak mı?' sorusuna Başbakan ne dedi?
16px
24px
08.12.2016 14:43
ABONE OLgoogle

Başbakan Yıldırım, EKK kararlarını açıkladı. Buna göre, Kredi Garanti Fonu ile 250 milyar liralık kredi hacmi oluşturulacak, KOBİ'lere ilk 12 ayı ödemesiz kredi verilecek işverenin 'asgari ücret' primine erteleme geliyor...

Başbakan Binali Yıldırım geçen hafta cuma günü gerçekleştirilen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısında alınan kararları açıkladı. 

Başbakan Binali Yıldırım'dan 250 Milyarlık kredi müjdesi/Canlı yayın

Yıldırım, konuşmasının başında, "Reel sektörün desteklenmesi, istihdamın artırılması, reformların tekrar kaldığı yerden devam edilmesi ve hızlandırılması, kamuda tasarruf yapmaya devam edilmesi gibi hususlarda karar almıştık. Ve bu kararların teknik çalışmalarının tamamlanmasına müteakip bugün bu kararların bazılarını, önemli olanlarını hemen devreye girecek olanlarını kamuoyuyla paylaşıyoruz." dedi.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamaları şöyle: 

250 milyar liralık kredi hacmi

Firmaların piyasadaki nakit ihtiyaçlarını rahatlatmak için Kredi Garanti Fonu ile 250 milyar kredi hacmi oluşturuyoruz. Bu rakam, 40 milyar lira civarında sıkışıklığı olan firmaların çok çok üzerinde. Bundan ağırlıklı olarak KOBİ'ler yararlanacak. Aynı zamanda ticaretle uğraşanlar da bunlardan istifade edecek. İhracat kredilerinde garanti yüzde 100, KOBİ'lerde yüzde 90 uygulanacak, ticareti kredilerde yüzde 85 olarak uygulanacak. Birinci ve en önemli tedbir budur.

Yatırıma katkı oranı yüzde 15 artıyor

2017'de özel sektör yatırımlarını daha da teşvik etmek amacıyla imalat sanayine yatırım teşvik kapsamındaki projelere artı destek verilecek. 2017 yılında imalata yönelik yapılan yatırım harcamaları için yatırıma katkı oranını mevcutun üzerine yüzde 15 daha artırıyoruz.

Kurumlar vergisi indirimi tam olarak uygulanacak

Kurumlar vergisi indirimini tam olarak uygulayacağız. Teşvikin tamamını diğer kazançlara uygulama imkanı getireceğiz. Yatırıma yönelik inşaat işlerinde KDV iadesi vereceğiz. İnşaat işlerinde yeni bir uygulama, yeni bir kolaylık olarak geliyor. Teşvikler 2017'yi kapsıyor. 2018 gelince ona da bakarız. Artı istihdam programı, öncelikli olarak katma değeri yüksek olan sektörlere uygulayacağız.

İşverenin 'asgari ücret' primine erteleme

İstihdamı korumak ve artırmak için de bazı tedbirler alıyoruz. Bu tedbirler özel sektör işverenlerinde asgari ücret desteğinden yararlananların bu destekten yararlanmalarına esas prim ödeme gün sayısına karşı gelecek şekilde, 2017 Ocak-Şubat-Mart primlerini, 2017'nin Ekim-Kasım-Aralık ayına öteliyoruz. Burada üzerine ekstra faiz gelmeyecek, sadece ertelenmiş olacak. 

'İşbaşı programlarını güçlendiriyoruz'

İşbaşı eğitim programlarını ve girişimcilik programlarını daha da güçlendiriyoruz. Bu bağlamda 500 bin vatandaşımı İŞKUR'un aktif işgücü programlarından yararlandıracağız. Bunu özel sektöre sağlıyoruz. Bu arada 100 bin vatandaşımız, yine toplum yararına çalışma programına devam edecek.

Kredilerin yeniden yapılandırılması

BDDK tarafından, bankacılık sektörüne reel sektöre kredilerinin yeniden yapılandırılması için yetki ve imkan veren 'Karşılıklar Kararnamesini' kabul edildi. Burada özellikle KOBİ'lerin maliyetlerinin düşmesi hedefleniyor. KOBİ tanımını 125 milyona çıkardık.

Eximbank'ın sermayesi artırılıyor

İhracatın artırılmasına yönelik bir dizi önlem aldık, Eximbank'ın sermayesini artırıyoruz. Yurt dışı müteahhitlik hizmetlerine yönelik kullandırılan döviz kredilerinde firmaların yurt içinde sağlayacakları mallar için sıfır faiz uygulayacağız. Bu fark Eximbank'tan karşılanmış olacak. İhracatta teminat miktarı yüzde 100, tamamen Eximbank tarafından karşılanacak. Amacımız ihracatımızı çeşitlendirmek, katma değerini artırmak ve ihracatımızı artırmak.

KOBİ'lere ilk 12 ayı ödemesiz kredi

Sanayi Bakanlığının KOBİ'lere yönelik bir desteği var, bu destek çerçevesinde mevcut bilançolarını esas alarak işletmelere ilk 12 ay için geri ödemesiz olmak üzere 3 yıl vadeli 50 bin TL kredi sağlanacak.  

Başka bir uygulama getirmeyeceğiz

Reel sektörü desteklemek için aldığımız bu tedbirlerin tamamı için bütçemizde yapacağımız tasarrufları kullanacağız, mali disiplin var olmaya devam edecek. Başka olumsuzluğa yönelik bir uygulamaya gitmeyeceğiz, hesap kitap yapıldı. 2017 yılı için yapısal reform uygulamalarını takvimlendirdik.

Kamu bankalarına 'maliyet' sınırlaması

Kamu bankaları aralarında para toplarken artık yarış yapmayacak. Kamunun paraları genellikle kamuda tutuluyor. Bunlar birbirleri ve özel bankalarla yarışa giriyorlar, buna gerek yok dedik. Bunlar ne kadar yüksek maliyetle toplanırsa reel sektöre aktarılması da o kadar çok oluyor. Burada bir sınır geldi, yüzde 7,5'u geçmeyecek. Kamu bankaları topladıkları paraları reel sektör ve üretime aktaracak.

Kamuda sözleşmeler TL ile yapılacak

Devlet mecbur kalmadıkça döviz üzerinden sözleşme yapmayacak. Yapılmış bütün sözleşmelerde mümkün olanlarını TL'ye dönüştüreceğiz. Bu şekilde kısa vadede 10 milyar dolar civarında bir kaynak yerli paraya geçmiş oldu. Bu uygulama bundan sonra da sürecek.

Kamuda kemer sıkılacak

Milletten bir şey isterken kendimiz napacağımız ona bakmamız lazım. 2017 kamuda ciddi sınırlamalar yapacağız. Önceliği olmayan gereksiz masraflar yapılmayacak. 

Vergi artışı yaşanmayacak

Bir gazetecinin 'Vergi artışı yaşanacak mı?' sorusu üzerine Yıldırım, "İlave vergi artışı falan yok, harcamaları kısacağız. İstihdam mecbur kalmadan kamuya personel ve bina almayacağız, fuzuli masraf yapmayacağız" dedi.

SORU: TÜM BU TEŞVİKLERİN TOPLAM MALİYETİ NEDİR?

Teşviklerle, tedbirleri birbirine karıştırmayalım. 250 milyar liralık kredi hacmi oluşturuyoruz. Para var zaten piyasada. Para var ama verilmiyor. Finans sektörü yeterli emniyet tedbiri görmek istiyor. Bunların yapılması için biz ilave borçlanma yapmayacağız. Borçlanma yapmadan karşılık ayırma bu işin püf noktasıdır.

250 MİLYAR DOLARLIK KREDİDEN BAHSETTİNİZ, BANKALARIN 1 TRİLYONLUK KREDİSİ VAR. ÖDENMEZSE DEVLET Mİ ÖDEYECEK?

*Bir kere şunu bilmek lazım, 1 trilyon kredi var ama işler yolunda gidiyor. Bu olası dalgalanmalardan etkilenme olabilir diye, biz devlet olarak 250 milyar lira sizin rezerviniz var, teminatlar da bize ait diyoruz. Sorunlu kredilere baktığınız zaman bizim ayırdığımız miktarın çok altında, yüzde 3,5.

*Ama biz diyoruz ki, bugün değil gelecek zamanda da en kötü senaryoya göre hareket ediyoruz ve bu kaynağı ayırıyoruz.

*Son olarak tabi piyasalardaki dalgalanmalar şu birkaç günde iniş trendindeydi. Bu ufak tefek inişler çıkışlar, küresel şartlardan dolayı, küresel şartlardan dolayı olabiliyor. Bunlar geçici şeyler. Bizim tedbirlerimiz ise orta ve uzun vadeli.

*Bu arada Merkez Bankamızın da eli kolu bağlı değil. O icap ettiği tedbirleri her zaman alabilir. Bu hükümetimizin aldığı tedbirler.

2017’de bu teşviklerin vergi olarak bir yansıması söz konusu mu vatandaşlar üzerine?
Kamuda tasarruftan bahsettiniz, verebileceğiniz bir rakam var mı? Bugün kamuya 100 bini aşkın bilişim personeli alınacağı yazıldı?

İlave vergiden kastınız ne? 2017’ye ilişkin olarak bir vergi artışı olacak mı?

Böyle bir şey yok. Vergi artışı yok. Vergi artışı olsa bunları niye konuşuyoruz? Bir elinle ver, iki elinle al. Biz bir sıkıntıyı gidermek, veren taraf olacağız alan taraf olmayacağız.

Harcamaları tabi kısacağız. Şu anda miktar vermemem ama önemli olan bu konudaki kararlılığımızdır.

İstihdam, kamuya gerekmedikçe yeni personel almayacağız, yeni bina almayacağız. Aynı işi biri de yapıyor öbürü de yapıyor, kurumlardan bunların önüne geçeceğiz.

Kamuya yeni bina ve araba alınmayacağını söylediniz. Acaba bir havuz oluşturmak söz konusu olacak mı?

Şu anda kamunun ihtiyaçları bize geliyor, başbakanlığa geliyor. Yeni araç, yeni bina, yeni personel alımı… Zaten bir merkezden koordine ediliyor. Burada tabi öğretmen ve güvenlik görevlileri, onlarla ilgili, öğretmen, jandarma, polis bunlarla ilgili zaten belirlediğimiz bir şey var.

Bunlar dışında diğer acil ihtiyaçlar için belirlediğimiz rakam 5 bin. Bunun dışında daha fazla personel istihdamı söz konusu olmayacak. Mevcut eldeki personelin, ihtiyaç fazlalarını ihtiyaç olan yerlere kaydırmak suretiyle açığı kapatmış olacağız.

KOBİ kredilerinde öncelik kavramı ne olacak? Burada hangi sektörler öncelik alacak?
Yurtdışı tasarrufların, Türk Lirasına çevrilmesi noktasında bir çağrınız olacak mı?

Bir kere imalat sektörü. Bizim gerçek sektör dediğimiz imalat sektörü kobi’lerde desteklenecek.

Yurtdışında yaşayan vatandaşlarımızın tasarruflarını buraya çekme yönünde mi? Bunu tabi, böyle bir çağrı var. Varlık barışı var mesela. Bunun en güzel sonucu bu. Diyoruz ki dışarda paranız varsa zaten rahat bırakmıyorlar. Bazı ülkeler üstüne yatmak için her türlü numarayı çekiyorlar. Vatandaşlarımız gelsin buraya emin ellerden memleketine parayı, vergi mergi de yok. Getirsin buraya yatırsınlar.

Bu sadece bir çağrıdır. Zorlayacak bir şey yok. Tıpkı cumhurbaşkanımızın vatandaşlarımıza yaptığı çağrı gibidir. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde