'Matrah artırımında mükellefi zorlamayacağız'

'Matrah artırımında mükellefi zorlamayacağız'

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, hiçbir mükellefi matrah artışı noktasında zorlamayacaklarını açıkladı

'Matrah artırımında mükellefi zorlamayacağız'
16px
24px
24.02.2011 10:41
ABONE OLgoogle

Gelir İdaresi Başkanı Mehmet Kilci, hiçbir mükellefi matrah artışı noktasında zorlamayacaklarını belirterek, ''bu konuda hiçbir zaman bir mükellefi zorlamayacağız. Mükellefe 'sen matrah artır, yoksa inceleneceksin' demeyeceğiz'' dedi.

     Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (MÜSİAD) Geleneksel Perşembe Toplantısı'nda ''Vergi Uygulamalarında Yeni Dönem: Güncel Gelişmeler ve Fırsatlar'' konulu bir konuşma yapan Kilci, kamuoyunda Torba Yasa olarak bilinen ''Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Kanun Tasarısı'' ile ilgili bilgi verirken, kanunun getirmiş olduğu en önemli imkanlardan birinin kesinleşmiş olan borçların yeniden yapılandırılması olduğunu söyledi. 

     Kilci, Gelir İdaresi'nin tahsilat imkanının önceki yıllara göre önemli oranda arttığını belirterek, ''Olaya bu açıdan baktığımızda mükelleflerin en ufak bir sıkıntıyla karşılaşmalarını istemiyoruz. Borçlu mükelleflerin bu kanundan en iyi şekilde yararlanmalarını umuyoruz'' şeklinde konuştu. 

     Kamuoyunda ''idare ile mükellef arasındaki ihtilaflarda genelde idare kaybediyor, mükellef kazanıyor'' şeklinde yanlış bir düşünce bulunduğunu ifade eden Kilci, bunun gerçeği yansıtmadığını savunarak, ''Açılan davalarda bizim kaybetme oranımız son 4 yılda ortalama yüzde 35 civarında. Bu (kazandığımız davalar), her geçen yıl artıyor'' dedi. 

     Kilci, matrah artırımı konusuna değinirken, önlerinde bekleyen pek çok incelemeler olduğunu, bunların bir kısmının mevzuattan kaynaklandığını, bir kısmının ise yaptıkları risk analizleri veya risk analizi sistemi kurulmadan önce yaptıkları mukayeseden dolayı incelenmesi gereken mükellefleri tespit ettiklerini, bunları inceleme birimlerine gönderdiklerini anlattı. 
     
     ''BU YIL HEDEFİMİZ YİNE BİN 500 VERGİ DENETMENİ ALMAK''
     
     Mehmet Kilci, kanun Meclis'ten geçtikten sonra Gelir İdaresi olarak tüm Türkiye'deki başlamamış incelemeleri merkeze çektiklerini belirterek, konuşmasını şöyle sürdürdü: 

     ''Mükellefleri 2 açıdan rahatlatmaya çalışıyoruz. Biri, yeni sisteme uygun çalışmaları yapıyoruz. İkincisi, hiçbir mükellefimizi matrah artışı noktasında zorlamayacağız. Eğer bizim idaremizin herhangi biri, 'matrahınızı artırın, yoksa inceleneceksiniz' diyorsa anında şikayet edin, ilgili mercilere bildirin diyoruz. Fakat mükelleflerimiz matrah artışından yararlandığı zaman bu, geçmişe yönelik incelemeleri ortadan kaldıracak. Kaldırdığı zaman ne olacak? Cari dönem incelemelerine yönelmemiz mümkün olacak.'' 

     Geçmiş yıllara yönelik denetim kapasitelerini hem nitelik hem de nicelik olarak önemli ölçüde artırdıklarını vurgulayan Kilci, geçen yıl bin 500 tane denetim elemanı aldıklarını, bu yıl hedeflerinin yine bin 500 tane vergi denetmeni almak olduğunu bildirdi. Kilci, denetim kapasitelerinin sayı olarak arttığını belirtti. 

     Mükelleflerden isteğimiz, eğer kendilerini belli bir dönemde riskli görüyorlarsa, o anlamda herhangi bir şekilde yaptığını düşündüğü bir hata varsa bu matrah artışı imkanından da yararlanmaları şeklinde... Ama bu konuda hiçbir zaman bir mükellefi zorlamayacağız. Mükellefe 'sen matrah artır, yoksa inceleneceksin' demeyeceğiz'' dedi. 
     
     ''MÜKELLEF İÇİN TERTEMİZ, BEMBEYAZ BİR SAYFA....''
    
     İncelemelere bakışlarının kayıt dışı ekonominin kayıt altına girmesi, mükellefe yol gösterici şeklinde olduğunu ifade eden Kilci, ''Yoksa 3 yıl önceki yapmış olduğumuz incelemeden alacağımız paraya bakarsanız geçen seneki incelemeden çok daha fazladır, gecikme zammı itibariyle...'' dedi.
     Kanunun getirdiği bir diğer imkanın stoklara ilişkin olduğunu belirten Kilci, ''Bu imkanları saydıktan sonra olaya baktığınızda mükellef için tertemiz, bembeyaz bir sayfa anlamına geldiğini müşahede edeceksiniz'' dedi. 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde