''Hallederiz Mehmet abi'' 3.ncü Havalimanını fonlayacak

''Hallederiz Mehmet abi'' 3.ncü Havalimanını fonlayacak

3. havalimanına hangi bankaların kredi kullandıracağı belli oldu.

''Hallederiz Mehmet abi'' 3.ncü Havalimanını fonlayacak
16px
24px
27.08.2014 13:20
ABONE OLgoogle
 3. havalimanına hangi bankaların kredi kullandıracağı belli oldu. Yerli ve yabancı çok sayıda bankanın kredi vermek için kapıda beklediği ileri sürülen projeyi 3 Türk bankası fonlayacak.

Borsatek'ten alınan bilgiye göre, yerli ve yabancı çok sayıda bankanın kredi vermek için kapıda beklediği ileri sürülen projeyi 3 Türk bankası fonlayacak. Borsatek'in görüştüğü bankacılık çevrelerine göre, 5'li konsorsiyum ile bankaların görüşmelerinde neredeyse sona yaklaşıldı.

Yabancı bankaların çeşitli nedenlerle konsorsiyuma girmediğini söyleyen bir kaynağa göre, 4.5 milyar euroya yakın kredi Ziraat Bankası, Halkbank ve Denizbank'ın oluşturduğu ikisi kamu biri özel üç Türk bankası tarafından kullandırılacak bazı kaynaklar ise şimdiye kadar Türkiye'deki bir proje için kullandırılacak en büyük kredinın 700 milyon euroya yakın kısmının Eximbank tarafından, yapılacak bazı düzenlemeler ile kullandırılabileceğini, bunun için ekonomi yönetimi ile tarafların ve konsorsiyumu yöneten bankaların görüştüğünü söylüyor.

İstanbul'un kuzeyine yapılacak 3. havalimanının ihalesini 22 milyar 152 milyon euroluk rekor teklifle Limak İnşaat-Kolin İnşaat-Cengiz İnşaat-Mapa İnşaat-Kalyon İnşaat Ortak Girişim Grubu kazanmıştı. KDV'si ile birlikte 36 milyar euroyu bulan ve mayıs ayının başında düzenlenen ihale ile 3. havalimanının 25 yıllık kullanım hakkını alan 5'li konsorsiyum üyeleri o dönem yaptıkları açıklamalarda, finansman sorunun olmadığını, yerli yabancı bir çok bankanın kapılarını çaldığını belirtmişti.

Konsorsiyuma yabancı bankaların katılmaması kredi anlaşmasının yapılması ve duyurulmasını da geciktirdi. Yabancı bankaların artan jeopolitik riskleri ileri sürerek konsorsiyuma katılmadıkları ileri sürülüyor. Türkiye'nin şu ana bankalar katılmamıştı.

Hazine garantisine rağmen 3. Köprü projesinin kredisini de Garantibank International, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası, Ziraat Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası vermişti. 

HAVUZA VERİLEN KREDİ İLE GÜNDEME GELMİŞTİ

Çalık Grubu’na ait Sabah ve atv’nin satın alınması için oluşturulan 630 milyon dolarlık havuzun, 200 milyon dolarlık kısmının Türkiye Ziraat Bankası’ndan karşılandığı ortaya çıkmıştı. Cengiz İnşaat’ın sahibi Mehmet Cengiz’in, kredinin kullandırılmasında büyük çaba sarf ettiği ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın ile kredi konusunda bir çok görüşme yaptığı belirlenmişti. Hatta görüşmelerin birisinde, Aydın’ın, 200 milyon dolarlık kredi için Mehmet Cengiz’e, “Hallederiz Mehmet Abi” diyerek cevap vermesi dikkat çekmişti.
 
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde