'Dolar, kısa zamanda 4 lira olabilir'

'Dolar, kısa zamanda 4 lira olabilir'

TCMB'nin faiz kararı yurt dışı bankalar değerlendirmelerde bulundu. Bazı bankalara göre dolar/TL, birkaç ay içinde 4 TL'yi görecek...

'Dolar, kısa zamanda 4 lira olabilir'
16px
24px
25.01.2017 08:02
ABONE OLgoogle

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) dünkü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı sonrası, politika faizini yüzde 8'de tutarken, faiz koridorunun üst bandını 75 baz puan, geç likidite penceresi borç verme faizini ise 100 baz puan faiz artırdı.

Yurt dışı merkezli bankalar TCMB'nin kararını değerlendirdi. Bazı bankalar dolar/TL kurunun birkaç ay içinde 4 TL'ye ulaşmasını öngörüyor...

Hamdi Akın: ‘Dolardaki artış nedeniyle bu yıl temettü yerine nasihat alacağız’

İngiltere merkezli HSBC, TCMB'nin dünkü kararının geleneksel olmayan politika çerçevecesine bağlı olduğunu gösterdi. HSBC, "Dolar/TL'nin daha yukarı gitmesinden endişe ediyoruz. Önümüzdeki aylar için kur tahminimiz 4 TL" açıklamasını yaptı.

İş adamının dolarda 4 TL’lik Kâbus Senaryosu

Commerzbank, Faiz koridorunun genişletilmesi gibi esnekliklerin liraya yardımcı olmadığını savunarak, "Türk lirasının performansı ABD dolarının ne yapacağına ve liraya baskının ne zaman geri döneceğine bağlı" değerlendirmesini yaptı.

TL'de son günlerdeki yatışma likidite tedbirleri değil, Trump'ın dolardaki ralliyi durduran açıklamalarından kaynaklandı.

Morgan Stanley, TCMB'nin gecelik borç verme ve geç likidite faiz oranlarını yükselterek basitleştirme sürecinin sona erdirdiğini bildirdi. Banka, Merkez'in TL'de oynaklığı daha iyi yönetmesine yeni araçlar kadar yardım edeceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.

TCMB Para Politikası Kurulu'nun dünkü toplantısından çıkan kararları değerlendiren Goldman Sachs, "Bizim görüşümüze göre piyasa faiz koridorunda açık bir yukarı kaymayı tercih ederdi. Bu durum, kurda oynaklığın yüksek kalmaya devam etmesinin muhtemel olduğuna işaret ediyor" değerlendirmesini yaptı.

"Bu karar, TCMB'nin kuru savunmak için eğrinin önüne geçmeye istekli olduğunu göstermedi" diyen Nomura, Merkez'in cari politika çerçevesinin gelecek 3 ayda ABD Doları/Türk Lirası paritesini 4'e çıkartabileceğini düşündüklerini bildirdi.

Dünkü adımların yeterli olmadığını savunan Danske Bank Analisti Jakob Christensen, "TL üzerindeki baskının hafiflemesi için faizin 200 ile 300 baz puan arasında yükselmesi gerektiğini düşünüyoruz. TCMB gönülsüz bir tepki verdi. Merkez Bankası açıkça gerekeni yapacak kadar bağımsız değil" diye konuştu.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde