'Cennet' kıyı talanına 10 teklif

'Cennet' kıyı talanına 10 teklif

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın kiralığa çıkardığı Muğla'da Göcek'teki dört koydan Bedri Rahmi (Taşyaka) ve Akbük'ün ihalesi Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nde başladı.

'Cennet' kıyı talanına 10 teklif
16px
24px
26.03.2015 15:02
ABONE OLgoogle
Bakanlık, "Göcek koyları" olarak bilinen 1.93 hektar ormanlık alana sahip Bedri Rahmi (Taşyaka), 1.04 hektar ormanlık alanda yer alan Akbük, 1.14 hektar ormanlık alanı olan Göbün ve 1.18 hektar ormana sahip Küçük Sarsala koylarını kiralamak için ihale açtı.

İnternetten yapılan duyuruda, 29 yıllığına kiralanacak koylardan Akbük için 110 bin, Bedri Rahmi için 90 bin, Göbün için 120 bin ve Küçük Sarsala için 80 bin lira yıllık muhammen bedel tespit edildiği bildirildi. Söz konusu koylardan Bedri Rahmi ve Akbük'ün ihalesi, Dalaman Orman İşletme Müdürlüğü'nde başladı.

Kapalı zarf ve açık arttırma yöntemiyle yapılan ihaleye, toplam 10 kişi ve firma teklif verdi. Teklif zarfının ağzı açık olduğu belirtilen bir firma, ihaleye alınmadı. Bugünkü ihaleye, koylarda mevcut işletmeci köylülerden katılan olmaması dikkat çekti.

BÖLGE SAKİNLERİ VE STK'LAR KARŞI

Daha önce iki üç yıllığına işletmeye verilen koyların şimdi 29 yıllığına kiralanmak istenmesi ve iskele yapılma imkânı olmasına, 200 kadar köylü ve çevreci, ihalenin yapılacağı Dalaman Orman İşletme Şefliği önünde toplanarak tepki gösterdi.

Gruba, bazı sivil toplum kuruluşları ile CHP ve MHP'nin Dalaman, Ortaca ve Köyceğiz ilçe başkanları, milletvekili aday adayları da destek verdi. Öte yandan Göbün ve Küçük Sarsala koylarının ihalesi ise yarın saat 16.00'da yapılacak.

MECLİS GÜNDEMİNDE

Kıyılar, Çevre Bakanlığı ile Muğla Valiliği’nin kurduğu MUÇEV şirketi kiraya verilirken, koylar da Orman Bakanlığı tarafından ihaleye çıkarıldı.

MHP Muğla Milletvekili Mehmet Erdoğan da koyların ve mesire alanlarının özelleştirilmesini TBMM gündemine taşıdı. Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun cevaplaması talebiyle bir soru önergesi veren Erdoğan, ihalelerin kamu yararı gözetilmeden yapıldığını savundu.

Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Şaşmaz, dört koyun 29 yıllığına kiralanmasının manidar olduğunu belirterek, "Bu koylarda kaçakçılık yapılması endişesi taşıyoruz. Bu koylarda 20'ye yakın işletme var. İşletme sahiplerinin tamamı, Dalaman'ın yerli halkı. Buralardan, doğal yapı ile oynanmadan yatlara hizmet veriliyordu. İl Özel İdaresi kiraya veriyordu. Muğla büyükşehir olunca İl Özel İdaresi'nin tasarrufunun Büyükşehir Belediyesi'ne geçmesi gerekiyordu ancak Orman'da bıraktılar. Orman İşletme Şefliği de şimdi bu koyları, mesire yeri adı altında pazarlıyor. İhaleden, mevcut yerli işletmelerin hiçbirinin haberi olmadı. Üstelik pazarlık kapısını 80, 100 bin liradan açıyorlar. Kimlerin alacağı belirlenmiş, değilse rakamlar büyür. Bu paralar buradan çıkmaz. Malikâne mi yapacaklar bilmiyoruz." dedi.

EROĞLU: BU ALANLAR SADECE VAHŞİ DOĞA İÇİN DEĞİL

Orman Bakanı Veysel Eroğlu, "Bu alanlar sadece vahşi doğa için değil, aynı zamanda insanlarımızın istifadesine sunulması içindir. Orada koşu alanları, dinlenme mekanları olması gerekir. Bunlar ormanı tahrip etmiyor bilakis ormanı koruyor." dedi.

'Özal'ın kemikleri sızlıyor', 'Koylar halkındır, halkın kalacak', 'İhaleye hayır', 'Ekmeğimizle oynamayın', 'Koylar yöre halkınındır', 'Koylara sahip çıkalım', 'Biz koruduk, biz koruyacağız' yazılı dövizler taşıyan grup, sık sık 'Koylar bizimdir bizim kalacak', 'Koylara uzanan eller kırılsın', 'Koylar rant kapısı değildir" sloganlarıyla protesto gösterisi yapan ve talana karşı çıkan bölge sakinleri ile çevreciler karara karşı dava açmaya hazırlanıyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde