'Ben yaptım siz yapmayın, mutlaka bir Çinli bulun'

'Ben yaptım siz yapmayın, mutlaka bir Çinli bulun'

'Çin'i anlamak' başlıklı toplantıda konuşan Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin işadamlarına 'Çin'de iş yapacaksanız mutlaka yerel bir ortak bulun, ben yapmadım' önerisinde bulundu

'Ben yaptım siz yapmayın, mutlaka bir Çinli bulun'
16px
24px
12.09.2012 11:11
ABONE OLgoogle

'Çin'i anlamak' başlıklı toplantıda konuşan Çin İş Konseyi Başkanı Hüsnü Özyeğin işadamlarına 'Çin'de iş yapacaksanız mutlaka yerel bir ortak bulun, ben yapmadım' önerisinde bulundu. Vize sorununun ticari ilişkileri etkilediğini belirten Ümit Boyner ise TÜSİAD yönetiminin aralık ayında Çin'e gideceğini açıkladı

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) ile Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) tarafından düzenlenen 'Çin'i Anlamak& Çin ile İş Yapmak' başlıklı toplantıda konuşan FİBA Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin Çin'de yatırım yapanların mutlaka bu yatırımı Çinli bir ortakla yapması gerektiğini belirterek, 'Bunu özellikle söylüyorum. Çünkü ben Çinli ortakla yapmadım' dedi.

Aynı zamanda DEİK bünyesindeki Türk-Çin İş Konseyi Başkanı da olan Hüsnü Özyeğin, ileriye dönük olarak Çin ile iş yapmayan şirketin verimli bir şirket olmayacağına inandığını dile getirdi. Özyeğin, 'Çin'den mal alırsınız veya Çin'e mal satarsınız. Çin'e gidip oradaki üretim tesislerini görmeden, orada ürünler kaça alınıyor kaça satılıyor, onların çalışma tarzını görmeden eğer iş yaparsanız  o işinizi verimli şekilde yapmıyorsunuz demektir' dedi.

 Almanya'dan alsak yüzde 30 daha fazla döviz ödeyecektik

 Kendİsİnİn Çin'de son 3 yılda ciddi tecrübeler yaşadığını ifade eden Özyeğin, şöyle devam etti: Çin'den cari açığımız açısından zaman zaman şikayetçi oluyoruz. Ben buna tersten bakıyorum. Biz İstanbul'daki limanımız için Çin'den vinçler satın aldık. Bu vinçler sadece Japonya, Almanya ve Çin'de yapılıyor. Biz bu konteynerleri Çin'den aldığımız zaman Türkiye cari fazla verdi. Bunları biz Çin'den almak yerine Almanya'dan alsaydık, yüzde 30'dan fazla döviz ödeyecektik.

 BAŞBAKAN 100 MİLYAR DOLAR DEMİŞTİ

 Çin'in Ankara Büyükelçisi Gong Xiaosheng de konuşmasında 'Önümüzdeki 3 yıl içinde yılda 15 milyar dolarlık bir hacim elde edeceğimizi ümit ediyoruz. 2020 yılına geldiğimiz zaman ise Sayın Erdoğan (Başbakan) 100 milyar dolar demişti. Bu ne demektir? Ekonomik işbirliğinin büyük bir potansiyeli var. Her iki tarafın da katetmesi gereken yol söz konusu' dedi. Çinli firmaların Türkiye'ye yatırım yapmasını teşvik ettiklerini belirten Xiaosheng, çok sayıda Çinli firmanın Türkiye'ye gelip yatırım fırsatlarını değerlendirdiğini, madencilik, otomotiv ve diğer bazı sektörlerde bazı firmaların Türkiye'ye yatırım yaptığını veya yapmayı planladığını ifade etti.

 TÜSİAD ARALIKTA ÇİN'E GİDİYOR

 TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, iş dünyasının makul süreler içerisinde ve uzun dönemli-çok girişli Çin ticari vizesi alamamasının, iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin önünde ciddi bir engel oluşturduğunu, vizelerin ilişkilerin ivme kazanması açısından önemli bir katalizör görevi göreceğini kaydetti.

Boyner, dünya ekonomisinde ağırlığı her geçen gün giderek artan Çin'in TÜSİAD'ın ve stratejik iş geliştirme birimi olarak 2001 yılında kurulan TÜSİAD International'ın öncelik verdiği ülkelerden biri olduğunun altını çizerek, TÜSİAD International tarafından TÜSİAD Yönetim Kurulu'nun da katılımıyla bu yılın Aralık ayında Pekin-Şangay ve Sichuan'ı kapsayan bir Çin ziyareti planlandığını bildirdi.

 Gelip, yatırım yapsınlar

 Türkiye ile Çin arasında Türkiye aleyhine bir durum olduğunu belirten Boyner, 'Bu sorunu ortadan kaldırmak için Çinli firmaların ülkemizde enerji, otomotiv, turizm, madencilik, makine, IT gibi sektörlerde doğrudan yatırım yapmalarını arzu ediyor, böylece dengesizliğin her iki taraf açısından yarar sağlayacak şekilde düzeltilebileceğine inanıyoruz' dedi.

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde