'Akbabalar' Arjantin’i batırdı

'Akbabalar' Arjantin’i batırdı

Cumhurbaşkanı Kirchner tarafından “Akbaba” olarak tabir edilen yabancı fonlara borçlarını ödeyemeyen Arjantin, 13 yılda ikinci kez iflas etti.

'Akbabalar' Arjantin’i batırdı
16px
24px
01.08.2014 07:31
ABONE OLgoogle
Cumhurbaşkanı Kirchner tarafından “Akbaba” olarak tabir edilen yabancı fonlara borçlarını ödeyemeyen Arjantin, 13 yılda ikinci kez iflas etti. G. Amerika’nın 3. büyük ekonomisi olan bu ülke, tahvillerini satın alan bazı yatırımcı-larla anlaşıp faiz ödemelerinde indirim sağlasa da, spekü-latif yatırım fonları uzlaşmaya yanaşmadı
 
Arjantin, kreditörleriyle yürütülen görüşmelerde önceki gece yarısına kadar olan sürenin bitimine kadar anlaşma sağlayamayınca, 13 yıl içinde ikinci kez temerrüde düştü. Güney Amerika’nın üçüncü büyük ekonomisi olan Arjantin, ülkenin tahvillerine yatırım yapan bir grup yatırımcıyla uzlaşma sağlayıp faiz geri ödemelerinde yüzde 70’e varan indirim ve vadenin uzatılması gibi kolaylıklar sağlasa da, bir grup spekülatif yatırım fonu ülkeyle uzlaşmaya yanaşmadı.

Uzun süredir devam eden müzakerelerin ardından Arjantin tahvillerini elinde tutan fonlar ABD’de mahkemeye başvurdu. Mahkeme ise, çarşamba gününe kadar tarafların uzlaşamaması halinde Arjantin’in yükümlü olduğu borcu ödemesi gerektiğine hükmetti. Önceki gün yürütülen görüşmelerden de sonuç çıkmayınca ülke 1.3 milyar dolarlık borcun geri ödenemeyeceğini duyurarak iflas bayrağını çekti.

Temerrüdün kısa sürmesi halinde bile, şirketlerin borçlanma maliyetlerini yükselecek ve para birimi peso üzerindeki baskı artacak. Böylece ülkenin zaten azalan döviz rezervleri eridikçe, dünyanın en yüksekleri arasında olan Arjantin enflasyon oranı da tırmanacak.

“AKBABA FONLAR”

Arjantin’in borcunun yeniden yapılandırılması tekliflerini reddeden yatırım fonları Arjantin hükümeti ve Cumhurbaşkanı Cristina Fernandez de Kirchner tarafından ‘Akbaba fonlar’ olarak tanımlanıyor ve ülkenin zor durumundan faydalanarak kâr etmekle suçlanıyorlar. Ekonomi Bakanı Axel Kicillof da, borç yeniden yapılandırmasını kabul etmeyen kreditörleri suçlayarak kreditörler için ‘akbabalar’ ifadesini kullanmıştı.

EKONOMİK KRİZ Mİ

Arjantin 2001 yılındaki moratoryum ilanından sonra aynı duruma son 13 yılda ikinci kez düşmüş oldu. Ancak bu kez durumun daha olumlu olduğu belirtiliyor. 2001’de Arjantin hükümeti, vatandaşların bankalardaki mevduat hesaplarını dondurmuş ve para çekmelerine izin vermemişti. Mahkemenin atadığı arabulucu Daniel Pollack, “Temerrüdün sonuçlarının tam olarak ne olacağını kestiremiyoruz. Ancak elbette çok pozitif değil” dedi.

NOTU DA TEMERRÜTTE

Kredi derecelendirme kuruluşu Standad & Poor’s, Arjantin’in kredi notunu temerrüt seviyesine indirdi ve “Eğer Arjantin borcunu geri ödemek için bir yol bulabilirse not tekrar yükselir” dedi.

Her şey 2001’de başladı

Arjantin 2001 yılında yaşadığı büyük krizle iflas ilan etti ve o dönem yaklaşık 100 milyar dolar civarında olan dış borç ödemelerini durdurdu. 2003 yılında iktidara gelen Nestor Kirchner hükümeti kreditörlerle yeniden pazarlığa başladı. “Ölüler borç ödemezler, bize biraz süre verin, büyüyelim ve borçlarınızı ödeyelim” sözleriyle pazarlıkları başlatan Nestor Kirchner hükümeti, kreditörlerin yüzde 93’üyle borçların ortalama yüzde 65 oranında indirime gidilmesi ve 2005 ve 2010 yıllarında toplu ödemeler yapılması konusunda anlaştı.

Anlaşma dışında kalan yüzde 7’lik kesim o tarihten itibaren hukuksal mücadele başlattı. 2003 yılından beri iktidarda olan Kirchnerler hükümeti son 10 senede Cristina Kirchner’in açıklamalarına göre 173 milyar dolar dış borç ödedi. IMF verilerine göre de son 10 yılda yüzde 73 oranında ödemeyle dünyanın en fazla borç ödeyen ülkesi oldu. Bu anlamda Arjantin teorik olarak ‘Akbaba” fonuna 1.3 milyar dolarlık borcu da kolaylıkla ödeyebilecek durumda. Ancak Arjantin’in bu miktarın tamamını ödemesi halinde borç yapılandırılmasına girmeyen ancak geçtiğimiz aylarda özel bir anlaşma yapan yüzde 7’lik kesimin itiraz etmesi Arjantin’in ödemesi gereken miktarı 15 milyar dolara çıkacak.

Buna 2005 ve 2010’daki yapılandırmalara giren yüzde 93’te eklenirse Arjantin toplam 120 milyar dolarlık ek borç yükü altına girme tehlikesiyle karşı karşıya kalacak. Arjantin’in borç yapılandırma anlaşması 2015 yılında sona eriyor. Bu tarihten itibaren kreditörlerin herhangi bir kısmına borcunun tamamını öderse yapılandırma sırasında af edilen borçları ödeme riskiyle karşı karşıya kalmayacak.

TEMERRÜT NEDİR? 

Temerrüt, borç alan bir kişinin, kuruluşun ya da ülkenin borçlandığı kişiye verdiği taahhütleri yerine getirememesi durumu olarak tanımlanıyor. Örneğin yatırımcılara tahvil, yani borç senedi satan bir ülke ödemeleri zamanında yapamazsa temerrüde düşmüş oluyor. ‘Temerrüde düşme’ terimi borçlarını geri ödeyemeyecek duruma gelen ülkeler için de kullanılıyor. Bir ülkenin temerrüde düşmesi durumunda tahvil yatırımcıları ödemelerin acilen yapılmasını talep edebiliyor. Ülke borçlanamaz hale gelebiliyor. Bunun sonucunda da maaşların ödenememesine kadar varan bir kriz patlak verebiliyor.
E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde