Tanıl Küçük: Ekonomi yavaşlıyor

Tanıl Küçük: Ekonomi yavaşlıyor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Yönetim Kurulu Başkanı Tanıl Küçük, ekonomide geçen yılın ikinci yarısında başlayan yavaşlama eğiliminin devam ettiğini belirtti.

Tanıl Küçük: Ekonomi yavaşlıyor
16px
24px
26.07.2005 17:36
ABONE OLgoogle

Küçük, İSO tarafından hazırlanan “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2004 Yılı Raporu”nun açıklandığı basın toplantısında ekonomiyi de değerlendirdi.

Tanıl Küçük, yaklaşık bir ay önce açıklanan GSMH tahminine göre ilk çeyrekte GSMH'de yüzde 5.3, sanayi sektöründe yüzde 5.5, imalat sanayiinde yüzde 5.3 büyüme elde edildiğini anımsatarak, “2005 yılının 7. ayının sonuna geldiğimiz şu günlerde temel göstergeler, ekonomide 2004 yılının ikinci yarısında başlayan yavaşlama eğiliminin devam ettiğine işaret etmektedir” dedi.

Geçen yılın ilk yarısında özellikle sanayi sektörü üretiminde yüksek artışlar gerçekleştiğini, ertelenmiş talebin patladığını, ancak ertelenmiş talebin çabuk doyması sonucunda 2004'ün 2. yarısında ve sonrasında ekonomide nispi bir tüketim ve bağlı olarak üretim yavaşlamasının ortaya çıktığını anlatan İSO Yönetim Kurulu Başkanı Küçük, DİE verilerine göre sanayi üretimindeki yavaşlama eğilimin 2005 Şubat ayından sonra hızlandığını, Mayıs ayı sonunda sanayi üretiminin yalnızca yüzde 2.1 ve imalat sanayi üretiminin de yüzde 1.1 oranında arttığını bildirdi.

Küçük, ilk çeyrekte GSYİH'nın harcamalar yönüne ilişkin olarak açıklanan verilerin de ekonomide soğuma eğilimin izlerini taşıdığını söyledi.

İhracattan da nispi yavaşlama sinyallerinin geldiğini, ithalatın artış hızında ise bir yavaşlamanın söz konusu olmadığını, TL'deki değerlilik nedeniyle üretimde girdi kullanımında ithalat bağımlılığının giderek arttığını belirten Tanıl Küçük, ekonominin 2005'in ilk yarısındaki en düşündürücü gelişmenin dış ticaret açığı ve cari işlemler açığında görüldüğünü bildirdi.

İlk 5 ayda dış ticaret açığının yüzde 22.7 oranında büyüdüğünü, cari işlem açığının da yüzde 32 büyüme ile 11.1 milyar dolar olduğunu kaydeden Küçük, bu eğilimin devam etmesi halinde dış ticaret açığının yıl sonuna kadar program hedefini aşarak 40 milyar dolara, cari işlemler açığının da 20 milyar dolara ulaşabileceğine dikkat çekti.

EKONOMİDEKİ SOĞUMA

Tanıl Küçük, şöyle devam etti: “Dış ticaret açığı ve cari işlemler açığındaki hızlı artış hassasiyet ve dikkatle takip edilmelidir. Üretim ve ihracat artış hızındaki nispi yavaşlama da dikkatle takip edilmesi gereken bir diğer konu olarak karşımıza çıkmaktadır. 2005 ekonomik programında ekonominin soğuması öngörülmüştür. Dolayısıyla yavaşlama beklenen bir eğilim olarak kabul edilmelidir. Ancak yavaşlamanın ya da günlük ekonomi dilinde kullanıldığı üzere ekonomideki soğumanın nereye kadar gidebileceği önemlidir. Diğer taraftan yavaşlama eğilimin devam etmesi 2006'yı da tehlikeye sokabilecektir.”

ÜSTÜ KAPALI İKAZLAR DEĞİL

Tanıl Küçük, bir soru üzerine, ekonomideki olumlu gidişin 2005 ve 2006 yılı sonrası devam etmesi için yapılması gerekenler bulunduğunu belirtti. Küçük, şu görüşleri dile getirdi: “Türkiye sürdürülebilir büyümesini devam ettirmek, verimliliğini artırmak zorunda. Bunu başarmak için yapması gereken yapısal reformlar var. İşte burada yavaş kaldığımızı ifade ediyoruz. Cari açık, dış ticaret açığı, ödemeler dengesindeki sinyallere dikkat çekiyoruz. Bu, üstü kapalı ikazlar değil, sadece verilerin değerlendirilmesi.”

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde