Ağız kokusuyla baş etmenin yolları

Ağız kokusuyla baş etmenin yolları

Ağız kokusu olarak bilinen nefes kokusu hem kişinin keyfini kaçıran, hem de sosyal yaşamı olumsuz etkileyen tatsız konulardan. Genellikle çocuk yaşta başlamaz. Ancak erişkinlerin birçoğunda görülür. Ağız kokusundan nasıl kurtulunur?

Ağız kokusuyla baş etmenin yolları
16px
24px
24.07.2005 21:00
ABONE OLgoogle

Nefes neden kokar?

Ciddi enfeksiyonların sebep olmadığı ağız kokusu probleminin en sık rastlanan nedeni diş ve dişeti rahatsızlıkları. En büyük sorumlu, diş fırçalama alışkanlığının edinilmemesi halinde oluşan bakteri plakları veya birikinti. Diş yüzeyi iyi temizlenmezse, kısa sürede bakterilerin yaşamasına elverişli bir ortam gelişir. Ağızda yaşayan bakterilerin artıkları olan sülfürlü bileşikler kötü kokuya yol açar. Ölü ve ölmek üzere olan bakteriler sülfür bileşikleri açığa çıkarır.

Dilin rolü var mı?

Evet. Bakteri tabakaları ve yiyecek artıkları, dolayısıyla sülfür bileşikleri dilin arka tarafında birikir. Dilin yüzeyi oldukça pürüzlü. Bakterilerin yaşamasına elverişli. Bu nedenle diş fırçalarken dilin fırçalanması da ihmal edilmemeli.

Dişeti rahatsızlıkları, bu soruna nasıl zemin hazırlıyor?

Dişeti sorunları bulunanlarda da görülür. Çünkü derin dişeti cepleri kötü kokuya sebep oluyor.

Düzenli diş ve dil fırçalama yetmiyor mu?

Ağız hijyenine özen gösterilmesi önemli ve önleyici bir faktör. Ancak fırçalamakla bitmiyor. Hastaların bir kısmı dişlerini düzenli olarak fırçalasa da yanlış yapıyor. Diş fırçalama eyleminin düzgün ve sıralı şekilde yapılması, ağız ve diş sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Dişlerin tüm yüzleri ve dil sırtı temiz tutulmalı.

Tedavi nasıl yapılıyor?

Önce tam bir ağız muayenesi yapılıyor. Koku testleriyle uçucu sülfür gazları tespit ediliyor. Dişeti hastalıkları ve/veya diş çürükleri tedavi ediliyor. Ağız enfeksiyonları yok ediliyor, gömük, sorunlu dişler çekiliyor. Ağız enfeksiyonları tedavi edildikten sonra gargaralar ve diş macunları da yardımcı olabilir.

Ağız kokusu başka hastalıklardan da kaynaklanabilir mi?

Sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlar, diyabet, böbrek, karaciğer yetmezliği, metabolizma bozuklukları, açlık, diyet, oruçlu olmak (sıvı gıda eksikliklerinde vücuttaki yağ ve protein çözünmeye başlar, bu metabolizmanın yan ürünleri kötü ağız kokusu olarak yansır) da ağız kokusu yapar.

Doğru diş fırçalama nasıl yapılmalı?

- Dişlerin dudağa-yanağa, damağa-dile bakan yüzleri ve çiğneyici yüzleri ayrı ayrı fırçalanır.

- Üst çenede diş, dişeti sınırına fırçanın alt kenarı 45 derece açı yapacak şekilde yerleştirilerek, süpürür gibi diş yüzeyi fırçalanır.

- Alt çenede tam tersi fırçanın üst kenarı diş eti sınırına 45 derece açı yapacak şekilde yerleştirilip yukarı doğru çekilir.

- Tüm dişlerin dış yüzeyleri her iki çenede de fırçalandıktan sonra iç yüzeylere aynı işlem uygulanır.

- Tüm iç ve dış yüzeylerin fırçalanması tamamlandıktan sonra çiğneyici yüzler ileri geri fırça hareketiyle temizlenir.

- Son olarak alt ve üst çenedeki dişler başa baş gelecek şekilde yuvarlak hareketlerle temizlenir. 

Mesude Erşan/Hürriyet

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde