Çimsa Mersin’e 1,5 milyar TL yatırım yaptı, dünyada ilk üçe girdi

Çimsa Mersin’e 1,5 milyar TL yatırım yaptı, dünyada ilk üçe girdi

Sabancı Topluluğu şirketlerinden Çimsa, dünyada gri çimento, beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimento (CAC) üreten tek üretim tesisi olan Mersin Fabrikası’nda 1,5 milyar TL’lik yatırım yaptı. Yeni yatırımla Çimsa CAC alanında dünyanın en büyük üç üreticisinden biri oldu.

Çimsa Mersin’e 1,5 milyar TL yatırım yaptı, dünyada ilk üçe girdi
16px
24px
06.05.2024 23:10Güncelleme: 07.05.2024 00:10
ABONE OLgoogle

NECLA DALAN

Çimsa, yeni yatırımlarla dünya liderliğine oynuyor. 5 yıl içinde çimento kolunun en katma değerli ürünlerinden beyaz çimentoda dünya lideri olmayı hedefleyen Çimsa, dünyada gri çimento, beyaz çimento ve kalsiyum alüminat çimento (CAC) üreten tek üretim tesisi olan Mersin Fabrikası’nda yeni CAC yatırımını bitirdi. 1,5 milyar TL’lik yatırım 16 ay gibi rekor bir sürede tamamlandı. Tesiste üretilecek ürünlerin yüzde 90’ı Mersin’den dünyaya ihraç edilecek. Yeni tesisiyle, kapasitesini yaklaşık iki katına çıkaran Çimsa, bu alanda dünyanın en büyük üç üreticisinden biri haline geldi. Bu yatırım katma değerli ihracat açısından önem taşıyor. Zira bir torba gri çimento x birim fiyata satılırken, beyaz çimento 3x birime, CAC 8x birime satılıyor.

Geçtiğimiz cuma günü Sabancı Holding CEO’su Cenk Alper, Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun ve Çimsa CEO’su Umut Zenar ile yeni tesislerini tanıttı. CAC tesisinin üretiminden, Ar-Ge’sinden ve ihracatından sorumlu kadın yöneticiler de ekibe eşlik etti.

Cenk Alper, Çimsa’nın yatırımlarını ve hedeflerini anlatmadan önce Sabancı Topluluğunda son dönemde yaşanan dönüşüm hakkında bilgi verdi. Buna göre daha önce “Sanayi”, “Yapı Malzemeleri” ve “Perakende” olan grup başkanlıklarını, çağın gereklerine uygun olarak yeniden yapılandı. Sanayi Grup Başkanlığı, “Mobilite Çözümleri” olarak değişirken, bu grup altında Temsa ve Brissa yer alıyor. Perakende, “Dijital Grup Başkanlığı” olarak yeniden yapılandırıldı. Çimsa’nın ve Akçansa’nın da içinde bulunduğu Yapı Malzemeleri Grup Başkanlığı ise,Kordsa’nın sanayi grubundan bu gruba geçmesi ile “Malzeme Teknolojileri Grup Başkanlığı” olarak yeniden şekillendi.

“MALZEME DEVRİMİNE SEYİRCİ KALAMAYIZ”

“Rahmetli Sakıp Sabancı Türkiye’nin Sabancı’sı diyordu, şimdi dünyanın Sabancı’sı olma yolunda ilerliyoruz” diyen Cenk Alper, topluluktaki dönüşümün nedenlerini ise şöyle anlattı:

“Türkiye’yi geleceğe taşıyacak sıçramayı yapacaksak, dünyadaki malzeme devrimine seyirci kalamayız. Aksine bu devrimin ateşini biz taşımalıyız. Teknoloji gücümüzü, geleceğin malzemelerini yaratmak için kullanmalıyız.

Malzeme Teknolojileri Grup Başkanlığı’nı kurmamızın altında yatan temel neden de bu. Çimsa’nın iki temel önceliği var. İlki ana işlerini daha küresel ve daha kârlı hale getirmek. İkincisi ise çimentodan yapı malzemelerine dönüşümü ve ürün çeşitlendirmesini başarıyla sürdürmek. Bu dönüşümde, CAC bir köprü görevi görüyor.”

Çimentonun Borsa İstanbul’da (BİST) ‘Taş Toprak Endeksi’nde yer aldığını ancak Çimsa ile hem bu endekste hem de BİST’in Sürdürülebilirlik Endeksi’nde yer aldıklarını anlatan Alper, “Çimento sektörü, bölgeseldir. Bırakın dünyayı; bir bölgeden başka bir bölgeye transfer edilemez, rekabetçi olamaz deniliyordu. Çimsa, bugün dünyanın dört yanına bu ürünleri ihraç ediyor. Türkiye’ye büyük bir katma değer sağlıyor. Çimento teknolojik bir ürün değil deniyordu. Biz Türkiye’nin sektöründeki ilk teknoloji Ar-Ge merkezi olan Formülhane ile Mersin’den Münih’e bir teknoloji üssü kurmuş durumdayız. Çimento sektörü, karbon ayak izi en yüksek sektörlerden biri deniyordu. Ama karbonsuzlaşma yolculuğunda ülkemizde en hızlı ilerleyen şirketlerden ikisi Çimsa ve Akçansa. Özetle yapı malzemeleri sektörü teknolojiktir, sürdürülebilirdir, kadınların çalışabileceği global bir sektördür” diye konuştu.

YÜZDE 90’I YURT DIŞINA İHRAÇ EDİLECEK

Çimsa’nın yapı malzemeleri iş kolunda artık küresel bir marka olduğunu belirten Sabancı Holding Malzeme Teknolojileri Grup Başkanı Burak Orhun, şunları söyledi:

“Mersin’deki CAC tesisimizin üretiminin yüzde 90’ını ihraç edeceğiz. Münih Teknik Üniversitesi’nde açtığımız Sabancı

Teknoloji Merkezi ile Mersin’deki Formülhane ileri malzeme alanında bir köprü olacak. ABD'de yatırımına devam ettiğimiz gri çimento öğütme tesisimizle, bölgede beyaz çimentonun yanı sıra gri çimento pazarında da aktif şekilde olacağız. 82 milyon dolarlık yatırımla hayata geçireceğimiz tesisimizi gelecek yılın son çeyreğinde devreye alacağız.”

GRİ ÇİMENTO, BEYAZ ÇİMENTO VE CAC ÜRETEN TEK FABRİKA

Çimsa CEO’su Umut Zenar ise 6 kıtada 70’ten fazla ülkeye ihracat yaptıklarını belirterek şöyle devam etti:

“ABD’de yüzde 20, İspanya’da ise yüzde 50’ye yakın pazar payına sahibiz. Başarımızı katma değerli ürünlere borçluyuz. İspanya’da Bunol’de satın almamızla beyaz çimentoda liderliğe oynuyoruz. Şimdi aynı başarıyı CAC ile yakalayacağız. Mersin yatırımımızla Çimsa’nın CAC klinkeri üretim kapasitesi yıllık 65 bin tondan 131 bin tona yükselttik. Yatırımı 16 ay gibi rekor sayılabilecek kısa bir sürede tamamladık. Mersin fabrikamız, dünyada gri çimento, beyaz çimento ve CAC üreten tek fabrika. Artık küresel CAC pazarında en büyük üçüncü üreticiyiz. Başlıca pazarlarımız Avrupa, Kuzey Amerika, Çin ve Hindistan.”

HAVALİMANLARI İÇİN ‘FLYCRETE’ ÜRÜNÜNÜ TASARLADI

Zenar, Çimsa’nın Mersin kampüsünün içerisinde yer alan Formülhane ile yapı malzemelerine ışık tutacak yeni teknolojiler geliştirdiklerini de belirtti. Zenar’ın verdiği bilgiye göre İstanbul’da iki havalimanında kullanılan, potansiyel projeler için görüşmelerin sürdüğü Flycrete, bu ürünlerden biri. Zenar, “CAC ısıya dayanıklı, yüksek performans ve dayanım gösteren özel bir çimento. Normal bir çimentonun buradaki ömrü 20 yılken, bu ürünün ömrü 100 yıla kadar çıkabiliyor. Yeni kullanım alanları geliştirmek için çalışmalarımız devam ediyor. Formülhane’de sayısız denemelerle tasarladığımız Flycrete bunlardan biri. Havaalanı pistleri, uzun mesafeli ulaşım yolları, otoyollar ve köprüler gibi altyapılar için geliştirildi. İstanbul’daki iki havalimanında bu ürünümüz kullanılıyor. Uluslararası havalimanları için de görüşmelerimiz sürüyor.”

1,5 MİLYON TL’YE BEYAZ ÇİMENTODAN 3D EV

Umut Zenar, beyaz çimentodan ürettikleri 3D evin de yeni teknolojilere yönelik anlayışın bir sonucu olduğunu söyledi. Üç boyutlu yazıcı teknolojisi kullanarak geliştirdikleri evlerin hem ekonomik hem de çevreci bir alternatif sunduğunu ifade eden Zenar, “Yaklaşık 70-80 metrekarelik bir evi, 1 aydan daha kısa bir sürede inşa edebiliyoruz. Kaba inşaat maliyeti 1,5 milyon TL civarında… Buna ek olarak güneş panelleri sayesinde ev kendi enerjisini üretiyor. Türkiye bir deprem ülkesi. Biz bu teknolojiyle, güvenli yapılar oluşturarak depreme hazırlık sürecinde bir sorumluluk üstlenebilir ve aynı zamanda olası depremlerin ardından insanlara çok hızlı yaşam alanları oluşturabiliriz” dedi.

ÜRETİM, AR-GE VE SATIŞ KADIN YÖNETİCİLERE EMANET

Yapı malzemeleri sektörünün, özellikle sürdürülebilirlik ve kapsayıcılık alanlarında en zorlu iş kollarından biri olduğunu ifade eden Cenk Alper, CAC yatırımının ayrı bir önemi olduğuna da değindi ve ekledi: “Ürünün Ar-Ge aşamasından üretimine, pazarlamasından tüm satış faaliyetlerine kadar geçen yolculuğunun her bir aşaması kadın yöneticilerimizin sorumluluğunda. Tüm bu aşamalarda 4 kadın yöneticimiz görev alıyor. Bu sadece Sabancı Topluluğu için değil, ülkemiz için de büyük gurur. Kapsayıcılık konusunda Türkiye’ye öncülük yapan, Cumhuriyet değerlerini pusula kabul eden bir Topluluk olarak, kadınlarımızın ortaya koyduğu başarı; Türkiye’nin geleceğine inanan genç kadınlarımıza da ilham verecektir.”

SABANCI ÜÇ YILDA 89 MİLYAR TL’LİK YATIRIM YAPTI

Cenk Alper, Sabancı Topluluğu’nun, son yıllarda gerçekleştirdiği yatırımlara da değindi. Alper, şunları söyledi:

“Pandeminin de etkisiyle, son yıllarda tüm dünyada yatırımlarda ciddi bir yavaşlama gözlemliyoruz. Biz Sabancı Topluluğu olarak, uzun vadeli yol haritamızla uyumlu şekilde, yatırımlarımıza kararlılıkla devam ettik, etmeyi de sürdürüyoruz. 2021-2023 dönemini kapsayan 3 yıllık süreçte toplam yatırımlarımız yaklaşık 89 milyar TL olarak gerçekleşti. Sadece geçtiğimiz yıla baktığımızda, toplam yatırımlarımız 2022 yılına göre yüzde 70 artışla 51 milyar TL seviyesini aştı.

Bizim yatırımcılarımızla paylaştığımız önemli verilerden biri de banka dışı yatırımlarımızın gelirimize oranı. Burada da 2021 yılında yüzde 6,6’lık bir oran yakalamışken, 2023 yılında bu oranı yüzde 73’lük bir artışla yüzde 11,4 seviyesine yükselttik. Banka dışı yatırımlarımızın yüzde 25’lik bölümünü mevcut iş kollarımıza, yüzde 75’ini ise ‘yeni ekonomi’ adını verdiğimiz enerji ve iklim teknolojileri, malzeme teknolojileri ve dijital teknolojiler alanlarına yönlendiriyoruz.”

patronlardunyasi.com

 

E-Bülten Aboneliği
İş, Ekonomi ve Cemiyet hayatının özel gündemi Patronlar Dünyası'nda... Günlük E-Bülten'imize abone olun, Patronlar Dünyası ayrıcalıklarını yaşayın.
Patronlar Dünyası ile Bir Adım Önde